Motion till riksdagen
2020/21:1042
av Boriana Åberg (M)

Sjöfartsverket


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att utreda för- och nackdelar med en sammanslagning av Trafikverket och Sjöfartsverket och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avlasta Sjöfartsverket från alla andra uppgifter än farledsmarkering, isbrytning, de delar inom sjö- och flygräddningstjänsten och sjömansservice som är konventionsstyrda samt lots och sjömätning där marknadslösning saknas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

2010 slogs Banverket och Vägverket samman och en ny myndighet, Trafikverket, bildades. Trafikverket kom också att omfatta de betydligt mindre verksamheterna vid tidigare Rikstrafiken och Rederinämnden, den långsiktiga planeringen vid Sjöfarts­verket och Transportstyrelsen samt en del av tidigare Statens institut för kommunika­tionsanalys (idag Trafikanalys). Tanken var att det skulle skapas goda förutsättningar för effektivisering och att investerade medel därmed skulle generera större nytta. Med samma nivå på de totala anslagen till myndigheten skulle sålunda mer pengar kunna läggas på infrastrukturåtgärder tack vare kostnadseffektiviseringarna.

Trafikverket har ansvar för den långsiktiga planeringen för infrastrukturen avseende alla fyra trafikslagen, medan Sjöfartsverket har det kortsiktiga operativa ansvaret för sjöfartens infrastruktur. Denna uppdelning, med överlappning som följd, leder till otydligheter såväl för myndigheterna själva som för deras uppdragsgivare och deras användare. Till exempel kanaliseras forskningsmedel via Trafikverkets forskningsanslag till Sjöfartsverket, som i praktiken har beslutsrätt över dessa medel. Även när det gäller infrastrukturutvecklingen finns motsvarande oklarheter i rollfördelningen.

Ett annat problem, vid sidan av oklarheter beträffande rollfördelning och gränsdragning, är att Sjöfartsverket, som är ett av de tre statliga affärsverken, dras med stora ekonomiska bekymmer. I praktiken har man under många år varit i en så alarme­rande situation att om det vore ett aktiebolag skulle kontrollbalansräkning ha behövt upprättas. Den enda möjlighet som verket har att uppnå en ekonomi i balans, då man inte lyckas genomföra tillräckliga kostnadseffektiviseringar, är att höja avgifterna för sjöfarten, och därmed ytterst för svenskt näringsliv. Denna situation är mycket bekym­mersam för såväl sjöfarten och näringslivet som arbetstillfällena i vårt land och leder dessutom till att uppsatta politiska mål inte nås.

Mot bakgrund av de problem som ovan redogjorts för bör en utredning tillsättas för att utröna för- och nackdelar med en sammanslagning av Trafikverket och Sjöfartsver­ket. Under tiden bör Sjöfartsverket avlastas från alla andra uppgifter än det som kan betraktas som deras absoluta kärnverksamhet: farledsmarkering, isbrytning, de delar inom sjö- och flygräddningstjänsten och sjömansservice som är konventionsstyrda samt lots och sjömätning där marknadslösning inte finns som alternativ. Andra delar såsom infrastrukturbyggnation och forskningsfrågor, men också mycket av det administrativa och kommunikativa arbetet, bör läggas över på andra myndigheter. Mest naturligt torde vara Trafikverket, och i vissa fall Transportstyrelsen.

 

 

Boriana Åberg (M)