Finansutskottets betänkande

2020/21:FiU43

 

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till extra ändringsbudget. I propositionen föreslår regeringen ytterligare ändringar i statens budget för 2021 för att mildra effekterna av den ökade spridningen av covid-19 under hösten och vintern och de skärpta restriktionerna och allmänna råden som infördes i slutet av 2020 och början av 2021.

Propositionen innehåller bl.a. förslag om ett nytt tillfälligt stöd för hyreskostnader för vissa företag och förlängd ersättning för sjuklönekostnader, karensavdrag och karensdagar för egenföretagare. Vidare föreslås att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag inklusive kommanditbolag utökas till att även omfatta perioden januari‒februari 2021. I propositionen föreslås också att medel avsätts för ersättning till regionerna för s.k. snabbtester för covid-19, ytterligare stöd till kultur och idrott, förlängt slopat fribelopp för studiemedel samt medel för tillsyn enligt den s.k. pandemilagen.

Förslagen i propositionen innebär att anvisade medel ökar med 12,4 miljarder kronor 2021. Statens finansiella sparande försämras med 12,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 0,2 procent av BNP. Statens lånebehov ökar med motsvarande belopp.

Civilsamhällets olika organisationer och föreningar har drabbats hårt av pandemin. Verksamheterna har inte kunnat fungera normalt och behovet av att ställa om har varit stort. Samtidigt finns det ett stort behov av civilsamhällets insatser. Regeringen har på olika sätt skjutit till medel men enligt utskottet skulle omfattningen av stöden behöva vara större och bättre anpassade till civilsamhällets förutsättningar. Utskottet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett stöd som bättre når fram till det breda civilsamhället. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.

Utskottet föreslår att riksdagen avslår samtliga motionsyrkanden.

I betänkandet finns en reservation (KD) och två särskilda yttranden (M, V).

Behandlade förslag

Proposition 2020/21:84 Extra ändringsbudget för 2021 ‒ Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset.

Fyra yrkanden i en följdmotion.

Utskottet lägger på eget initiativ fram ett förslag till tillkännagivande om stöd till civilsamhället.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset

Stöd till civilsamhället

Reservation

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (KD)

Särskilda yttranden

1.Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (M)

2.Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (V)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionen

Bilaga 2
Regeringens förslag till ändrade utgiftsramar och ändrade och nya anslag 2021

Bilaga 3
Utskottets förslag till ändrade utgiftsramar och ändrade och nya anslag 2021

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

 

1.

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset

Ändringar i statens budget för 2021

Riksdagen

a) bemyndigar regeringen att för 2021 besluta att Socialstyrelsen till ett värde om högst 40 000 000 kronor får sälja eller skänka överskott av skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning eller annan materiel till andra stater inom Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet samt till Schweiz och Storbritannien, efter att det nationella behovet säkerställts,

b) bemyndigar regeringen att för 2021 besluta om en kredit i Riksgäldskontoret för att tillgodose Transportstyrelsens behov av rörelsekapital som inklusive tidigare utnyttjad kredit uppgår till högst 1 600 000 000 kronor,

c) godkänner ändrade ramar för utgiftsområden och anvisar nya och ändrade anslag enligt utskottets förslag i bilaga 3.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:84 punkterna 1–3.

 

Utvärderingar av regeringens förslag

Riksdagen avslår motion

2020/21:3857 av Jakob Forssmed m.fl. (KD) yrkandena 1–4.

 

Reservation (KD)

2.

Stöd till civilsamhället

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett stöd som bättre når fram till det breda civilsamhället, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Stockholm den 11 februari 2021

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Elisabeth Svantesson (M), Gunilla Carlsson (S), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Emil Källström (C), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Ingela Nylund Watz (S), Jakob Forssmed (KD), Ingemar Nilsson (S), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Mattias Karlsson i Luleå (M) och Björn Wiechel (S).

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottet behandlar proposition 2020/21:84 Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset.

Propositionen innehåller bl.a. förslag om förlängda ersättningar för sjuklönekostnader, karensavdrag och karensdagar för egenföretagare. Vidare föreslås att det införs ett nytt stöd för hyreskostnader för vissa företag och att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag utökas till att även omfatta perioden januari‒februari 2021. I propositionen föreslås också medel för ersättning till regionerna för s.k. snabbtester för covid-19, ytterligare stöd till kultur och idrott, förlängt slopat fribelopp för studiemedel samt medel för tillsyn enligt den s.k. pandemilagen.

