Skatteutskottets betänkande
|
En heltäckande tobaksbeskattning – för ökad tydlighet och enhetlighet
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag att det i lagen om tobaksskatt införs en skatt på s.k. övrig tobak, avdragsrätt för godkända lagerhållare samt tillhörande administrativa regler och kontrollregler om bl.a. distansförsäljning och innehavsbeskattning. Syftet med förslagen är att göra tobaksbeskattningen mer heltäckande och tydligare samt motverka skatteundandragande och dubbelbeskattning.
Ändringarna som gäller bestämmelser om godkända lagerhållare, registrerade distansförsäljare och kompletteringar i skatteförfarandelagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och övriga ändringar den 1 augusti 2021.
I propositionen föreslås även vissa följdändringar i skatteförfarandelagen med anledning av propositionen Vissa ändringar i avfallsskattelagen. Dessa ändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandet.
I betänkandet finns en reservation (KD) och ett särskilt yttrande (C).
Behandlade förslag
Proposition 2020/21:112 En heltäckande tobaksbeskattning – för ökad tydlig-het och enhetlighet.
Ett yrkande i en följdmotion.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Beskattning av övrig tobak m.m.
Nivågruppera beskattningen av tobaksprodukter
Nivågruppera beskattningen av tobaksprodukter, punkt 2 (KD)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Beskattning av övrig tobak m.m. |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt,
2. lag om ändring i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.,
3. lag om ändring i lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter,
4. lag om ändring i lagen (1999:445) om exportbutiker,
5. lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet,
6. lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:112 punkterna 1–6.
2. |
Nivågruppera beskattningen av tobaksprodukter |
Riksdagen avslår motion
2020/21:3915 av Hampus Hagman m.fl. (KD).
Reservation (KD)
Stockholm den 4 maj 2021
På skatteutskottets vägnar
Jörgen Hellman
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jörgen Hellman (S), Per Åsling (C), Niklas Wykman (M), Hillevi Larsson (S), Helena Bouveng (M), Eric Westroth (SD), Sultan Kayhan (S), Tony Haddou (V), Boriana Åberg (M), David Lång (SD), Patrik Lundqvist (S), Hampus Hagman (KD), Anna Vikström (S), Gulan Avci (L), Anne Oskarsson (SD), Rebecka Le Moine (MP) och Kjell Jansson (M).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2020/21:112 En heltäckande tobaksbeskattning – för ökad tydlighet och enhetlighet. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Gränsdragningen mellan skattepliktig röktobak och sådan tobak som inte omfattas av beskattning har under de senaste åren varit problematisk och har lett till många rättsprocesser. De svårigheter som gränsdragningen mellan de olika tobakstyperna har gett upphov till har främst kretsat kring tre huvudproblem. Det första handlar om att mindre seriösa aktörer har hanterat röktobak i Sverige men medvetet kallat den för ”råtobak” eller ”obehandlad tobak” eller andra motsvarande begrepp i syfte att undgå beskattning. Det andra problemet gäller legal snustillverkning, där oklarheterna kring gränsdragningen i vissa fall inneburit att tobak som tidigare har klassificerats som råtobak nu har klassificerats som skattepliktig röktobak. Det har i vissa fall lett till en risk för dubbelbeskattning, eftersom råvaran under vissa omständigheter beskattas, och det färdiga snuset beskattas igen. Slutligen gäller det fall då ”råtobak” lagligen har förts in i Sverige men sedan använts vid illegal tillverkning av tobaksprodukter utan att skatt betalats. Från olika utgångspunkter har Skatteverket, Tullverket och tobaksbranschen velat få till stånd ändringar i tobaksskattelagen. Regeringen aviserade i budget-propositionen för 2020 (prop. 2019/20:1) att den hade för avsikt att bereda frågan om konsekvenser av obeskattad tobak. I budgetpropositionen för 2021 (prop. 2020/21:1) aviserade regeringen att en skatt införs på sådan tobak som i dag inte beskattas och att en sådan skatt bör kunna gälla fr.o.m. den 1 juli 2021.
