|
Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om mark- och miljödomstolar.
Regeringens förslag innebär att reglerna för hur mark- och miljödomstolen ska vara sammansatt i olika mål och ärenden görs mer flexibla och ändamålsenliga genom att sammansättningen i större utsträckning bestäms efter det enskilda målets eller ärendets karaktär. Vidare föreslås att Mark- och miljööverdomstolen ska kunna bestå av tre i stället för fyra ledamöter vid avvisning av ett överklagande och vid annan handläggning än avgörande av ett mål eller ärende.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Behandlade förslag
Proposition 2020/21:104 Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (1929:405) med vissa föreskrifter angående tillämpningen här i riket av svensk-norska vattenrättskonventionen av den 11 maj 1929,
2. lag om ändring i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet,
3. lag om ändring i lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:104 punkterna 1–3.
Stockholm den 20 maj 2021
På justitieutskottets vägnar
Fredrik Lundh Sammeli
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Andreas Carlson (KD), Johan Forssell (M), Petter Löberg (S), Adam Marttinen (SD), Maria Strömkvist (S), Johan Hedin (C), Linda Westerlund Snecker (V), Ellen Juntti (M), Katja Nyberg (SD), Joakim Sandell (S), Carina Ödebrink (S), Johan Pehrson (L), Bo Broman (SD), Rasmus Ling (MP), Ingemar Kihlström (KD) och Emma Ahlström Köster (M).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2020/21:104 Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna. I propositionen föreslår regeringen ändringar i bl.a. lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar. Förslagen innebär bl.a. att reglerna för hur mark- och miljödomstolen ska vara sammansatt i olika mål och ärenden görs mer flexibla och ändamålsenliga.
Bakgrund
Reglerna om sammansättningen i mark- och miljödomstolarna finns huvudsakligen i 2 kap. lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar. Sammansättningsreglerna skiljer sig åt för mål och ärenden som avgörs i mark- och miljödomstolen som första instans och för mål och ärenden som har överklagats dit. De skiljer sig också åt beroende på om ett mål eller ärende avgörs efter huvudförhandling eller sammanträde eller om det avgörs på handlingarna. Sammansättningen beror även på om det är fråga om ett avgörande i sak eller ett handläggningsbeslut.
Propositionen
I propositionen anges att de nuvarande sammansättningsreglerna utgår från att förstainstansmålen kräver en större teknisk kompetens än andra mål och att det därför behövs fler ledamöter vid prövningen. På samma sätt anses större teknisk kompetens krävas när mål avgörs efter huvudförhandling eller sammanträde än då de avgörs på handlingarna. Att tyngdpunkten i prövningen ska ligga i första instans är enligt regeringen fortfarande en viktig princip. Det innebär emellertid inte nödvändigtvis att behovet av teknisk kompetens alltid är mindre i överklagade mål än i mål som avgörs i första instans. Det som enligt regeringen ytterst bör vara avgörande för sammansättningen är i stället behovet av teknisk kompetens i det specifika målet. Regeringen föreslår därför att sammansättningsreglerna i mark- och miljödomstolen ska ändras så att rättens sammansättning i större utsträckning bestäms utifrån det enskilda målets eller ärendets karaktär. Sammansättningen ska inte längre vara beroende av om ett mål eller ärende prövas av domstolen som första instans eller efter att ha överklagats dit respektive om det avgörs efter huvudförhandling eller sammanträde eller på handlingarna. En sådan ordning kan enligt regeringen förväntas leda till ett bättre resursutnyttjande och en mer effektiv handläggning utan att rättssäkerheten försämras.
Regeringens förslag innebär att mark- och miljödomstolen som huvudregel ska bestå av en lagfaren domare och ett tekniskt råd, om inte något annat är föreskrivet. Det ska vara möjligt att byta ut det tekniska rådet mot ytterligare en lagfaren domare om målets eller ärendets beskaffenhet motiverar det. Vid avgörande i sak av en tillståndsfråga enligt miljöbalken ska även två särskilda ledamöter som huvudregel ingå i rätten. Även i andra fall ska två särskilda ledamöter kunna ingå i rätten om målets eller ärendets beskaffenhet motiverar det.
Vidare innebär förslaget en utökad möjlighet att avgöra mål med en domare. Vid avgörande i sak av ett mål om utdömande av vite på särskild talan av myndighet ska rätten enligt förslaget kunna bestå av en lagfaren domare. Detsamma ska gälla vid avgörande i sak av ett annat mål eller ärende, om det är av enkel beskaffenhet och inte rör en tillståndsfråga enligt miljöbalken.
Regeringen föreslår även vissa följdändringar i lagen (1929:405) med vissa föreskrifter angående tillämpningen här i riket av svensk-norska vattenrättskonventionen av den 11 maj 1929 och lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.
Regeringen föreslår slutligen att Mark- och miljööverdomstolen ska kunna bestå av tre i stället för fyra lagfarna domare vid avvisning av ett överklagande och vid annan handläggning än avgörande av ett mål eller ärende. Ett tekniskt råd får ingå i rätten i stället för en av de lagfarna domarna.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Utskottets ställningstagande
Propositionen har inte lett till några motionsyrkanden eller andra invändningar under utskottsbehandlingen. Utskottet anser att regeringens lagförslag är ändamålsenligt utformade och att de bör antas av riksdagen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1929:405) med vissa föreskrifter angående tillämpningen här i riket av svensk-norska vattenrättskonventionen av den 11 maj 1929.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:921) om mark- och miljödomstolar.
Bilaga 2