I propositionen finns en redogörelse för regeringens beredning av ärendet (s. 6).

Utskottet behandlar också fyra motionsyrkanden med anledning av propositionen. Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens förslag till ändrade ramar och ändrade och nya anslag 2021 finns i bilaga 2, och utskottets förslag till ändrade ramar och ändrade och nya anslag finns i bilaga 3.

Utskottet har till följd av den korta beredningstiden inte gett andra utskott tillfälle att yttra sig.

Skäl för ändringar i statens budget och förkortad motionstid

Enligt riksdagsordningen får regeringen vid högst två tillfällen lämna en proposition med förslag till ändringar i statens budget för det löpande budgetåret (9 kap. 6 § första stycket). En sådan proposition lämnas i anslutning till budgetpropositionen eller den ekonomiska vårpropositionen (tilläggsbestämmelse 9.6.1). Förslag till ändringar i statens budget får dock lämnas vid andra tillfällen om regeringen anser att det finns särskilda skäl (9  kap. 6 § andra stycket).

Med anledning av den pågående pandemin lämnade regeringen sammanlagt tolv propositioner under 2020 med förslag till ändringar i budgeten för 2020 vid sidan av vår- och höständringsbudgetarna. Hittills under 2021 har regeringen, utöver denna proposition, lämnat tre propositioner med förslag till ändringar i statens budget. Propositionerna har avsett

       stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:77, bet. 2020/21:FiU40, rskr. 2020/21:175‒181)

       ändrade regler inom sjukförsäkringen (prop. 2020/21:78, avses behandlas i bet. 2020/21:FiU41)

       förstärkta stöd till företag, nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:83, bet. 2020/21:FiU42, rskr. 2020/21:182‒184).

Regeringen anser i propositionen att det finns särskilda skäl för att lämna förslag till ändringar i statens budget för 2021 eftersom spridningen av coronaviruset ökat efter att budgetpropositionen för 2021 lämnades till riksdagen, vilket i kombination med skärpta allmänna råd fått allvarliga konsekvenser för företag och individer. Mot den bakgrunden finns det enligt regeringen behov av att skyndsamt vidta ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen, förlänga ersättningar på sjukförsäkringsområdet, förlänga och förstärka stöd till företag samt i övrigt dämpa de negativa konsekvenserna av smittspridningen i samhället.

Till följd av det allvarliga läget anser regeringen att det finns synnerliga skäl för riksdagen att besluta om förkortad motionstid. Regeringen föreslår därför att motionstiden förkortas till åtta dagar.

Enligt 9 kap. 13 § riksdagsordningen får riksdagen, om en proposition måste behandlas skyndsamt, på förslag av regeringen, besluta om kortare motionstid om det finns synnerliga skäl. Propositionen överlämnades till riksdagen den 26 januari 2021. Vid bordläggningen av propositionen samma dag beslutade riksdagen, i enlighet med regeringens förslag, att förkorta motionstiden till åtta dagar. Motionstiden löpte ut den 3 februari 2021. Propositionen hänvisades till finansutskottet den 26 januari 2021.

Ändringar i statens budget beslutas genom ett enda beslut. Endast om ändringarna är mycket omfattande får beslut fattas i två steg (11 kap. 18 § riksdagsordningen).

Förslaget om tillfälligt stöd till hyreskostnader för vissa företag förutsätter godkännande av Europeiska kommissionen.

I betänkandet lägger utskottet också på eget initiativ fram ett förslag om att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett bättre stöd för civilsamhällets föreningar och organisationer.

 

 

Utskottets överväganden

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner ändrade ramar för utgiftsområden och anvisar ändrade anslag enligt utskottets förslag (se bilaga 3). Riksdagen godkänner vidare förslagen om bemyndiganden. Anvisade medel i statens budget ökar med 12,4 miljarder kronor. Statens finansiella sparande minskar med 12,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 0,2 procent av BNP. Statens lånebehov ökar med motsvarande belopp.

Riksdagen avslår samtliga motionsyrkanden.

Jämför reservationen (KD) och särskilt yttrande 1 (M) och 2 (V).

