Socialutskottets betänkande

2020/21:SoU6

 

Förlängning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till fortsatt giltighet av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och till ändringen i lagens ikraftträdande- och övergångsbestämmelser.

I propositionen lämnas förslag till en förlängning av lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen som trädde i kraft den 1 juli 2020 är tidsbegränsad och gäller till utgången av 2020. Mot bakgrund av att det virus som orsakar sjukdomen covid-19 fortfarande sprids föreslår regeringen att lagen ska fortsätta att gälla till utgången av maj 2021. Med anledning av att lagens giltighet förlängs föreslår regeringen också en följdändring i lagens ikraftträdande- och övergångsbestämmelser.

Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2021 och upphör att gälla vid utgången av maj 2021.

Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandena. I betänkandet finns två reservationer (M, SD, KD).

Behandlade förslag

Proposition 2020/21:38 Förlängning av lagen om tillfälliga smittskydds-åtgärder på serveringsställen.

Sex yrkanden i en följdmotion.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs

Reservationer

1.Tillsyn och samverkan, punkt 2 (M, SD, KD)

2.Regional anpassning och resurser, punkt 3 (SD, KD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om dels fortsatt giltighet av lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, dels ändring i samma lag.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:38.

 

2.

Tillsyn och samverkan

Riksdagen avslår motion

2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD) yrkandena 1, 4 och 5.

 

Reservation 1 (M, SD, KD)

3.

Regional anpassning och resurser

Riksdagen avslår motion

2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD) yrkandena 2, 3 och 6.

 

Reservation 2 (SD, KD)

Stockholm den 3 december 2020

På socialutskottets vägnar

Acko Ankarberg Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Sofia Nilsson (C), Karin Rågsjö (V), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Dag Larsson (S), Christina Östberg (SD), Pernilla Stålhammar (MP), Mats Wiking (S), Ulrika Jörgensen (M), Pia Steensland (KD) och Barbro Westerholm (L).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2020/21:38 Förlängning av la-gen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen samt sex yrkanden i en följdmotion. Regeringens förslag till riksdagsbeslut och förslagen i motio-nen finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen lämnas förslag till en förlängning av lagen (2020:526) om till-fälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen som trädde i kraft den 1 juli 2020 är tidsbegränsad och gäller till utgången av 2020. Med anledning av att lagens giltighet förlängs föreslår regeringen också en följdändring i lagens ikraftträdande- och övergångsbestämmelser. Mot bakgrund av att det virus som orsakar sjukdomen covid-19 fortfarande sprids föreslår regeringen att lagen ska fortsätta att gälla till utgången av maj 2021.

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2021 och upphör att gälla vid utgången av maj 2021.

Utskottets överväganden

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till förlängning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och förslag till följdändring i lagens ikraftträdande- och övergångsbestämmelser. Riksdagen avslår motionsyrkanden om bl.a. tillsyn, samverkan, regional samverkan och resurser.

    Jämför reservation 1 (M, SD, KD) och 2 (SD, KD).

Propositionen

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Den 1 juli 2020 trädde lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft (prop. 2019/20:172, bet. 2019/20:SoU25, rskr. 2019/20:360). Enligt lagen ansvarar den som driver ett serveringsställe för att serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks. Besökare ska kunna hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra. Verksamheten ska även i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras, och det ska finnas rutiner för att förhindra sådan smittspridning. Den kommunala nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsområdet har tillsyn över att lagen och anslutande föreskrifter följs. Nämnden får besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att lagen och anslutande föreskrifter ska följas.

I proposition 2019/20:172 En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (s. 35) konstaterade regeringen att de krav som ställdes på de som driver serveringsställen kunde begränsa bedrivandet av verksamheten bedrivande och få ekonomiska konsekvenser. Åtgärderna för att förhindra smittspridning behövde därmed anpassas efter det rådande läget och fick inte vara mer långtgående än vad som var nödvändigt. Giltighetstiden för lagen begränsades därför och lagen och förordningen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen upphör att gälla vid utgången av 2020.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter

Folkhälsomyndigheten får enligt förordningen (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen meddela föreskrifter om sådana smittskyddsåtgärder som avses i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (HSLF-FS 2020:37) ska den som driver ett serveringsställe vidta lämpliga åtgärder för att trängsel ska kunna undvikas på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till. Mat och dryck får endast serveras till besökare som sitter vid ett bord eller en bardisk. Besökare får dock hämta mat och dryck vid en disk, en buffé eller liknande, om det kan ske utan trängsel. Vidare ska besökare erbjudas möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjudas handsprit, och de ska informeras om hur de kan minska risken för smittspridning. Den som driver ett serveringsställe ska vidare säkerställa att personalen får adekvat information om hygienåtgärder för att förhindra smittspridning mellan besökare. Föreskrifterna kompletteras med allmänna råd.

Folkhälsomyndighetens plan för insatser

Den 1 september 2020 presenterade Folkhälsomyndigheten sitt uppdrag att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella i olika skeden av eventuella nya utbrott av covid-19 (Folkhälsomyndigheten 2020, Insatser vid nya utbrott av covid-19). Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att serveringsställen utgör en särskild riskmiljö för smittspridning. För att minska risken för smittspridning anser därför myndigheten att de regelverk som berör serveringsställen bör fortsätta att gälla nationellt.

Ett nationellt regelverk för serveringsställen även i fortsättningen

Regeringen framhåller i propositionen att spridningen av det virus som orsakar covid-19 fortsätter i Sverige och världen. Regeringen pekar också på att serve-ringsställen typiskt sett är platser där smitta kan spridas då många för varandra okända människor vistas länge nära varandra. Regeringen konstaterade i förarbetena till lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (prop. 2019/20:172 s. 13) att det kommer att vara angeläget att begränsa smittspridningen på serveringsställen även på längre sikt.

Mot bakgrund av smittspridningen i samhälle och Folkhälsomyndighetens rekommendation om ett nationellt regelverk för serveringsställen även fortsättningsvis föreslår regeringen att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska fortsätta att gälla i fem månader fr.o.m. den 1 januari 2021. Förslaget innebär att även förordningen (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen fortsätter att gälla i ytterligare fem månader, och Folkhälsomyndigheten får därmed också meddela föreskrifter om de smittskyddsåtgärder som den som driver ett serveringsställe ska ansvara för.

Regeringen lyfter bl.a. fram att regelverket tillåter en viss flexibilitet efter-som Folkhälsomyndigheten genom föreskrifter kan skärpa eller mildra kraven på vilka smittskyddsåtgärder som behöver vidtas. Vidare pekar regeringen på att den kommunala nämnd som ansvarar för tillsynen vid behov ska samråda med smittskyddsläkaren.

Lagen ska fortsatt vara tidsbegränsad

I propositionen framhåller regeringen att de krav som åläggs den som driver ett serveringsställe kan begränsa bedrivandet av verksamheten och få ekonomiska konsekvenser. Regeringen anser därför att åtgärderna för att förhindra smittspridning bör anpassas efter det rådande läget och inte vara mer långtgående än vad som är nödvändigt. Därmed föreslår regeringen att giltighetstiden begränsas även framöver och att lagen upphör att gälla vid utgången av maj 2021. Regeringen framför också i propositionen att den avser att i samråd med bl.a. expertmyndigheter följa utvecklingen av smittspridningen i samhället för att ta ställning till om regelverket bör upphävas, justeras eller förlängas ytterligare.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2021. Regeringen framhåller i propositionen att det är viktigt att beslut som har fattats med stöd av lagen ska kunna prövas i domstol även efter det att lagen har upphört att gälla. Det infördes därför en övergångsbestämmelse till lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som innebär att ett ärende eller ett mål får prövas efter det att lagen upphört att gälla, om ärendet eller målet har inletts dessförinnan. Eftersom regeringen nu föreslår att lagen förlängs behöver det även göras en följdändring i övergångsbestämmelsen som anger att lagen ska fortsätta att gälla för vissa ärenden eller mål trots att den har upphört. Den föreslagna ändringen innebär således att den upphävda lagen fortfarande ska gälla för ärenden eller mål som har inletts före utgången av maj 2021.

Konsekvenser

Regeringen framhåller att en förlängning av giltighetstiden för lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder innebär bl.a. att det under ytterligare fem månader kommer att finnas krav på att den som driver ett serveringsställe ska ansvara för att vidta vissa åtgärder för att begränsa smittspridning. Vidare lyfter regeringen fram att kommunerna kommer att fortsätta att ha tillsynsansvar och länsstyrelserna och Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta att vidta de åtgärder som följer av lagen och förordningen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.  På sidan 37 f. i proposition (2019/20:172) En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen beskrev regeringen de konsekvenser som den nya lagen väntades medföra. Under den tid som lagen nu förlängs kommer konsekvenserna att kvarstå, enligt regeringens bedömning.

Av propositionen framgår att flera remissinstanser har haft synpunkter bl.a. på hur kommunernas tillsynsverksamhet ska finansieras. I propositionen framhåller regeringen att den har noterat remissinstansernas synpunkter och avser att följa hur kostnaderna för kommuner, regioner och länsstyrelser utvecklas under perioden 1 januari–31 maj 2021 med anledning av förlängningen.

Kompletterande information

Den 18 november 2020 beslutade regeringen om en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol. Ändringen innebär att sådan servering som avses i alkohollagen (2010:1622) av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat är förbjuden mellan klockan 22.00 och 11.00. Undantag gäller för servering på särskilda boenden och rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum. Förordningen trädde i kraft den 20 november 2020 och gäller till utgången av februari 2020.

Den 20 november 2020 beslutade regeringen även om en ändring i förordningen (2020:114) om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som innebär att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare tills vidare inte får hållas inom Sverige. Utgångspunkten är att begränsningen inte ska gälla längre än fyra veckor. Förbudet gäller under vissa förutsättningar inte allmänna sammankomster för religionsutövning eller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 sittande deltagare.

Den 3 november beslutade Folkhälsomyndigheten om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (HSLF-FS 2020:37). De nya föreskrifterna och allmänna råden (HSFL-FS 2020:70) innebär bl.a. att den som driver ett serveringsställe ska se till att sällskap kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap och att antalet besökare i ett och samma sällskap uppgår till högst åtta personer. Om den grupp som besöker serveringsstället uppgår till fler än åtta besökare ska den som driver serveringsstället dela upp gruppen i sällskap med högst åtta besökare i varje. Med sällskap avses gruppering av besökare som sitter ned tillsammans på serveringsstället.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat om ändringar i föreskrifterna och de allmänna råden (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten därför, efter samråd med bl.a. smittskyddsläkaren i regionen, besluta att extra åtgärder ska gälla i en region eller i en del av en region under en begränsad tid (HSLF-FS 2020:50). Folkhälsomyndigheten har den 30 november 2020 beslutat om att särskilda allmänna råd gäller i samtliga Sveriges 21 regioner.

Tidigare behandling

I betänkande 2019/20:SoU25 behandlade utskottet regeringens proposition 2019/20:172 En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och sex yrkanden i en följdmotion om bl.a. tydliggörande av bedömnings-grunder vid tillsyn och närmare föreskrifter om rutiner, andra verksamheter där smittspridning kan ske, smittskyddsläkarnas ansvar och ersättning till kommunerna. Utskottet tillstyrkte propositionen och avstyrkte motionen. Riksdagen biföll utskottets förslag till riksdagsbeslut (prot. 2019/20:141, rskr. 2019/20:360).

Motionen

I kommittémotion 2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD) yrkande 1 föreslås ett tillkännagivande om att det bör tydliggöras vilka bedöm-ningsgrunder som ska användas vid tillsyn och att närmare föreskriva om rutiner. I yrkande 2 föreslås ett tillkännagivande om att det ska finnas möjlighet till regionala och lokala anpassningar som ska tas fram i samverkan mellan lokala, regionala och nationella myndigheter. I yrkande 3 föreslås ett tillkännagivande om att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fastställa de områden som lämpar sig för regional anpassning. I yrkande 4 föreslås ett tillkännagivande om att föreskrifter och allmänna råd ska tas fram i samverkan med näringsidkare och kommuner. I yrkande 5 föreslås ett tillkännagivande om ett fungerande arbetsmiljöarbete. Slutligen föreslås i yrkande 6 ett tillkännagivande om ekonomiska resurser för kommuners och myndigheters uppdrag.

Utskottets ställningstagande

Regeringens proposition

Det har inte väckts någon motion som går emot att riksdagen nu antar regering-ens lagförslag. Utskottet anser därför att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör antar regeringens förslag till förlängning av lagen om till-fälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Övriga åtgärder med anledning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

I motion 2020/21:3766 (KD) lämnas förslag på ytterligare åtgärder som bör vidtas med anledning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen när det gäller bl.a. tillsyn, samverkan, regional anpassning och resurser.

Tillsyn och samverkan

Enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen har den kommunala nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsområdet tillsyn över att lagen och anslutande föreskrifter följs. Nämnden får besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att lagen och anslutande föreskrifter ska följas. När det gäller motionsförslaget om att tydliggöra vilka bedömningsgrunder som ska användas när kommunerna utövar tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder och att närmare föreskriva om rutiner vill utskottet peka på de bemyndiganden att meddela föreskrifter som Folkhälsomyndigheten har enligt förordningen (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Folkhälsomyndigheten har utnyttjat sitt bemyndigande och har tagit fram sådana föreskrifter och allmänna råd om sådana smittskyddsåtgärder som avses i lagen (HSLF-FS 2020:37). Folkhälso-myndigheten beslutade också senast den 3 november 2020 om ändring i nämnda föreskrifter som bl.a. innebär att sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap och att antalet besökare i ett och samma sällskap ska uppgå till högst åtta personer (HSFL-FS 2020:70). Mot bakgrund av att smittspridningen snabbt kan förändras välkomnar utskottet att det på Folkhälsomyndigheten pågår ett löpande arbete med att se över och ändra gällande föreskrifter och allmänna råd. Utskottet vill även påminna om att regeringen i proposition 2019/20:172 framhöll att föreskrifterna måste vara så tydliga som möjligt så att näringsidkarna vet vilka grundläggande smittskyddsåtgärder som ska vidtas. Tidigare har utskottet framhållit att det, liksom regeringen, bedömer att de verksamheter som omfattas av föreskrifterna är vitt skilda och att kommunen som tillsynsmyndighet måste avgöra om åtgärder som har vidtagits är tillräckliga (bet. 2019/20:SoU25). Utskottet har inte ändrat uppfattning och anser därför inte att det är nödvändigt för riksdagen att ta några initiativ med anledning av motion 2020/21:3766 (KD) yrkande 1. Motionsyrkandet bör avslås.

Utskottet förutsätter att när Folkhälsomyndigheten tar fram bl.a. föreskrifter och allmänna råd gör myndigheten det tillsammans med experter och andra berörda t.ex. smittskyddsläkare och företrädare för olika intressen.  Utskottet anser därför inte att det finns anledning för riksdagen att ta något initiativ med anledning av yrkande 4 i motion 2020/21:3766 (KD).

I yrkande 5 i motion 2020/21:3766 (KD) lyfter motionärerna fram arbets-miljön för de inspektörer som utför tillsyn enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Precis som motionärerna anser utskottet att det aldrig kan accepteras att människor blir utsatta för hot när de utför sitt arbete. Utskottet förutsätter att de rättsvårdande myndigheterna kopplas in när hot förekommer mot exempelvis inspektörer i tjänsteutövning. Utskottet ser allvarligt på frågan men anser inte att det finns anledning för riksdagen att ta något initiativ med anledning av yrkande 5 i motion 2020/21:3766 (KD).

Regional anpassning och resurser

Motionärerna lyfter vidare frågor som rör kommunernas tillsynsuppdrag och kopplingen till lokal eller regional smittspridning. Inledningsvis vill utskottet påminna om Folkhälsomyndighetens rekommendation om att även fortsättningsvis ha ett nationellt regelverk för serveringsställen. Utskottet kan därefter konstatera att vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigheten, efter samråd med bl.a. smittskyddsläkaren i regionen, besluta att extra åtgärder ska gälla i en region eller i en del av en region under en begränsad tid. Det finns för närvarande skärpta lokala allmänna råd i samtliga av Sveriges regioner. Råden utgår från att var och en har en skyldighet att göra det man kan för att skydda andra från risken att smittas av covid-19. Allmänna råd om att exempelvis avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och kaféer riktar sig till enskilda besökare till skillnad mot lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som riktar sig till verksamheterna. Utskottet vill även påminna om att länsstyrelserna enligt 4 § lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska ge länets kommuner stöd, råd och vägledning. Enligt 7 § samma lag ska den kommunala nämnden som ansvarar för tillsynen vid behov samråda med smittskyddsläkaren. I proposition (2019/20:172) En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen lyfter regeringen fram att det kan handla om när nya situationer uppstår eller då svåra avvägningar måste göras.

Mot denna bakgrund anser utskottet att syftet med motionsyrkandena är tillgodosett genom befintligt regelverk i kombination med möjligheten till att besluta om extra åtgärder i en viss region. Yrkandena 2 och 3 i motion 2020/21:3766 (KD) bör därför avslås.

Slutligen konstaterar utskottet att regeringen har avsatt totalt 82 miljoner kronor för att stärka processen för smittskyddstillsynen på serveringsställen under 2020. I propositionen framför regeringen att den avser att följa hur kostnaderna för kommuner, regioner och länsstyrelser utvecklas under perioden den 1 januari31 maj 2021. Utskottet välkomnar detta och anser inte att det för närvarande finns skäl för riksdagen att vidta någon åtgärd med anledning av yrkande 6 i motion 2020/21:3766 (KD).

 

 

Reservationer

 

1.

Tillsyn och samverkan, punkt 2 (M, SD, KD)

av Acko Ankarberg Johansson (KD), Camilla Waltersson Grönvall (M), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Christina Östberg (SD), Ulrika Jörgensen (M) och Pia Steensland (KD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD) yrkandena 1, 4 och 5.

 

 

Ställningstagande

Vi anser att regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förtydliga myndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och kaféer m.m. Det är nödvändigt för att det ska bli tydligt dels för näringsidkarna vilka specifika grundläggande smittskyddsåtgärder som ska vidtas, dels för kommunerna vilka bedömningsgrunder som ska användas vid den tillsyn som kommunerna ska genomföra.

Vi anser också att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd måste tas fram i nära dialog med dem som driver serveringsställen och med relevanta branschorganisationer. Det behövs för att säkerställa att tillämpning-en av lagen blir förutsebar för näringsidkarna.

I samband med att kommunerna genomför tillsynsverksamhet har det framkommit uppgifter om att de inspektörer som utfört uppdraget i vissa fall har utsatts för hot från exempelvis restauranggäster. Vi anser inte att detta är acceptabelt. Regeringen bör verka för att varje kommun ser till att tillsynsverksamheten kan genomföras på ett säkert sätt utifrån arbetsmiljöarbetet.

 

 

2.

Regional anpassning och resurser, punkt 3 (SD, KD)

av Acko Ankarberg Johansson (KD), Per Ramhorn (SD), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Christina Östberg (SD) och Pia Steensland (KD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD) yrkandena 2, 3 och 6.

 

 

Ställningstagande

Enligt vår mening bör kommunernas tillsynsuppdrag i fortsättningen få en tydligare koppling till lokal eller regional smittspridning. Vi anser inte att regeringen har tydliggjort om det är nationella regler som gäller för den tillsyn som ska utföras enligt lagen eller om det ska kunna göras lokala anpassningar, liknande de lokala allmänna råd som har tagits fram för att begränsa smittspridningen. Vår uppfattning är att det bör finnas möjlighet till mer lokala och regionala justeringar utifrån det aktuella läget. Vi vill framhålla att det kan bidra till att allmänheten ser en tydligare koppling mellan vidtagna åtgärder och den lokala eller regionala smittspridningen.

Vi anser också att regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fastställa de områden som lämpar sig för regional anpassning. Samtidigt bör de regionala smittskyddsmyndigheterna ha tillräckliga resurser för att aktivt kunna samarbeta med kommunerna som har tillsynsansvaret.

Slutligen vill vi framhålla att kommunerna även i fortsättningen bör få ersättning för tillsynsuppdraget enligt lagen och att ersättningen bör motsvara de kostnader som kommunerna har för uppdraget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:38 Förlängning av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om dels fortsatt giltighet av lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, dels ändring i samma lag.

Följdmotionen

2020/21:3766 av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det behövs ett tydliggörande av bedömningsgrunder vid tillsyn och närmare föreskrifter om rutiner och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjligheten till regionala och lokala anpassningar som tas fram i samverkan mellan lokala, regionala och nationella myndigheter ska finnas och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Folkhälsomyndigheten bör ges i uppdrag att fastställa de områden som lämpar sig för regional anpassning och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föreskrifter och allmänna råd bör tas fram i samverkan med näringsidkare och kommuner och tillkännager detta för regeringen.

5.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbetsmiljöarbetet måste fungera och tillkännager detta för regeringen.

6.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ekonomiska resurser för kommuner och myndigheter ska vara tillräckliga för uppdraget och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag