Skatteutskottets betänkande

2020/21:SkU4

 

Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om att fler uppgifter ska lämnas i fråga om förhandsbesked i skattefrågor och ansökningar om godkännande för tonnagebeskattning. Syftet med uppgifterna ska vara att Sverige ska kunna leva upp till sina åtaganden när det gäller internationellt informationsutbyte i fråga om motverkande av skadlig skattekonkurrens.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om undantag från utbyte av lokalt lämnade land-för-land-rapporter på skatteområdet som innebär att Skatteverket inte ska överföra rapporter som lämnas av svenska enheter som inte är moderföretag eller ställföreträdande moderföretag i en multinationell koncern till andra stater och jurisdiktioner än medlemsstater i Europeiska unionen. Förslaget föranleds av att nya vägledande riktlinjer har publicerats av OECD.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändring i lagen om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting. Beteckningen landsting ändras till region och hänvisning ändras till skatteförfarandelagen i stället för till skattebetalningslagen.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 december 2020.

Behandlade förslag

Proposition 2019/20:197 Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor,

2. lag om ändring i lagen (1999:1305) om Forskarskattenämnden,

3. lag om ändring i lagen (2002:179) om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting,

4. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244),

5. lag om ändring i lagen (2017:182) om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter på skatteområdet.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2019/20:197 punkterna 1–5.

 

Stockholm den 13 oktober 2020

På skatteutskottets vägnar

Jörgen Hellman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jörgen Hellman (S), Per Åsling (C), Niklas Wykman (M), Hillevi Larsson (S), Helena Bouveng (M), Eric Westroth (SD), Sultan Kayhan (S), Tony Haddou (V), Boriana Åberg (M), David Lång (SD), Patrik Lundqvist (S), Hampus Hagman (KD), Anna Vikström (S), Joar Forssell (L), Johnny Skalin (SD), Rebecka Le Moine (MP) och Kjell Jansson (M).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlar utskottet proposition 2019/20:197 Delegationsbestämmel­ser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet. Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2.

Bakgrund

Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden har i en promemoria lämnat förslag till delegationsbestämmelser för de båda nämnderna. Förslagen innebär i huvudsak att respektive nämnd ska få delegera avgörandet av sådana ärenden som inte enligt lag ankommer på nämnden att avgöra till nämndens ordförande, vice ordförande eller någon som tjänstgör vid nämndernas gemensamma kansli.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och G20 har genomfört ett projekt i syfte att förhindra erodering av skattebasen och flyttning av vinster (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS). Åtgärd 5 i projektet handlar om att mer verkningsfullt motverka skadlig skattekonkurrens. Den innefattar bl.a. en minimistandard för tvingande spontant informationsutbyte av vissa förhandsbesked. Vid en utvärdering av Sveriges genomförande av standarden har det konstaterats att det av de svenska förhandsbeskeden eller underlagen för dessa inte alltid framgår till vilka andra stater och jurisdiktioner som upplysningar om beskeden ska lämnas. Skatteverket har även uppmärksammat att det i vissa fall saknas möjlighet att inhämta utländska skatteregistreringsnummer för sökanden, sökandens moderföretag, moderföretaget för den yttersta gruppen av personer som sökanden tillhör och andra företag som berörs, i de fall dessa är utländska. Finansdepartementet har tagit fram promemorian Några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet och promemorian Kompletterande förslag till promemorian Några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet med förslag till de justeringar som behöver göras i fråga om informationsutbyte enligt BEPS åtgärd 5.

OECD har publicerat nya vägledande riktlinjer som innebär att Skatteverket inte ska överföra vissa land-för-land-rapporter till andra stater och juris-diktioner än medlemsstater i Europeiska unionen. Ett förslag till ändring i lagen om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter på skatteområdet har därför beretts under hand med Skatteverket.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen lämnas förslag till delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden. Förslagen innebär att Skatterättsnämnden ska få lämna över till ordföranden, vice ordföranden eller någon som tjänstgör vid nämndens kansli att fatta andra beslut än att lämna förhandsbesked eller avvisa en ansökan om sådant besked. En liknande delegationsbestämmelse föreslås för Forskarskattenämnden.

Vidare lämnas förslag som avser motverkande av skadlig skattekonkurrens och föranleds av att OECD vid utvärdering har konstaterat att Sverige inte fullt ut lever upp till standarden för informationsutbyte i fråga om motverkande av skadlig skattekonkurrens. Skatteverket har inte alltid tillgång till nödvändiga uppgifter för att kunna avgöra med vilka stater och jurisdiktioner informations-utbyte ska ske. Därför föreslås att sökanden ska lämna ytterligare uppgifter i fråga om förhandsbesked i skattefrågor och ansökningar om godkännande för tonnagebeskattning.

Det lämnas även ett förslag om undantag från utbyte av lokalt lämnade land-för-land-rapporter på skatteområdet som innebär att Skatteverket inte ska överföra rapporter som lämnas av svenska enheter som inte är moderföretag eller ställföreträdande moderföretag i en multinationell koncern till andra stater och jurisdiktioner än medlemsstater i Europeiska unionen. Förslaget föranleds av att nya vägledande riktlinjer i fråga om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter har publicerats av OECD.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 december 2020.

Utskottets överväganden

Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om förhandsbesked i skattefrågor, lagen om Forskarskattenämnden, lagen om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting, skatteförfarandelagen och lagen om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter.

Propositionen

En delegationsmöjlighet för Skatterättsnämnden

I propositionen föreslår regeringen att Skatterättsnämnden ska få lämna över till ordföranden, vice ordföranden eller någon som tjänstgör vid nämndens kansli att fatta andra beslut än att lämna förhandsbesked eller avvisa en ansökan om sådant besked.

En ordförande eller en vice ordförande i Skatterättsnämnden får ensam fatta andra beslut än att lämna förhandsbesked eller avvisa en ansökan om sådant besked. Ordföranden och vice ordföranden kan dock av olika skäl komma att vara frånvarande samtidigt. Det förhållandet att det saknas möjlighet att delegera beslutanderätt i ärenden kan innebära svårigheter för myndigheten att uppfylla de krav som finns i andra regelverk, t.ex. att skyndsamt pröva en begäran om att få ta del av en allmän handling. Med hänsyn till detta och för att öka förutsättningarna för en effektivare ärendehandläggning bör Skatterättsnämnden ges möjlighet att besluta om delegation i vissa fall. Delegationsmöjligheten bör inte avse beslut att lämna förhandsbesked eller att avvisa en ansökan om sådant besked. Ett beslut om delegation ska fattas av nämnden med den beslutsförhet som anges i 3 § första stycket lagen om förhandsbesked i skattefrågor.

En delegationsmöjlighet för Forskarskattenämnden

Regeringen föreslår att Forskarskattenämnden ska få lämna över till ordföranden, vice ordföranden eller någon som tjänstgör vid nämndens kansli att fatta andra beslut än att pröva om förutsättningar för skattelättnader finns eller avvisa en ansökan om skattelättnader.

Med nuvarande beslutsordning och sammanträdesfrekvens är det inte säkert att Forskarskattenämnden kan leva upp till de krav som finns i andra regelverk och möjligheten att med kort varsel sammankalla en beslutsför nämnd är begränsad. Mot denna bakgrund och för att öka förutsättningarna för en effektivare ärendehandläggning även i Forskarskattenämnden föreslås att nämnden ska ges möjlighet att besluta om delegation i vissa fall. Delegationsbeslutet ska fattas av nämnden med den beslutsförhet som gäller enligt 4 § första stycket lagen om Forskarskattenämnden.

Motverkande av skadlig skattekonkurrens

OECD och G20 har genomfört ett projekt i syfte att förhindra erodering av skattebasen och flyttning av vinster (BEPS). Åtgärd 5 handlar om att mer verkningsfullt motverka skadlig skattekonkurrens. En slutrapport om åtgärd 5 publicerades i oktober 2015. Slutrapporten innefattar bl.a. en standard för tvingande spontant informationsutbyte av vissa förhandsbesked som, om information om sådana besked inte lämnas, skulle kunna medföra erodering av skattebasen och flyttning av vinster till ett annat land. Det är fråga om en s.k. minimistandard. För Sveriges del finns det tre olika typer av besked och beslut som kan omfattas av denna minimistandard och som därmed kan bli föremål för informationsutbyte med andra stater och jurisdiktioner. Det är fråga om förhandsbesked från Skatterättsnämnden, Skatteverkets svar på externa frågor och Skatteverkets beslut om godkännande för tonnage-beskattning.

Sedan 2017 utvärderas de deltagande ländernas genomförande av minimistandarden. Vid sådana utvärderingar har det konstaterats att det av de svenska förhandsbeskeden eller underlaget för dessa inte alltid framgår med vilka andra stater och jurisdiktioner som upplysningar om beskeden och besluten ska utbytas. Sverige rekommenderades därför att ändra sina regler och rutiner så att de skattskyldiga åläggs att, inom ramen för processen att få ett besked eller beslut, lämna den information som Skatteverket behöver för att kunna bedöma till vilka andra stater och jurisdiktioner upplysningarna ska lämnas. Den rättsliga grunden för det internationella informationsutbyte som avses i slutrapporten för åtgärd 5 kan vara Europaråds- och OECD-konventionen om ömsesidig handräckning i skatteärenden, ett skatteavtal, EU-direktivet om administrativt samarbete i fråga om beskattning (Directive on Administrative Cooperation, DAC) eller en annan rättsakt som innehåller bestämmelser om spontant informationsutbyte.

I DAC finns även bestämmelser om automatiskt utbyte av upplysningar om förhandsbesked. I svensk rätt har DAC 3 genomförts i lagen om administrativt samarbete inom Europeiska unionen i fråga om beskattning. Utbytet enligt DAC 3 omfattar i viss utsträckning upplysningar om samma förhandsbesked som ska utbytas enligt slutrapporten för BEPS åtgärd 5. Vilka uppgifter Skatteverket har tillgång till påverkar därför även informationsutbytet enligt DAC 3. Enligt DAC 3 är Sverige också skyldigt att utbyta upplysningar om prissättningsbesked vid internationella transaktioner. Även i fråga om sådana besked behöver tillräckliga uppgifter således inhämtas för att ett korrekt utbyte ska kunna ske. Skatteverket har uppmärksammat att det i vissa fall saknas möjlighet att inhämta utländska skatteregistreringsnummer för sökanden, sökandens moderföretag och moderföretaget för den yttersta gruppen av personer som sökanden tillhör, i de fall dessa är utländska. För att det internationella informationsutbytet ska kunna fungera på ett tillfredsställande sätt måste det land som tar emot information från ett annat land kunna identifiera de parter som informationen avser. Att uppgifter lämnas om företagets skatteregistreringsnummer i det andra landet, för Sveriges del normalt organisationsnummer, är därför av avgörande betydelse för att informationsutbytet ska fungera.

Regeringen föreslår därför att bestämmelser tas in i skatteförfarandelagen om att särskilda uppgifter ska lämnas i fråga om vissa förhandsbesked enligt lagen om förhandsbesked i skattefrågor. Syftet med uppgifterna ska vara att Sverige ska kunna leva upp till sina åtaganden när det gäller internationellt informationsutbyte om förhandsbesked enligt lagen om förhandsbesked i skattefrågor.

De ytterligare uppgifter som Skatteverket behöver få tillgång till är dels sådana som har betydelse för frågan till vilka stater eller jurisdiktioner upplysningar om förhandsbeskedet ska lämnas, dels sådana som ska lämnas till de andra staterna och jurisdiktionerna. Detta är uppgifter som i många fall torde kunna sakna betydelse för prövningen av ansökan om förhandsbesked och som i så fall inte ryms inom de uppgifter som ansökan ska innehålla enligt nuvarande reglering. För att Skatteverket ska kunna utbyta dessa uppgifter med andra stater och jurisdiktioner måste myndigheten få tillgång till uppgifterna. Den nuvarande ordningen bör därför kompletteras för att säker-ställa att Skatteverket kan fullgöra Sveriges åtaganden om informationsutbyte.

Fler uppgifter i ansökningar om godkännande för tonnagebeskattning

Ett beslut om godkännande för tonnagebeskattning är ett sådant förmånligt skattebeslut i form av en s.k. shipping regime som omfattas av BEPS åtgärd 5. Därmed omfattas beslut om godkännande för tonnagebeskattning av det tvingande spontana informationsutbyte som ska ske enligt slutrapporten. För att Sverige ska kunna leva upp till minimistandarden i slutrapporten för BEPS åtgärd 5 måste Skatteverket få tillgång till de uppgifter som behövs för att kunna bedöma till vilka andra stater och jurisdiktioner som uppgifter om beslutet ska lämnas och till de uppgifter som ska lämnas. Regeringen föreslår att det antal uppgifter som ska lämnas i en ansökan om godkännande för tonnagebeskattning utökas. Regeringen föreslår även att Skatteverket ska få förelägga sökanden att lämna de ytterligare uppgifter som myndigheten kan behöva för informationsutbytet.

