Socialutskottets betänkande

2020/21:SoU3

 

Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2019

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna och avslår motionsyrkandena.

I skrivelsen lämnas en redogörelse för förvaltningen av Allmänna arvsfonden och en redovisning av hur Arvsfondsdelegationen fördelade medel från fonden under 2019. Vidare redogörs för regeringens bedömning av Arvsfondsdelegationens verksamhet och utveckling samt regeringens analys av fördelningen av stöd inom olika områden. I skrivelsen anges också områden som enligt regeringen bör prioriteras vid kommande fördelning av stöd från Allmänna arvsfonden.

I betänkandet finns en reservation (SD).

Behandlade förslag

Skrivelse 2019/20:180 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2019.

Ett yrkande i följdmotion.

Elva yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2020/21.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Allmänna arvsfonden

Reservationer

Allmänna arvsfonden (SD)

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Följdmotionen

Motioner från allmänna motionstiden 2020/21

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Allmänna arvsfonden

Riksdagen avslår motionerna

2020/21:47 av Martina Johansson (C) yrkandena 1 och 2,

2020/21:216 av Lars Thomsson (C),

2020/21:274 av Ann-Christine From Utterstedt m.fl. (SD),

2020/21:376 av Björn Söder (SD),

2020/21:601 av Josef Fransson (SD) yrkande 11,

2020/21:2346 av Boriana Åberg (M),

2020/21:3343 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) och

2020/21:3417 av Markus Wiechel m.fl. (SD) yrkandena 1–4 och

lägger skrivelse 2019/20:180 till handlingarna.

 

Reservation (SD)

Stockholm den 12 november 2020

På socialutskottets vägnar

Acko Ankarberg Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Mikael Dahlqvist (S), Sofia Nilsson (C), Karin Rågsjö (V), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Dag Larsson (S), Lina Nordquist (L), Christina Östberg (SD), Pernilla Stålhammar (MP), Michael Anefur (KD), Mats Wiking (S), Ulrika Jörgensen (M) och Ann-Christine From Utterstedt (SD).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet skrivelse 2019/20:180 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2019.

Med anledning av skrivelsen har en motion väckts. I betänkandet behandlar utskottet även sju motioner från allmänna motionstiden 2020/21. Förslagen i motionerna finns i bilagan.

Utskottets överväganden

Allmänna arvsfonden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om Allmänna arvsfonden. Riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

Jämför reservationen (SD).

Skrivelsen

Allmänna arvsfonden och Arvsfondsdelegationen

Allmänna arvsfonden har till ändamål att främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Fonden förvaltas som en särskild fond av Kammarkollegiet. Arvsfondsdelegationen beslutar om fördelning av stöd från fonden.

Regeringen redovisar årligen till riksdagen förvaltningen av arvsfonden och fördelningen av stöd från fonden. Regeringen anger även inriktning och prioriteringar för Arvsfondsdelegationens verksamhet.

Förvaltningen av Allmänna arvsfonden

Kammarkollegiets kapitalförvaltning av fonden sker i syfte att tillgodose såväl behovet av en god direktavkastning som önskemålet om värdebeständighet. Av de medel som tillfaller arvsfonden under ett år förs 10 procent från nettoinflödet av arvsmedel och metallåtervinning till det bundna kapitalet (kapitalisering).[1] Resterande influtna medel är till stor del utdelningsbara och tillgängliga för Arvsfondsdelegationens beslut om nya projekt.

Under 2019 tog arvsfonden emot 1 207 miljoner kronor, vilket är en ökning med 335 miljoner kronor från 2018. Inbetalningarna i form av arv och metallåtervinning utgjorde 1 095 miljoner kronor, vilket är den högsta volymen inlevererade medel i arvsfondens historia. Ökningen beror enligt regeringen främst på ett ökat inflöde av arvsmedel.

Den 31 december 2019 uppgick fondens bokförda värde till 7 212 miljoner kronor, vilket är en ökning med 630 miljoner kronor från föregående år. Vid samma tillfälle fanns 1 563 miljoner kronor för Arvsfondsdelegationen att fatta beslut om under 2020. Året innan var motsvarande belopp 1 241 miljoner kronor.

Fördelningen av stöd ur Allmänna arvsfonden 2019

Enligt lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden ska stöd från fonden främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för fondens tre målgrupper: barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Stöd ur fonden ska i första hand lämnas till verksamhet som är nyskapande och utvecklande. Stöd får också, om det bedöms som särskilt angeläget, lämnas till anläggningar, lokaler och utrustning.

Under 2019 inkom 1 394 ärenden till Arvsfondsdelegationen. De flesta ärendena rörde målgruppen ungdomar.

För att kunna jämföra beslutsvolymen över tid beräknas de fleråriga besluten som om de vore ettåriga. Med en sådan justering fördelades 749 miljoner kronor på 423 projekt genom beslut av Arvsfondsdelegationen under 2019. Det är det högsta årsbeloppet i arvsfondens historia och en ökning jämfört med 2018 med 102 miljoner kronor.

Antalet beviljade lokala och regionala projekt uppgick 2019 till 273, vilket motsvarar 65 procent av samtliga beviljade projekt under året. Resterande projekt utgörs av nationella projekt.

Kontroll av medelsanvändning ur Allmänna arvsfonden

För att säkerställa att medel från arvsfonden används på rätt sätt genomförs kontroller både inför och efter beslut om stöd av den organisation som söker finansiering och av det projekt som ska genomföras. Detta arbete görs av såväl kanslifunktionens handläggare och controllers som godkända och auktoriserade revisorer. Under 2019 förstärktes controllerfunktionen. De övergripande arbetsuppgifterna är att kontrollera hur medlen använts samt vara stöd till de organisationer som fått medel från arvsfonden och till kanslifunktionens handläggare i frågor som rör projektens ekonomiska budgetering och redovisning.

Under 2019 har bl.a. riktlinjer för bedömning av olika typer av projektkostnader vidareutvecklats och ett internt projekt för att identifiera och förebygga risker i arvsfondsprojekt har genomförts. 

I de generella villkoren för stöd från arvsfonden står det bl.a. vad fondens pengar inte får användas till. Den stödsökande organisationen bekräftar i sin ansökan att de läst och godkänt de generella villkoren. När den stödmottagande organisationen senare begär utbetalning av projektstöd blir arvsfondens villkor bindande. Om den stödmottagande organisationen inte använder pengarna i enlighet med ansökan eller villkoren kan organisationen bli återbetalningsskyldig. I de fall där arvsfonden misstänker brott görs polisanmälan, vilket inte förekom under 2019. När en organisation skriver under en ansökan om medel ur arvsfonden bekräftar den samtidigt att den egna organisationens verksamhet samt det planerade projektets verksamhet inte strider mot fondens krav på demokratiska värderingar. Dessa värderingar är lika rättigheter och möjligheter, delaktighet och inflytande samt inkludering.

Vid kontroll inför beslut om stöd görs bl.a. referenstagning, bakgrundskontroll och behörighetskontroll.

Vid kontroll efter beslut om stöd hålls bl.a. en obligatorisk introduktionsdag för nya projekt, och samtliga projekt granskas av en revisor.

Regeringens prioriterade områden

Under 2019 gick drygt 728 miljoner kronor av beslutade medel till projekt inom de av regeringen prioriterade områdena. Det motsvarar 97 procent av de medel Arvsfondsdelegationen beslutade om under 2019.

Kommunikation, uppföljning och utvärdering

Under 2019 tog arvsfonden fram en ny kommunikationsstrategi. Syftet med strategin är att ange en inriktning för kommunikationen för arvsfonden. De primära målen för kommunikationen är att öka inflödet av ansökningar med potential att få stöd, skapa förtroende genom att visa på resultat och samhällsnytta samt erfarenhetsspridning. Parallellt med arbetet togs även en ny logotyp fram. Under 2019 genomfördes en effektkartläggning inför uppstarten av ett webbprojekt där arvsfonden.se ska arbetas om. Projektet startades i slutet av 2019 och syftet med den nya webbplatsen är att öka stödet till kunder och intressenter. Prioriterade användargrupper är ansökaren, projektledare för arvfondsprojekt samt medier, allmänhet och andra intressenter som vill veta mer om hur arvsfonden fungerar och vilka resultat den bidrar till i samhället.

Arvsfonden finns på Twitter, Facebook och Instagram. Arvsfondens närvaro på sociala medier ökade under 2019.

Under 2019 skickades tio nummer av Allmänna arvsfondens nyhetsbrev ut. Syftet med nyhetsbrevet är att öka kännedomen om och förtroendet för samt fördjupa kunskapen om arvsfonden och hur fondens medel används.

De utvärderingar som Arvsfondsdelegationen initierat utförs av forskare inom det aktuella området. Utvärderingarna visar enligt skrivelsen att de erfarenheter och kunskaper som det civila samhällets organisationer genererar i stor utsträckning tas till vara i både organisationer, den offentliga sektorn och forskningsvärlden.

Organisationer och föreningar som beviljas medel ur arvsfonden ska efter varje avslutat projektår lämna in en redovisning av projektet. De avslutade projektens slutredovisningar granskas särskilt. Syftet med denna granskning är att kontrollera att medlen används för avsett ändamål, att följa upp i vilken omfattning projekten lever vidare och att ge kunskap om under vilka betingelser arvsfondens pengar lämnar spår.

Regeringens bedömning av Arvsfondsdelegationens verksamhet

Enligt regeringen har Arvsfondsdelegationen sammantaget fördelat medel på ett väl genomfört sätt och i enlighet med Allmänna arvsfondens ändamål och de prioriterade områdena. Det är angeläget att arbetet med att säkerställa att arvsfondsmedlen används på rätt sätt upprätthålls och att effektiviseringen av verksamheten fortlöper. Det arbete som genomförs för att öka kännedomen och kunskapen om Allmänna arvsfonden och förtroendet för dess verksamhet är centralt för arvsfondens legitimitet.

Regeringens samlade bedömning är att Arvsfondsdelegationen i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag. Det finns dock fortfarande behov av att arbeta för att öka antalet kvalitativa ansökningar i hela landet och att de positiva resultat som projekten genererar sprids nationellt för att öka kunskapen i hela landet. Vidare behöver Kammarkollegiet fortsätta att utveckla den ekonomiska redovisningen.

Allmänna arvsfondens utveckling framöver

Regeringen beslutade den 15 juni 2017 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över och analysera vissa frågor som rör Allmänna arvsfondens verksamhet (dir. 2017:68, 2017 års arvsfondsutredning). Syftet med översynen var att säkerställa att fondens medel används för den verksamhet som de är avsedda för samt att medlen hanteras och redovisas transparent, rättssäkert och opartiskt. Förslag skulle också lämnas till hur villkor kan utformas som säkerställer att enbart organisationer som i sin verksamhet respekterar värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle kan få stöd, analysera kriterierna för stöd, överväga frågor om arvsavstående och se över vissa administrativa frågor. 

Arvsfondsutredningen lämnade i september 2018 betänkandet En arvsfond i takt med tiden – En översyn av regelverket kring Allmänna arvsfonden (SOU 2018:70). Utredningen föreslår att den nuvarande lagen om Allmänna arvsfonden ersätts av en ny lag med en annan struktur. Utredningen har också föreslagit att ett demokrativillkor införs i lagen.

Betänkandet har varit ute på remiss och bereds i Regeringskansliet.

Vidare har Socialdepartementet utarbetat en promemoria med förslag om att utöka målgruppen för Allmänna arvsfonden till att omfatta även äldre personer. Förslag lämnas även om hur arvsfondens tillgångar ska hanteras, hur medel för den nya målgruppen äldre ska avsättas och vilken kompetens Arvsfondsdelegationen bör ha. Promemorian Utökad målgrupp för Allmänna arvsfonden (Ds 2020:9) skickades ut på remiss den 25 maj 2020.

Inbetalningar till Allmänna arvsfonden i form av arv och metallåtervinning var 1 095 miljoner kronor under 2019, vilket är den högsta volymen inlevererade medel i arvsfondens historia. Krisen och de ekonomiska konsekvenserna till följd av sjukdomen covid-19 kommer troligen att innebära att värdet på de arvsmedel som tillfaller arvsfonden kommer att minska en tid framöver. Regeringen bedömer dock inte att de utdelningsbara medlen kommer att minska i någon större omfattning, bl.a. eftersom de medel som inte delats ut under tidigare år också finns tillgängliga för utdelning.

Inriktning och prioriterade områden 2020

Regeringen ska enligt lagen om Allmänna arvsfonden ange den kommande inriktningen när det gäller stödet från fonden. Det gör regeringen genom att i sin årliga skrivelse till riksdagen ange inriktningen för barnrättspolitiken, ungdomspolitiken och funktionshinderpolitiken. Regeringen anger även sådana områden som är angelägna att utveckla och som därför bör prioriteras vid Arvsfondsdelegationens medelsfördelning.

Regeringen har identifierat tolv områden som bör prioriteras vid medelsfördelningen. De projekt inom dessa områden som bör prioriteras är sådana som syftar till att

       stärka barnets rättigheter

       öka delaktighet och stärka demokratin

       förebygga våld, mobbning och trakasserier

       främja ett starkt föräldraskap

       främja psykisk och fysisk hälsa

       ökad delaktighet i kulturlivet

       främja etableringen på arbetsmarknaden

       stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning

       ökad delaktighet och tillgänglighet för äldre personer med funktions-nedsättning

       stärka förutsättningarna för nyanländas mottagande och etablering

       ökad jämställdhet och jämlikhet

       stärka inflytandet för barn och unga.

Motionerna

I motion 2020/21:2346 av Boriana Åberg (M) begärs ett tillkännagivande om att avskaffa Allmänna arvsfonden. Ett liknande yrkande finns i motion 2020/21:601 av Josef Fransson (SD) yrkande 11.

I motion 2020/21:274 av Ann-Christine From Utterstedt m.fl. (SD) begär motionärerna ett tillkännagivande om att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel från fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism.

I motion 2020/21:376 av Björn Söder (SD) begärs ett tillkännagivande om att Allmänna arvsfondens verksamhet och framtid bör utredas samt hur medel ur fonden ska fördelas.

I motion 2020/21:3343 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) begärs ett tillkännagivande om att omvandla Allmänna arvsfonden till en krisberedskapsfond.

I motion 2020/21:3417 av Markus Wiechel m.fl. (SD) yrkande 1 begärs ett tillkännagivande om en översyn av hur arvsfonden fungerar. I yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om att ytterligare skärpa kraven för utbetalningar från Allmänna arvsfonden och i yrkande 3 om en strikt resultatredovisning av mottagare av Allmänna arvsfondens pengar. I yrkande 4 begärs ett tillkännagivande om rättsprocesser gentemot närstående.

I motion 2020/21:47 av Martina Johansson (C) begär motionären i yrkande 1 ett tillkännagivande om att se över möjligheterna att fördela stöden som i dag är projektbaserade till mer årsbaserade föreningsstöd. I yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om att se över regelverket hos Allmänna arvsfonden vid beviljande av medel.

I motion 2020/21:216 av Lars Thomsson (C) begär motionären ett tillkännagivande om att staten bör överväga att bredda kriterierna när det gäller möjligheterna att kunna söka bidrag från Allmänna arvsfonden framöver.

Gällande rätt

Enligt 5 § lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden har fonden till ändamål att främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionshinder. Av 6 § framgår att stöd ur fonden i första hand ska lämnas till verksamhet som är nyskapande och utvecklande. Sådant stöd får också, om det bedöms som särskilt angeläget, lämnas till anläggningar, lokaler och utrustning. Enligt 7 § får stöd lämnas till organisationer som bedriver ideell verksamhet. Om det finns särskilda skäl får stöd till verksamhet som är nyskapande och utvecklande även lämnas till en offentlig huvudman.

Arvsfondsdelegationen ska enligt 7 a § ha en samlad strategi för uppföljning och utvärdering av beviljade stöd. Vid större utvärderingar ska, om det inte finns särskilda skäl, vetenskaplig expertis anlitas. Den som beviljas stöd ur fonden ska enligt 11 § föreläggas att inom viss tid efter mottagandet av medlen skriftligen redovisa hur medlen har använts och på begäran lämna det underlag som behövs för granskningen av redovisningen. Av 12 § framgår att stöd ur fonden i vissa fall ska betalas tillbaka. Enligt 10 § förordningen (2004:484) om Allmänna arvsfonden ska en ansökan om stöd ur fonden innehålla en beskrivning av det ändamål för vilket stöd söks, en ekonomisk kalkyl, tid och plats för genomförandet och en plan för dokumentation av projektet.

Pågående arbete

Arvsfondsutredningens betänkande En arvsfond i takt med tiden – En översyn av regelverket kring Allmänna arvsfonden (SOU 2018:70) har varit ute på remiss. Betänkandet bereds i Regeringskansliet.

Statskontorets rapport Myndighetsanalys av Arvsfondsdelegationen (2017:20) innehöll bl.a. en rekommendation om att regeringen borde överväga att utöka antalet ledamöter i delegationen. Regeringen beslutade i september 2018 att utöka antalet ledamöter i Arvsfondsdelegationen från sju till nio. Rapporten bereds i Regeringskansliet.

Inom Regeringskansliet har promemorian Utökad målgrupp för Allmänna arvsfonden (Ds 2020:9) tagits fram.

Målgruppen för stöd från Allmänna arvsfonden är i dag barn, unga och personer med funktionshinder. I promemorian lämnas förslag till att utöka målgruppen för arvsfonden med äldre personer. Förslag lämnas även om hur arvsfondens tillgångar ska hanteras, hur medel för den nya målgruppen äldre ska avsättas och vilken kompetens Arvsfondsdelegationen bör ha. De föreslagna ändringarna i lagen om Allmänna arvsfonden ska enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 2021.

Promemorian har remitterats och bereds i Regeringskansliet.

Tidigare riksdagsbehandling

Förutom yrkandet om att omvandla Allmänna arvsfonden till en krisberedskapsfond behandlade utskottet liknande motionsyrkanden som de nu aktuella i sitt betänkande Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2018 (bet. 2019/20:SoU2). Motionsyrkandena avstyrktes. Riksdagen biföll utskottets förslag till riksdagsbeslut (rskr. 2019/20:54).

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning att Arvsfondsdelegationen sammantaget har fördelat medel på ett väl genomfört sätt och i enlighet med Allmänna arvsfondens ändamål och prioriterade områden. Utskottet instämmer i att det är av stor vikt att följa upp och utvärdera projekt som har beviljats medel för att säkerställa att syftet med fonden uppnås.

Utskottet delar även regeringens bedömning att det fortfarande finns behov av att arbeta för att öka antalet kvalitativa ansökningar i hela landet och att de positiva resultat som projekten genererar sprids nationellt för att öka kunskapen i hela landet.

Utskottet konstaterar att flera utredningar och rapporter om Allmänna arvsfonden bereds i Regeringskansliet. Riksdagen bör enligt utskottet inte föregripa resultatet av detta arbete och därför bör motionsyrkandena avslås.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.


Reservationer

 

Allmänna arvsfonden (SD)

av Carina Ståhl Herrstedt (SD), Christina Östberg (SD) och Ann-Christine From Utterstedt (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2020/21:274 av Ann-Christine From Utterstedt m.fl. (SD),

avslår motionerna

2020/21:47 av Martina Johansson (C) yrkandena 1 och 2,

2020/21:216 av Lars Thomsson (C),

2020/21:376 av Björn Söder (SD),

2020/21:601 av Josef Fransson (SD) yrkande 11,

2020/21:2346 av Boriana Åberg (M),

2020/21:3343 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) och

2020/21:3417 av Markus Wiechel m.fl. (SD) yrkandena 1–4 och

lägger skrivelse 2019/20:180 till handlingarna.

 

 

Ställningstagande

Det är enligt vår mening viktigt att de medel som Allmänna arvsfonden delar ut används i enlighet med de riktlinjer som finns för arvsfonden. Vi anser att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel fn fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism.

Regeringen bör se över denna fråga.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2019/20:180 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2019.

Följdmotionen

2020/21:274 av Ann-Christine From Utterstedt m.fl. (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Allmänna arvsfonden aktivt ska arbeta för att säkerställa att de organisationer som får medel från fonden inte har några kopplingar till terrorism eller samarbetar med andra organisationer eller personer som på något sätt främjar terrorism, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motioner från allmänna motionstiden 2020/21

2020/21:47 av Martina Johansson (C):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att fördela om stöden som i dag är projektbaserade till mer årsbaserade föreningsstöd och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket hos Allmänna arvsfonden vid beviljande av medel och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:216 av Lars Thomsson (C):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör överväga att bredda kriterierna för att kunna söka bidrag från Allmänna arvsfonden framöver och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:376 av Björn Söder (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Allmänna arvsfondens verksamhet och framtid samt hur medel ur fonden ska fördelas och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:601 av Josef Fransson (SD):

11.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lägga ned Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:2346 av Boriana Åberg (M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:3343 av Ann-Christine From Utterstedt (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omvandla Allmänna arvsfonden till en krisberedskapsfond och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:3417 av Markus Wiechel m.fl. (SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av hur arvsfonden fungerar och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare skärpa kraven för utbetalningar från Allmänna arvsfonden och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en strikt resultatredovisning av mottagare av Allmänna arvsfondens pengar och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rättsprocesser gentemot närstående och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 


[1] Medel från metallåtervinning är värdet av återvunna metaller efter kremering.