Näringsutskottets betänkande

2020/21:NU5

 

Kapacitetsbrist i elnäten

Sammanfattning

Utskottet föreslår med stöd av sin initiativrätt enligt 9 kap. 16 § riks­dags­ordningen ett tillkännagivande om att regeringen bör följa upp och analy­sera de åtgärder som inblandade aktörer vidtog för att motverka den akuta ka­pacitetsbrist i el­näten som drab­bade de båda regionerna Skåne och Stockholm 2019. Enligt utskottet bör en sådan upp­följning belysa effekterna av vidtagna åtgärder inklusive hur kostnadseffektiva de varit. Vidare bör upp­följningen belysa huruvida det fanns andra, mer effektiva, åtgärder att vidta och som där­med lämpar sig bättre om en liknande situation skulle uppstå.

I betänkandet finns en motivreser­va­tion (SD).

Behandlade förslag

Utskottet lägger fram förslaget på eget initiativ.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Kapacitetsbrist i elnäten

Reservation

Kapacitetsbrist i elnäten – motiveringen (SD)

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Kapacitetsbrist i elnäten

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om en uppföljning av vidtagna åtgärder för att motverka kapacitetsbristen i elnäten och tillkännager detta för regeringen.

Reservation (SD) – motiveringen

Stockholm den 5 november 2020

På näringsutskottets vägnar

Lars Hjälmered

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lars Hjälmered (M), Anna-Caren Sätherberg (S), Mattias Jonsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Helena Lindahl (C), Birger Lahti (V), Lotta Olsson (M), Tobias Andersson (SD), Mathias Tegnér (S), Camilla Brodin (KD), Joar Forssell (L), Eric Palmqvist (SD), Patrik Engström (S), Rickard Nordin (C) och Amanda Palmstierna (MP).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Enligt 9 kap. 16 § riksdagsordningen får ett utskott väcka förslag hos riksdagen i ett ämne som hör till dess beredningsområde (utskottsinitiativ). Ett utskotts­initiativ ska enligt bestämmelsen tas genom ett utskottsbetänkande enligt de bestämmelser som gäller för betänkanden i allmänhet.

Representanter i utskottet för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har lämnat ett förslag till utskottsinitiativ om en uppfölj­ning av situationen på elmarknaden (utskottets prot. 2020/21:7 den 15 oktober 2020). Förslaget innebär att regeringen bör följa upp de åtgärder som vidtogs för att lösa den akuta kapacitetsbrist i elnäten som rådde i Skåne och Stock­holm 2019.

Utskottets överväganden

Kapacitetsbrist i elnäten

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att reger­ingen bör följa upp och analysera de åtgärder som inblandade aktörer vidtog för att motverka den akuta kapacitetsbristen i elnäten som drabbade de båda regionerna Skåne och Stockholm 2019.

Jämför motivreservationen (SD).

Bakgrund

Urbanisering, befolkningstillväxt, ökat bostadsbyggande och nya industrier medför ökade krav på tillgång till elenergi. Även omställningen av transport­sektorn för att möjliggöra fossilfria transporter liksom digitaliseringen som in­nebär att allt fler områden blir beroende av el bidrar till ökade krav på en säker tillgång till el. Det ökande beroendet av el i samhället innebär att kraven på försörjningstrygghet och leveranssäkerhet ökar och i detta avseende spelar el­näten en central roll. Under 2019 uppmärksammades den kapacitetsbrist i el­näten som rådde i regionerna Stockholm och Skåne. De båda regionerna var drabbade av nätkapacitetsbrist, vilket innebar att elnäten inte hade kapacitet att ansluta bl.a. nya stora användare och att leverera el i den utsträckning som efterfrågades, vilket i sin tur ledde till att regeringen m.fl. vidtog ett antal åt­gärder för att komma tillrätta med den uppkomna situationen.

I ett pressmeddelande från den 7 november 2019 angav regeringen att den tillsammans med energibranschen presenterat ett initiativ för ökade invester­ingar i elnäten och ökad regional effekt. Därmed säkrades, enligt regeringen, tillräcklig eleffekt i Stockholm och Malmö. Initiativet innehöll två huvuddelar: Regeringen avsåg att lägga fram ett lagförslag som skulle bidra till ökade in­vesteringar i elnäten. De lokala elnätsägarna i Stockholm och Skåne skulle i sin tur göra insatser för att säkra den lokala och regionala effekten i re­spektive region.