Sammanfattning av propositionen

Ändringar i statens utgifter 2021

Ändringarna i statens budget är motiverade av åtgärder som regeringen anser behövs för att begränsa den ökade spridningen av covid-19, förlänga ersättningar på sjukförsäkringsområdet, förlänga och utöka stöd till företag och dämpa de negativa konsekvenserna av smittspridningen i samhället.

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner ändrade utgiftsramar och ändrade och nya anslag enligt tabellen i bilaga 2. Sammanlagt innebär det att de anvisade medlen ökar med 12,4 miljarder kronor för 2021.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 1 Rikets styrelse ökar med 219,6 miljoner kronor 2021. I propositionen föreslår regeringen att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag inklusive kommanditbolag utökas till att även omfatta perioden januari‒februari 2021(se utg.omr. 24). Länsstyrelserna ansvarar för att informera om, handlägga, fatta beslut om och kontrollera utbetalningarna av omsättningsstödet. Regeringen avser att ge länsstyrelserna samma ansvar när det gäller stödet till handelsbolag inklusive kommanditbolag (se prop. 2020/21:77, bet. 2020/21:FiU40). För att klara tillkommande kostnader föreslår regeringen att anslaget 5:1 Länsstyrelserna m.m. ökas med sammanlagt 43,5 miljoner kronor.

Den s.k. pandemilagen ‒ lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 ‒ som trädde i kraft den 10 januari 2021 och gäller t.o.m. 30 september 2021, ger det allmänna möjligheter att vidta åtgärder för att motverka trängsel eller på annat sätt förhindra smittspridning. Länsstyrelserna har till följd av lagen fått utökade uppgifter att bl.a. utöva tillsyn över att lagen följs. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 174,6 miljoner kronor.

Lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020 och gäller efter förlängning t.o.m. den 31 maj 2021. Länsstyrelserna ska enligt lagen stödja kommunerna i tillsynsarbetet. För att täcka länsstyrelserna kostnader föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap ökar med 15 miljoner kronor 2021. SOS Alarm Sverige AB har i uppdrag att svara för att ta emot och förmedla samtal på krisinformationsnumret 113 13 vid stora olyckor och kriser. Spridningen av covid-19 har medfört att antalet samtal ökat kraftigt, vilket i sin tur innebär ett ökat behov av bemanning. Regeringen föreslår därför att anslaget 2:5 Ersättning till SOS Alarm Sverige AB för alarmeringstjänst enligt avtal ökas med 15 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg ökar med drygt 1,7 miljarder kronor 2021. Anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård föreslås öka med drygt 1,6 miljarder kronor. Anslaget används bl.a. för bidrag och statsbidrag för att genom riktade insatser säkerställa att hälso- och sjukvården håller en god tillgänglighet och kvalitet. Anslaget får också användas för överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner. Medel från anslaget får även användas för utgifter för extraordinära åtgärder i samband med bekämpningen av coronaviruset samt för att ersätta kommuner för merkostnader inom omsorgen med anledning av pandemin.

Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kan antigentester (s.k. snabbtester) användas som ett komplement till s.k. PCR-tester för att påvisa pågående infektion. I december 2020 ingick regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner en överenskommelse som innebär att staten medfinansierar användningen av antigentester. Överenskommelsen förutsätter att riksdagen avsätter medel för ändamålet. Regeringen föreslår därför att anslaget ökas med 1,4 miljarder kronor.

Hälso- och sjukvården är hårt belastad på grund av covid-19. Patienter kan behöva flyttas mellan sjukhus via luft- eller vägtransporter. Regioner och kommuner bör få möjlighet att ansöka om ersättning för merkostnader för skyndsamma transporter med anledning av covid-19 under perioden januari‒april 2021. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 100 miljoner kronor.

Kommuner har ansvar för att utöva tillsyn över att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen följs, och regionerna utför i enlighet med lagen ett visst arbete genom smittskyddsläkarna. För att täcka kostnaderna för dessa uppgifter bör kommuner och regioner ersättas med 75 respektive 5,5 miljoner kronor. Regeringen föreslår därför att anslaget ökas med ytterligare sammanlagt 80,5 miljoner kronor.

Sverige bör enligt regeringen kunna bistå andra länder med skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning eller annan materiel under pandemin. Regeringen föreslår därför att riksdagen bemyndigar regeringen att besluta att Socialstyrelsen till ett värde om högst 40 miljoner kronor får sälja eller skänka överskott av sådan utrustning till vissa andra stater efter att det nationella behovet säkerställts (se bemyndiganden). För att finansiera nedskrivningar av efterskänkt material föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 40 miljoner kronor.

Regeringen föreslår också att anslaget 1:9 Läkemedelsverket ökas med 24,6 miljoner kronor. Med anledning av covid-19 har Läkemedelsverket intensifierat arbetet med att säkra tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter. Spridningen av covid-19 har tydliggjort behovet av att en nationell aktör har överblick över tillgången och efterfrågan på läkemedel. Regeringen anser därför att Läkemedelsverket bör få ansvaret att ta fram ett system på nationell nivå som underlättar arbetet med att göra prognoser, bedöma risker och vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för bristsituationer. Under 2020 finansierades verksamheten för att säkra tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter från anslaget 1:6 Bidrag till folkhälsa och sjukvård. Eftersom verksamheten nu utvidgas bör den enligt regeringen i stället finansieras från myndighetens anslag. Regeringen föreslår därför att ändamålet med anslaget utvidgas så att det även får användas för att säkra tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter.

I propositionen Extra ändringsbudget för 2021 ‒ Stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:77) föreslog regeringen att statsbidraget för personlig skyddsutrustning för personliga assistenter skulle utökas till att även omfatta december 2020. Till följd av att smittspridningen fortsätter anser regeringen att statsbidraget bör utökas till att även omfatta perioden januari‒april 2021. Regeringen föreslår därför att anslaget 4:2 Vissa statsbidrag inom funktionshindersområdet ökas med 20 miljoner kronor.

Vidare föreslår regeringen att anslaget 4:5 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet ökas med 15 miljoner kronor. Anslaget får bl.a. användas för statsbidrag till pensionärsorganisationer. Den fortsatta spridningen av covid-19 innebär enligt regeringen att det finns ett behov av att stärka pensionärsorganisationernas möjligheter att stödja och bryta isoleringen hos sina medlemmar.

Anslaget 5:2 Barnets rättigheter används för utgifter för att förverkliga barnets rättigheter i Sverige med utgångspunkt i barnkonventionen. Organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer och våldsutsatta barn behöver anpassa eller förstärka sina stödverksamheter till följd av att spridningen av covid-19 fortsätter. Regeringen anser att organisationerna behöver ytterligare medel för sin verksamhet och föreslår att anslaget ökas med 20 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning ökar med nästan 3,7 miljarder kronor 2021. På grund av den ökade spridningen av covid-19 anser regeringen att möjligheten till ersättning för karensavdrag och för karensdagar för egenföretagare bör förlängas t.o.m. den 30 april 2021. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget 1:1 Sjukpenning och rehabilitering m.m. ökas med 750 miljoner kronor.

Tillgången till vård och rehabilitering påverkas av smittspridningen i samhället, vilket leder till att sjukskrivningstiderna förlängs. Enligt regeringen bör därför de tillfälliga bestämmelserna om att försäkrade kan undantas från bedömning av arbetsförmågan vid uppskjuten vård förlängas till att gälla t.o.m. den 30 juni 2021. För det ändamålet föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 220 miljoner kronor.

Med anledning av smittspridningen har det införts särskilda bestämmelser som innebär att staten ersätter arbetsgivare för sjuklönekostnader utöver den normala nivån. Vidare behöver arbetstagaren inte styrka nedsättning av arbetsförmågan genom intyg av läkare eller tandläkare under sjuklöneperioden. Till följd av att smittspridningen fortsätter anser regeringen att ersättningen för kostnader för sjuklön utöver det normala bör förlängas t.o.m. den 30 april 2021. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget 1:7 Ersättning för höga sjuklönekostnader ökas med 2,5 miljarder kronor. Undantaget från kravet på läkarintyg har tidigare förlängts t.o.m. den 30 april 2021. Av den anledningen föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 200 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering ökar med 30 miljoner kronor. Anslaget 3:1 används bl.a. för utgifter för särskilda jämställdhetsåtgärder och för utgifter för statsbidrag för att stödja projekt och insatser som främjar jämställdhet mellan kvinnor och män. Organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer behöver, enligt regeringen, anpassa eller förstärka sina stödverksamheter för att möta effekter av den ökade smittspridningen. Ytterligare medel behöver tillföras så att organisationerna kan bedriva verksamheten. Regeringen föreslår därför att anslaget ökas med 20 miljoner kronor.

Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet driver den nationella stödtelefonen för våldsutsatta. Det är viktigt att utsatta som söker hjälp får stöd. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget ökas med ytterligare 10 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 15 Studiestöd ökar med 310 miljoner kronor. Det s.k. fribeloppet i studiestödet har indirekt slopats för 2020 till följd av spridningen av covid-19. Eftersom smittspridningen har fortsatt anser regeringen att fribeloppet bör slopas även under första halvåret 2021. Av den anledningen föreslår regeringen att anslaget 1:2 Studiemedel ökas med 289 miljoner kronor och att anslaget 1:3 Avsättning för kreditförluster ökas med 21 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning ökar med 50 miljoner kronor. I proposition Extra ändringsbudget för 2021 ‒ Stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:77) föreslog regeringen att anslaget 3:1 Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation skulle ökas med 100 miljoner kronor för uppföljningsstudier av vacciner mot covid-19. Det har visat sig att många patienter bär på symtom under en lång tid efter att de har haft sjukdomen, s.k. långtidscovid. Det är inte känt vad dessa kvarvarande symtom beror på, hur de ska behandlas eller hur patienterna ska rehabiliteras. Det finns ett stort behov av kunskap och forskning inom området. Regeringen föreslår därför att anslaget ökas med 50 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid ökar med 895 miljoner kronor. Anslaget 1:2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete används bl.a. för statsbidrag till allmän kulturverksamhet. Under hösten och vintern har spridningen av covid-19 ökat och de allmänna råden skärpts. Det har ytterligare försämrat de ekonomiska förutsättningarna för kulturverksamheter och kulturskapare i hela landet. För att mildra de ekonomiska konsekvenserna föreslår regeringen att anslaget ökas med 380 miljoner kronor.

Till följd av den ökade smittspridningen föreslår regeringen också att anslagen 5:2 Ersättningar och bidrag till konstnärer och 10:1 Filmstöd ökas med 60 miljoner kronor vardera.

Under hösten och vintern har förutsättningarna för idrottsverksamhet försämrats ytterligare till följd av smittspridningen och de skärpta allmänna råden. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget 13:1 Stöd till idrotten ökas med 335 miljoner kronor.

Organisationer som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer redovisar en ökad efterfrågan till följd av smittspridningen. För att möta de ökade behoven av sociala och humanitära insatser föreslår regeringen att anslaget 13:5 Insatser för den ideella sektorn ökas med 60 miljoner kronor.

Regeringen föreslår vidare att ramen för utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik ökar med 1 miljon kronor. I propositionen föreslår regeringen att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag, inklusive kommanditbolag utökas (se utg.omr. 24). Boverket har ansvaret för att administrera ansökningsförfarandet och, efter beslut av länsstyrelserna, betala ut omsättningsstödet till enskilda näringsidkare. Regeringen avser att ge Boverket samma uppgifter när det gäller stödet till handelsbolag inklusive kommanditbolag. För att täcka Boverkets kostnader för de utökade stöden föreslår regeringen att anslaget 1:4 Boverket ökas med sammanlagt 1 miljon kronor.

Regeringen föreslår att ramen för utgiftsområde 24 Näringsliv ökar med drygt 5,5 miljarder kronor. Den ökade spridningen av covid-19 och de skärpta restriktionerna och allmänna råden i början av 2021 får stora konsekvenser för många enskilda näringsidkare. Regeringen anser därför att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare bör utökas till att även gälla perioden januari‒februari 2021. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att anslaget 1:23 Stöd till enskilda näringsidkare ökas med 2,1 miljarder kronor.