Den 1 januari 2021 infördes en möjlighet till återbetalning av avfallsskatt i vissa fall, men i samband med det infördes ingen möjlighet för Skatteverket att besluta om förelägganden.
I propositionen föreslås att det i lagen om tobaksskatt införs en skatt på s.k. övrig tobak, avdragsrätt för godkända lagerhållare samt tillhörande administrativa regler och kontrollregler om bl.a. distansförsäljning och innehavsbeskattning. Syftet med förslagen är att göra tobaksbeskattningen mer heltäckande och tydligare samt motverka skatteundandragande och dubbel-beskattning.
Ändringar som gäller bestämmelser om godkända lagerhållare, registrerade distansförsäljare och kompletteringar i skatteförfarandelagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och övriga ändringar den 1 augusti 2021.
I propositionen föreslås även vissa följdändringar i skatteförfarandelagen med anledning av propositionen Vissa ändringar i avfallsskattelagen. Dessa ändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till att det i lagen om tobaksskatt införs en skatt på övrig tobak, en rätt till avdrag för godkända lagerhållare samt tillhörande administrativa regler och kontrollregler, och dessutom att Skatteverket ges möjlighet att utfärda förelägganden för att kontrollera att riktiga och fullständiga uppgifter har lämnats i en ansökan om återbetalning av avfallsskatten.
Propositionen
Beskattning av övrig tobak
Regeringens föreslår att en skatt på övrig tobak införs i lagen om tobaksskatt.
Med övrig tobak avses tobak som inte är en del av en levande planta och som inte är skattepliktig som cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus eller tuggtobak. Med tobaksvara avses cigaretter, cigarrer, cigariller och röktobak samt snus, tuggtobak och övrig tobak.
Skatt för övrig tobak föreslås betalas med samma skattebelopp som för röktobak. Årtal hänförliga till den årliga skatteomräkningen justeras för att säkerställa att gällande regler för indexering av samtliga tobaksvaror förblir opåverkade.
Övrig tobak omfattas av samma regler om skattskyldighet och tidpunkt för när skattskyldigheten ska börja gälla som snus och tuggtobak. Detsamma gäller för reglerna för lagerhållare. Som lagerhållare får även den godkännas som från godkänd lagerhållare köper skattepliktiga tobaksvaror för återförsäljning till näringsidkare.
Särskilda regler om distansförsäljning införs för snus, tuggtobak och övrig tobak.
Lagerhållare som inte är godkända upplagshavare föreslås få göra avdrag för skatt med ett belopp som motsvarar skatten på de harmoniserade tobaksvaror som lagerhållaren har återanvänt vid tillverkningen av snus, tuggtobak eller övrig tobak. Från skattskyldigheten för lagerhållare undantas snus, tuggtobak eller övrig tobak som har återanvänts vid tillverkning av skattepliktiga tobaksvaror. Upplagshavare som inte är godkända lagerhållare får göra avdrag med ett belopp som motsvarar skatten på det snus, den tuggtobak eller den övriga tobak som upplagshavaren har återanvänt vid tillverkningen av harmoniserade tobaksvaror. Upplagshavare får göra avdrag för skatt på varor som uteslutande använts för provning av varornas kvalitet utanför skatteupplaget. Från skattskyldighet för godkända lagerhållare undantas snus, tuggtobak och övrig tobak som fullständigt har förstörts under tillsyn av Skatteverket eller som uteslutande använts för provning av varornas kvalitet.
Regler om krav på att anmäla och ställa säkerhet införs för säljare som bedriver distansförsäljning av snus, tuggtobak eller övrig tobak från ett annat EU-land till Sverige. Motsvarande regler införs även för den som på annat sätt än genom distansförsäljning yrkesmässigt för in eller tar emot snus, tuggtobak eller övrig tobak utan att vara godkänd som lagerhållare. En möjlighet att bli godkänd som registrerad distansförsäljare införs för den som till köpare i Sverige säljer tuggtobak eller övrig tobak genom distansförsäljning vid mer än ett enstaka tillfälle. Skattskyldighet införs för den som, utan att vara lagerhållare, yrkesmässigt innehar snus, tuggtobak eller övrig tobak utan att skatt för varorna har redovisats i Sverige. Tillämpningsområdet för lagen om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter utsträcks till att omfatta de flyttningar av snus, tuggtobak och övrig tobak som omfattas av anmälningsskyldighet och skyldighet att ställa säkerhet.
Reglerna om registrering och revision föreslås omfatta även registrerade distansförsäljare av tuggtobak och övrig tobak. I lagen om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet införs en bestämmelse som innebär att uppgifter och handlingar hos Skatteverket om registrerade distansförsäljare av tuggtobak och övrig tobak enligt lagen om tobaksskatt ska gallras sju år efter utgången av det kalenderår då godkännandet som registrerad distansförsäljare blev återkallat. En bestämmelse införs i samma lag om att Skatteverket i vissa fall får lämna ut en uppgift om huruvida en distansförsäljare har ställt säkerhet för betalning av skatt på de varor som sänds från ett annat EU-land. I lagen om frihet från skatt vid import, m.m. införs samma definition av tobaksvaror som i lagen om tobaksskatt. Övrig tobak läggs till i uppräkningen över schablonbelopp för tull och skatt. I lagen om exportbutiker läggs övrig tobak till i uppräkningen av obeskattade unionsvaror vid försäljning till passagerare som reser utanför EU:s skatteområde.
Regeringen bedömer att den personuppgiftsbehandling som förslagen ger upphov till är förenlig med EU:s dataskyddsförordning. Den befintliga reglering som finns på personuppgiftsområdet utgör tillräcklig reglering för den personuppgiftsbehandling som kan komma att ske vid Skatteverket med anledning av förslagen. Det behöver således inte införas någon ytterligare reglering av denna behandling bortsett från de ändringar som föreslås i lagen om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet.
Regeringen bedömer att det inte bör införas några regler om krav på tillstånd för hantering av tobak.
Bestämmelserna om godkända lagerhållare och registrerade distansförsäljare av tuggtobak och övrig tobak föreslås träda i kraft den 1 juli 2021. Detsamma gäller förslaget till kompletteringar i skatteförfarandelagen. Övriga ändringar ska träda i kraft den 1 augusti 2021. Bestämmelserna om att anmäla och ställa säkerhet för vissa flyttningar och ändringarna i lagen om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter ska tillämpas första gången på flyttningar av snus, tuggtobak och övrig tobak som påbörjas efter den 31 juli 2021. För lagen om frihet från skatt vid import, m.m. och lagen om exportbutiker ska äldre bestämmelser fortfarande gälla för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.
Regeringen anför att det på EU-nivå inte finns några regler som rör beskattning av övrig tobak. Medlemsstaterna har därför möjlighet att införa och utforma regler om sådan beskattning under förutsättning att reglerna inte leder till gränsformaliteter i handeln mellan medlemsstaterna samt följer de allmänna unionsrättsliga reglerna om proportionalitet och likabehandling. Tobaksskattedirektivet är föremål för en översyn. I det sammanhanget har rådet i juni 2020 antagit rådsslutsatser om behovet av åtgärder ifråga om bl.a. kontroll av ”råtobak” (dokument nr. 8483/20). Europeiska kommissionen har preliminärt aviserat att förslag till direktivändringar kan presenteras i slutet av 2021.
Följdändringar med anledning av att en återbetalningsmöjlighet införs vid deponiåtervinning
Regeringen föreslår att Skatteverket ges möjlighet att utfärda förelägganden för att kontrollera att riktiga och fullständiga uppgifter har lämnats i en ansökan om återbetalning av avfallsskatten. Ändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2021.
Enligt lagen (1999:673) om skatt på avfall, förkortad LSA, ska avfallsskatt betalas för avfall som förs in till en avfallsanläggning där farligt avfall eller annat avfall till en mängd av mer än 50 ton per år slutligt förvaras (deponeras) eller förvaras under längre tid än tre år. Avfallsskatt ska även betalas för det avfall som uppkommer inom en anläggning där det huvudsakligen bedrivs annan verksamhet än avfallshantering, om farligt avfall eller annat avfall till en mängd av mer än 50 ton per år deponeras inom anläggningen eller förvaras där under längre tid än tre år.
Bestämmelser om redovisning av avfallsskatt och andra förfarandefrågor finns i skatteförfarandelagen (2011:1244), förkortad SFL. Den 1 januari 2021 infördes en bestämmelse som innebär att återbetalning för tidigare betald skatt ska kunna medges för avfall som förs ut från en anläggning som inte längre är skattepliktig enligt LSA. Det innebär en möjlighet till återbetalning för deponiåtervinning vid anläggningar som inte längre är skattepliktiga. Återbetalningsmöjligheten infördes för att avsaknaden av en sådan inte ska utgöra ett onödigt hinder för deponiåtervinning. I samband med detta infördes inga ändringar i SFL som ger Skatteverket möjlighet att utfärda förelägganden för att kontrollera återbetalningarna.
Eftersom man infört möjligheten till återbetalning i 12 § LSA krävs att vissa följdändringar görs för att Skatteverket ska ha samma möjligheter att kontrollera att reglerna om återbetalning av avfallsskatt följs som när det gäller andra delar av avfallsskatten. Skatteverket bör få möjlighet att förelägga den som har beviljats återbetalning av avfallsskatt att lämna den uppgift som verket behöver för att kunna kontrollera att denne har lämnat riktiga och fullständiga uppgifter i sin ansökan om återbetalning av skatt på avfall. Skatteverket ska även få möjlighet att förelägga den som är bokföringsskyldig eller som är en annan juridisk person än ett dödsbo att lämna uppgift om en rättshandling om ett förhållande som är av betydelse för kontroll av att riktiga och fullständiga uppgifter har lämnats i en ansökan om återbetalning av avfallsskatt. De föreslagna ändringarna ger Skatteverket samma möjligheter att kontrollera återbetalningar som görs enligt LSA som för övriga återbetalningar av punktskatter.
Utskottets ställningstagande
Regeringen har anfört att den problematiska gränsdragningen mellan skatte-pliktig röktobak och sådan tobak som inte omfattas av beskattning under de senaste åren har möjliggjort skatteundandragande och gett upphov till många onödiga rättsprocesser. Utskottet finner det angeläget att reglerna ändras för att lösa dessa problem och noterar samtidigt att regeringen följer utvecklingen av regelverket inom EU. Utskottet har inga invändningar mot regeringens förslag till ändrad tobaksbeskattning.
Utskottet har inte heller några synpunkter på förslagen i övrigt och tillstyrker därför propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen avslår motionsförslaget om att utreda möjligheten att beskatta tobaksprodukter olika efter deras olika skadeverkningar.
Jämför reservationen (KD).
Motionen
I motion 2020/21:3915 av Hampus Hagman m.fl. (KD) föreslår motionärerna att regeringen utreder möjligheten att nivågruppera beskattningen av tobaks-produkter utifrån deras olika skadeverkningar. Motionärerna anför att allt tobaksbruk är ohälsosamt samtidigt som det finns stora skillnader i skadeverkningar mellan olika typer av tobaksbruk. Detta tar man enligt motionärerna inte hänsyn till vare sig i gällande eller nu föreslagen lagstiftning. Motionärerna föreslår därför att en utredning tillsätts där tobaksprodukternas skadeverkningar nivågrupperas för att därefter beaktas olika i lagstiftningen. En del i en sådan utredning bör vara att se över hur råtobak avsedd för rökning respektive snus ska kunna särskiljas i lagstiftningen för att möjliggöra olika beskattning och reglering.
Utskottets ställningstagande
Utskottet anser att beskattningen av tobak är väl avvägd och ställer sig för närvarande tveksamt till ett system där skatten är beroende av tobaks-produkternas relativa skadlighet. Motionsförslaget om att utreda en beskattning utifrån tobaksprodukternas skadeverkningar avstyrks därför.
av Hampus Hagman (KD).
Förslag till riksdagsbeslut
Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen motion
2020/21:3915 av Hampus Hagman m.fl. (KD).
Ställningstagande
För mig och mitt parti är det angeläget att förbättra folkhälsan genom att förebygga att personer börjar röka och underlätta för fler rökare att sluta. Dessutom ska det i möjligaste mån förhindras att någon utsätts för passiv rökning. Åtgärder har vidtagits under de senaste åren som inneburit steg i rätt riktning – såsom en skärpning av tobakslagen när det gäller kontroll av åldersgräns och tillsyn av försäljning av tobaksvaror. Tobaksskatten har också höjts, och Kristdemokraterna föreslår att den skattehöjning som aviserades i budgetpropositionen för 2021 införs tidigare. Det är viktigt att konstatera att allt tobaksbruk är ohälsosamt. Samtidigt finns det stora skillnader i skadeverkningar mellan olika typer av tobaksbruk, vilket inte tas hänsyn till i gällande eller nu föreslagen lagstiftning. Det innebär att en övergång från rökning till snusning försvåras, trots att vetenskapen pekar på att det är betydligt farligare att röka än att snusa. Kristdemokraterna föreslår därför att en utredning tillsätts där tobaksprodukternas skadeverkningar nivågrupperas och därefter beaktas olika i lagstiftningen. En del i en sådan utredning bör vara att se över hur råtobak avsedd för rökning respektive snus ska kunna särskiljas i lagstiftningen för att möjliggöra olika beskattning och reglering.
Per Åsling (C) anför:
Tobaksbeskattningen ska inte innehålla undantag och öppna för möjligheter till skatteundandragande. Jag och mitt parti står bakom förslagen i propositionen men anser att punktskatteverktyget behöver användas strategiskt i syfte att skademinimera. När det kommer till beskattning av tobak är det viktigt att skilja inte bara på tobaksrökning och snus utan även på tobaksfria nikotinprodukter. De negativa hälsoeffekterna är betydligt större vid tobaksrökning än vid användning av snus eller vid nyttjande av tobaksfria nikotinprodukter. Även om snus eller nikotinfria tobaksprodukter inte är några hälsoprodukter, finns det inga belägg för att det orsakar cancer. Sverige har idag lägst tobaksrelaterad dödlighet i EU. Det hänger sannolikt ihop med att Sverige också har lägst andel tobaksrökare i EU och att många istället föredrar andra tobaksprodukter eller tobaksfria nikotinprodukter. Jag anser därför att regeringen behöver använda punktskatteverktyget i syfte att skademinimera. Genom att ta hänsyn till olika skadeverkningar skulle en rad olika politiska handlingsalternativ öppnas för att minska de sociala och medicinska skadorna från tobaken. Inom skattepolitiken innebär regeringens nuvarande inställning att vi avhänder oss punktskatteverktyget som i större utsträckning än idag skulle kunna användas för att skapa incitament för människor att välja andra produkter än den farliga rökningen. Trots det jag anfört ovan väljer jag att stödja utskottsmajoritetens beslut i detta ärende.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter.
4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1999:445) om exportbutiker.
5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet.
6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att nivågruppera beskattningen av tobaksprodukter utifrån skadeverkningar och tillkännager detta för regeringen.
Bilaga 2