I oktober 2019 gav regeringen Energimarknadsinspektionen och fyra läns­styrelser uppdrag relaterade till den uppkomna situationen i regionerna Stock­holm och Skåne.

Energimarknadsinspektionen gavs i uppdrag att analysera och lämna för­slag till åtgärder i fråga om kapacitetsbrist i elnäten (I2019/02766/E). Myndig­heten överlämnade sin slutrapport Kapacitetsutmaningen i elnäten (Ei R2020:6) till regeringen den 1 oktober 2020. I rapporten har Energimarknads­inspek­tionen undersökt omfattningen av kapacitetsbristen i elnäten och om planerade nätinvesteringar avhjälper kapacitetsbristen, utrett om regelverket i fråga om ansvar och roller behöver förtydligas samt analyserat möjliga lös­ningar kopp­lade till de problem som identifierats.

Av rapporten framgår att Svenska kraftnät planerar att göra omfattande in­vesteringar i transmissionsnätet. Även lokal- och regionnätbolag planerar för stora investeringar, vilket framförallt förklaras av löpande förnyelse och bibe­hållen eller ökad driftssäkerhet i elnäten samt kapacitetsförstärkningar. Ener­gi­myndigheten anger dock att Stockholm och Uppsala bedöms ha nätkapaci­tets­brist i närtid samt att Malmö och Västerås kan få nätkapacitetsbrist om för­frågningar om nya etableringar i hög utsträckning övergår till skarpa bok­ningar. Av rapporten framgår att det även i norra Sverige finns regioner med nätkapacitetsutmaningar. Förutsatt att nätutbyggnaden sker enligt plan kom­mer nätkapacitetsbristen att vara avhjälpt på nationell nivå till 2030, även om utmaningar kan kvarstå i vissa regioner. Energimarknadsinspektionen konsta­terar att nätkapacitetsbristen har medfört att andra lösningar än nätutbyggnad har fått en mer framträdande roll och att de utmaningar som uppstått bl.a. ak­tua­liserar behovet av att utveckla en mer flexibel och rationell användning av el­nätet.

Regeringen gav som tidigare nämnts även länsstyrelserna i Skåne, Stock­holms, Västra Götalands och Uppsala län i uppdrag att, utifrån ett lokalt och regionalt perspektiv, analysera förutsättningarna för en trygg elförsörjning i respektive region (I2019/01614/E). Länsstyrelserna slutredovisade uppdraget den 7 oktober 2020 genom en gemensam slutrapport och fyra underlagsrap­porter med regionala analyser från respektive länsstyrelse.

Utskottets ställningstagande

En väl fungerande elförsörjning är av stor betydelse för samhällets funktion och utveckling. Den situation som inträffade i regionerna Skåne och Stock­holm under 2019 visade dock på allvarliga brister i nätkapa­citeten, och situat­ionen eskalerade snabbt från ett allvarligt till ett akut läge. Orsakerna till den uppkomna situationen var flera. Utskottet vill här bl.a. nämna att för Skå­nes del bidrog den försenade utbyggnaden av överföringsförbin­delserna som pla­nerats sedan stängningen av de två reaktorerna i Barsebäck (1999 och 2005) till den uppkomna situationen. Ytterligare ett exempel på en bidragande orsak var den minskade lokala elproduktionen i både Malmö och Stockholm. Den kapacitetsbrist som uppkom hotade tillväxten i berörda regioner genom att både nya och etablerade företag riskerade att behöva avbryta större invester­ingar. Reger­ingen valde därför att lansera ett antal olika åtgärder för region­erna Stockholm och Skåne under hösten 2019.

Enligt utskottets bedömning var det befogat att regeringen vidtog åtgär­der, eftersom konsekvenserna av den situation som annars riskerade att upp­komma inte hade varit acceptabla. Utskottet noterar även det uppdrag som re­geringen i oktober 2019 gav till Energimarknadsinspektionen och fyra läns­styrelser samt de rapporter som nu lämnats till regeringen. Utskottet kan sam­tidigt kon­statera att det inte finns någon offentlig sammanställning som samlat beskriver alla de åtgärder som vidtagits, vilka kostnader de har inneburit och vilka ef­fekter de gett. Utskottet anser dock att det finns skäl att i efterhand närmare följa upp och analysera de vidtagna åtgärderna eftersom det verkar finnas ett antal oklarheter och motstridiga uppgifter kring vad som skett. Även åtgärder­nas kostnadseffektivitet bör granskas närmare. Det gäller bl.a. åt­gärder som att Svenska kraftnät vid behov ska kunna minska den svenska ex­por­ten av el via utlandsförbindelsen Baltic Cable, att statliga medel som av­sattes för sam­hällets beredskap använts till att köpa gasturbiner, att utveckla flexi­bilitets­marknader i både Stockholm och Malmöområdet samt att ge elnätsfö­retag möjlighet att via intäktsramen finansiera uppköp av lokal elprodukt­ion.

Utskottet anser att frågan om en trygg och väl fungerande elförsörjning är alltför central för att de ovannämnda åtgärderna inte ska granskas, och det finns således skäl att följa upp och analysera de åtgärder som vidtagits.

Utskottet anser därför att regeringen ska ges till känna att den bör följa upp och analysera de åtgärder som inblandade aktörer vidtog för att motverka den akuta kapacitetsbrist i el­näten som drab­bade de båda regionerna Skåne och Stockholm 2019. Enligt utskottet bör en sådan upp­följning belysa effekterna av vidtagna åtgärder inklusive hur kostnadseffektiva de varit. Vidare bör upp­följningen belysa huruvida det fanns andra, mer effektiva, åtgärder att vidta och som därmed lämpar sig bättre om en liknande situation skulle uppstå.

Syftet med uppföljningen är att dra lärdomar och skapa beredskap om lik­nande situationer skulle uppkomma i framtiden. Detta är särskilt angeläget ef­tersom Energimarknadsinspektionen i rapporten Kapacitetsutma­ningen i el­­ten (Ei R2020:6) framhåller att städer som Stockholm, Malmö, Väs­terås och Uppsala kan komma att stå inför liknande situationer i framtiden. Mot bak­grund av vad Energimarknadsinspektionen anfört om risker för att lik­nande situationer kan inträffa i framtiden bör således regeringens uppföljning ge­nomföras skyndsamt. Utskottet menar även att regeringen bör återrapportera resul­tatet av uppföljningen till riksdagen.

Reservation

 

Kapacitetsbrist i elnäten – motiveringen (SD)

av Mattias Bäckström Johansson (SD), Tobias Andersson (SD) och Eric Palmqvist (SD).

 

 

Ställningstagande

Vi instämmer i vad utskottet uttryckt i det föregående om att regeringen ska ges till känna att den bör följa upp och analysera de vidtagna åtgärderna för att motverka den akuta kapacitetsbristen i elnäten. Samtidigt ser vi ett be­hov av att bredda utskottets förslag till tillkännagivande. Utskottet anger i sitt ställ­ningstagande ett antal orsaker till att det uppkom en akut kapacitets­brist i el­näten för Skåne och Stockholm under 2019. Vi menar att beskriv­ningen av den uppkomna situationen missar en central orsak till att situationen på el­mark­naden gick från allvarlig till akut, nämligen det faktum att reger­ingen 2019 valde att höja skatten bl.a. kraft­värme (prop. 2018/19:99, bet. 2018/19:FiU21, rskr. 2018/19:288). Enligt vår mening tvingade den ökade skatten på kraftvärme fram att kraftvärmeverk i både Malmö och Stockholm hastigt lade ned sin elproduktion. Därigenom minskade elproduktionen och förutsättningarna för större nyanslutningar till el­näten minskade kraftigt i nämnda regioner. Att utskottet väljer att bortse från detta ställer vi oss frå­gande till.

Utöver vad utskottet anför i sitt ställningstagande anser vi således att riks­dagens tillkännagivande även ska omfatta att regeringen bör följa upp hur ökad skatt på kraftvärme bidrog till att skapa den akuta kapaci­tets­brist som uppkom i Skåne och Stockholm under 2019. Det kan även i detta sammanhang finnas skäl för regeringen att analysera andra relevanta skatter som kan ha bidragit till och haft effekt på den uppkomna situationen.