Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa syntester i samband med körkortsförnyelse och tillkännager detta för regeringen.
Synnedsättning är ett vanligt förekommande problem hos en stor del av befolkningen och kan påverka trafiksäkerheten negativt. Körkortslagen ställer krav på 0,5 i synskärpa, men att synskärpan är på rätt nivå säkerställs dock endast vid ansökan om körkort. Synintyget får då inte vara mer än två månader gammalt. När körkortet väl är utställt krävs inga fler kontroller av synen för att få bibehålla körkortet. Vid högre körkortsbehörighet ställs dock krav på att synen kontrolleras regelbundet vart femte år. Det är en diskrepans mellan olika behörigheter som är ologisk. Att du ska ha tillfredsställande syn är en självklarhet oavsett behörighetsnivå för att upprätthålla trafiksäkerheten.
Syn är inte någon indikator i Strada – den officiella statistiken över vägtrafikolyckor med personskada som baseras på polisens inrapportering. Någon möjlighet att isolera synen i olyckssammanhang finns därför inte. Men kopplingen mellan åldrande och försämrad syn finns. Synoptik och Bilprovningen genomför sedan 10 år tillbaka årligen något de kallar för Synbesiktningen. Här erbjuds personer att frivilligt testa om de har trafiksäker syn i samband med att de besiktigar bilen. Den senaste rapporten från 2019 visar att var sjätte bilist har trafikfarlig syn vilket innebär att de börjar se oskarpt redan på två meters avstånd. Var tionde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag. Detta är självklart inte en kontrollerad vetenskaplig studie, men undersökningen ger ändå en indikation på att det är önskvärt att följa upp de förändringar som sker av synskärpan över tid. Att införa regelbundna kontroller av synskärpan vid förnyelse av samtliga körkortsbehörigheter vore en investering för trafiksäkerheten.
Pia Steensland (KD) |
|