Skyldigheten att lämna de ytterligare uppgifterna bör begränsas till att avse ansökningar om godkännande för tonnagebeskattning när uppgifter om beslutet kan komma att omfattas av informationsutbytet med andra stater och jurisdiktioner. Regeringen föreslår därför att uppgiftsskyldigheten endast ska gälla i fråga om ansökningar när den sökande sannolikt kan komma att ha transaktioner med utländska närstående parter som ger upphov till inkomst som omfattas av tonnagebeskattning.

Undantag från utbyte av lokalt lämnade land-för-land-rapporter på skatteområdet

Om ett moderföretag i en multinationell koncern inte är skyldigt att lämna en land-för-land-rapport för koncernen kan ett annat företag i koncernen, t.ex. ett svenskt företag, även i andra fall bli skyldigt att lämna en land-för-land-rapport i stället för moderföretaget (s.k. lokalt lämnande av land-för-land-rapport). Om det finns flera koncernföretag i olika stater och jurisdiktioner som deltar i samarbetet innebär reglerna att flera företag i olika stater och jurisdiktioner kan bli skyldiga att lämna land-för-land-rapport i olika stater och jurisdiktioner för samma koncern, dvs. lämna samma land-för-land-rapport i flera stater och jurisdiktioner samtidigt.

Skatteverket ska enligt nuvarande lagstiftning överföra samtliga rapporter till andra deltagande stater och jurisdiktioner där det finns minst en enhet som ingår i samma koncern, alltså även lokalt lämnade rapporter.

OECD har identifierat att detta är ett problem då ett utbyte kan resultera i att flera sådana rapporter för en multinationell koncern utbyts fram och tillbaka mellan flera stater och jurisdiktioner. Det kan även inträffa att en stat eller jurisdiktion som inte på egen hand har möjlighet att få tillgång till en viss land-för-land-rapport, till följd av att den inte ingått något avtal om detta med den stat eller jurisdiktion där moderföretaget finns, ändå får tillgång till rapporten på grund av att den har ingått ett avtal med en eller flera av de stater och jurisdiktioner där land-för-land-rapporten lämnas lokalt. Detta är inte avsikten med BEPS åtgärd 13. Enligt nya vägledande riktlinjer från OECD ska lokalt lämnade rapporter inte utbytas mellan stater och jurisdiktioner. Detta gäller dock inte i fråga om utbyte av lokalt lämnade rapporter mellan medlemsstater i Europeiska unionen när DAC 4 föreskriver att ett sådant utbyte ska ske. De nya vägledande riktlinjerna påverkar därför endast vilka land-för-land-rapporter som ska överföras till tredje länder.

Regeringen föreslår att det införs en bestämmelse i lagen om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter på skatteområdet om att Skatteverket inte ska överföra land-för-land-rapporter som lämnas av svenska enheter som inte är moderföretag eller ställföreträdande moderföretag i en multinationell koncern till andra stater och jurisdiktioner än medlemsstater i Europeiska unionen.

Ändring i lagen om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting

Beteckningen landsting ändras till region och hänvisning ändras till skatteförfarandelagen i stället för till skattebetalningslagen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inget att invända mot regeringens förslag på delegations-bestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden. Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om att fler uppgifter ska lämnas i fråga om förhandsbesked i skattefrågor och ansökningar om godkännande för tonnagebeskattning. Utskottet har inget att invända mot förslaget om ändring i lagen om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting. Utskottet ställer sig vidare bakom förslaget om undantag från utbyte av lokalt lämnade land-för-land-rapporter på skatteområdet. Utskottet tillstyrker därmed propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2019/20:197 Delegationsbestämmelser för Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden och några ändringar i fråga om informationsutbyte på skatteområdet:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1999:1305) om Forskarskattenämnden.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2002:179) om kreditering på skattekonto av tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:182) om automatiskt utbyte av land-för-land-rapporter på skatteområdet.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag