Motion till riksdagen
2020/21:1003
av Magnus Jacobsson (KD)

Fastighetsägare och antalet boende i bostäder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Skattemyndigheten i uppdrag att informera fastighetsägare om nyfolkbokförda i deras fastigheter och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att ge fastighetsägare rätt att reglera antalet skrivna i de bostäder fastighetsägaren förfogar över och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och skärpa trångboddhetsnormen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är idag ett utbrett problem att enskilda personer registrerar sig i en lägenhet utan att fastighetsägaren känner till detta. Dagens ordning där det inte finns någon skyldighet för myndigheter att anmäla till fastighetsägaren vem som bor i fastighetsägarens fastighet har öppnat dörren för fusk. Det är många som har uppmärksammat mig som politiker att det finns personer som ”säljer” en adress vilket gör att i en enskild lägenhet kan det bo både 20 och 30 personer.

Detta har skapat en situation med misär där enskilda personer ”bor” på en plats där man de facto inte bor. Genom att ha en felaktig adress så blir man registrerad i en kommun och familjen får hela sin koppling till densamma men det är inte givet att barnen får möjlighet att exempelvis studera i lugn och ro då man i värsta fall tvingas flytta runt mellan olika boenden trots att man på papperet har en fast adress.

Ett enkelt sätt att komma åt delar av denna problematik är att Skatteverket får i uppdrag att informera fastighetsägare om när en person folkbokför sig i dennes bostad eller fastighet. På detta sätt kan fastighetsägaren få kontroll på hur många som bor i (är skrivna i) fastigheten. Om man samtidigt utreder fastighetsägares möjlighet att upprätta ett maxantal för hur många som får vara skrivna i en enskild lägenhet utan fastighets­ägarens medgivande så kan man få stopp på de missbruk som idag finns avseende falska folkbokföringsadresser.

En utredning av det ovan nämnda skulle också kunna se över de trångsboddhets­normer som idag finns men som bara är rekommendationer och inte är bindande. Trångboddhetsnormerna för hur många som får bo i en lägenhet kan få en starkare betydelse. Om normerna definierade tydligare gränser för antalet boende, samtidigt som Skatteverket informerade fastighetsägare om antalet folkbokförda på adressen och fastighetsägaren gavs större möjlighet att reglera antalet boende med stöd av normerna, kan trångboddhet förebyggas betydligt bättre än idag. Att detta bör utredas bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)