I proposition 2020/21:77 Extra ändringsbudget ‒ Stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset föreslog regeringen att det skulle föras upp ett nytt anslag på statens budget, 1:26 Stöd till handelsbolag, för stöd till handelsbolag inklusive kommanditbolag, under perioden mars‒december 2020. Till följd av den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna och allmänna råden i början av 2021 anser regeringen att stödet bör utökas till att även omfatta perioden januari‒februari 2021. Av den anledningen föreslår regeringen att anslaget ökas med 322 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att det förs upp ett nytt anslag på statens budget ‒ 1:27 Tillfälligt stöd för hyreskostnader för vissa företag. Anslaget ska få användas för ett tillfälligt stöd till företag inom vissa branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av covid-19. Under 2020 infördes ett statligt stöd för vissa lokalhyresgäster som kommit överens med hyresvärden om rabatt på hyran med anledning av pandemin. Stödet gällde under perioden den 1 april‒30 juni 2020. Till följd av den ökade smittspridningen i samhället anser regeringen att det bör införas ett nytt stöd för hyreskostnader under perioden den 1 januari‒31 mars 2021. Stödet bör i likhet med tidigare framför allt riktas mot företag i detaljhandeln och företag i hotell- och restaurangbranschen. Stödet bör utformas som en tillfällig kompensation till hyresvärdar som kommer överens med hyresgäster om en rabatt på den fasta delen av hyran. Kompensationen bör ges med 50 procent av den överenskomna nedsättningen. Regeringen föreslår att anslaget tillförs drygt 3 miljarder kronor. Anslaget bör även få användas för kostnader för att administrera stödet. Stödet förutsätter ett godkännande av Europeiska kommissionen.

Bemyndiganden

Sverige bör enligt regeringen kunna bistå andra länder med skyddsutrustning, medicinskteknisk utrustning eller annan materiel under pandemin. Regeringen föreslår därför att riksdagen bemyndigar regeringen att för 2021 besluta att Socialstyrelsen till ett värde om högst 40 miljoner kronor får sälja eller skänka överskott av sådan utrustning till andra stater inom Europeiska unionen, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet samt till Schweiz och Storbritannien, efter att det nationella behovet säkerställts (se utg.omr. 9).

Riksdagen har bemyndigat regeringen att för 2021 besluta om en kredit i Riksgäldskontoret för att tillgodose Transportstyrelsens behov av rörelsekapital (prop. 2020/21:1 utg.omr. 22, bet. 2020/21:131, rskr. 2020/21:131). Krediten uppgår för närvarande till 950 miljoner kronor och ska användas för utbetalningar inom det gemensamma avgiftsutjämningssystemet för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage (GAS) samt det internationella systemet för undervägsavgifter (avgift för flygtrafiktjänster). Flygtrafiken har minskat kraftigt till följd av covid-19. Det har i sin tur inneburit att Transportstyrelsens behov av rörelsekapital ökat eftersom omfattningen av flygtrafiken har direkt påverkan på Transportstyrelsens intäkter från GAS och undervägsavgiften. Regeringen bedömer att krediten behöver ökas med 650 miljoner kronor. Mot den bakgrunden föreslår regeringen att riksdagen bemyndigar regeringen att för 2021 besluta om en kredit i Riksgäldskontoret för Transportstyrelsens behov av rörelsekapital som inklusive tidigare utnyttjad kredit uppgår till högst 1,6 miljarder kronor.     

Konsekvenser för statens budget

Regeringens förslag innebär att anvisade medel ökar med 12,4 miljarder kronor 2021. Ökningen hänförs i huvudsak till det nya stödet för hyreskostnader, den förlängda ersättningen för sjuklönekostnader, det utökade omsättningsstödet till enskilda näringsidkare samt ersättningen till regionerna för snabbtester för covid-19. Statens finansiella sparande försämras med 12,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 0,2 procent av BNP. Statens lånebehov ökar med motsvarande belopp.

Motionen

I motion 2020/21:3857 av Jakob Forssmed m.fl. (KD) anser motionärerna att det slopade s.k. fribeloppet för studiemedel borde förlängas till att gälla under hela 2021, inte enbart till halvårsskiftet 2021 som regeringen föreslår. Enligt motionärerna kommer situationen inom vården att vara ansträngd under lång tid och behovet av extra personal kommer att vara stort även i fortsättningen. Av den anledningen bör utformningen av det slopade fribeloppet utvärderas (yrkande 1). Motionärerna välkomnar förstärkningarna av företagsstöden, men anser att de är otillräckliga. Den nuvarande utformningen av stöden innebär att de inte fullt ut når de verksamheter som drabbas värst av pandemin. Motionärerna anser att man bör överväga att införa riktade stöd till de branscher som drabbas hårdast. Motionärerna välkomnar också det tillfälliga stödet till hyreskostnader för vissa företag, men anser att även detta stöd inte är tillräckligt bra utformat, bl.a. blir företag som är i behov av stödet beroende av en välvillig hyresvärd. Enligt motionärerna bör regeringen utvärdera omfattningen och användningen av företagsstöden (yrkande 2). Motionärerna tycker vidare att det är bra att regeringen ökar medlen till kultur- och idrottsverksamheterna, men anser att stödet är otillräckligt och att stöd i ökad utsträckning även bör ges till organisationer och föreningar som inte har verksamhet inom just dessa områden. Regeringen bör enligt motionärerna utvärdera omfattningen och användningen av stödet till civilsamhället (yrkande 3). Pandemin har förvärrat den ofrivilliga ensamhet som drabbar många äldre. Kristdemokraterna har länge efterfrågat mer resurser till föreningar och organisationer vars verksamhet syftar till att bryta äldres isolering. Motionärerna anser att det är bra att regeringen nu avsätter medel för detta ändamål, men tycker att åtgärderna kommer för sent och att de borde utökas och permanentas. Regeringen bör därför enligt motionärerna utvärdera utformningen och omfattningen av stödet till pensionärsorganisationerna (yrkande 4).

Utskottets ställningstagande

Utskottet behandlar den fjärde extra propositionen med förslag till ändringar i statens budget för 2021. Utskottet anser, i likhet med regeringen, att det snabbt behöver vidtas ytterligare åtgärder för att mildra effekterna av den fortsatta spridningen av covid-19 och de skärpta restriktionerna och allmänna råden som infördes mot slutet av 2020 och i inledningen av 2021.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändrade utgiftsramar och anslag. Utskottet föreslår dock en teknisk justering av utgiftsramarna och anslagen för att ta hänsyn till de ändringar i ramar och anslag som föreslås i propositionerna 2020/21:77 och 2020/21:83 och som utskottet behandlar i betänkandena 2020/21:FiU40 och 2020/21:FiU42 (se utskottets förslag i bilaga 3). Förslagen innebär att de anvisade medlen ökar med 12,4 miljarder kronor 2021. Statens finansiella sparande minskar med samma belopp, vilket motsvarar 0,2 procent av BNP.

Den fortsatta smittspridningen, restriktionerna och de allmänna råden får stora effekter på svenska företag och svenskt näringsliv. Många företag kämpar hårt för att klara sin överlevnad. Utskottet välkomnar därför regeringens förslag att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag inklusive kommanditbolag förlängs till att även omfatta perioden januari‒februari 2021. Det ökar företagens möjligheter att överbrygga den svagare efterfrågan och de hårdare restriktionerna.

Utskottet tycker också att det är bra att det införs ett nytt tillfälligt stöd för företags hyreskostnader. Stödet riktas framför allt mot företag i detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen som drabbats extra hårt av pandemins konsekvenser. Utskottet välkomnar också förslagen att möjligheterna till ersättningar för sjuklönekostnader utöver det normala och att möjligheterna till ersättning för karensavdrag och karensdagar för egenföretagare förlängs t.o.m. den 30 april 2021.

Pandemin har allvarligt försämrat förutsättningarna, särskilt de ekonomiska förutsättningarna, för olika kulturverksamheter och idrotts- och fritidsverksamheter runt om i landet. Kultur i olika former är väldigt viktigt för samhället, speciellt i den tid vi nu befinner oss i. Av den anledningen anser utskottet att det är bra att ytterligare medel tillförs för att mildra pandemins effekter för kulturarbetare, konstnärer, föreningar och organisationer.

Enligt utskottet är det viktigt att arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 fortsätter med oförminskad styrka. Utskottet välkomnar därför att medel avsätts för s.k. snabbtester. Snabbtesterna är ett komplement till de s.k. PCR-testerna och kan bidra till att underlätta smittspårning och minska smittspridningen.

Sammanfattningsvis tillstyrker utskottet regeringens förslag till ändrade ramar och anslag för 2021. Utskottet tillstyrker också förslagen om bemyndigande till regeringen att besluta om en kredit i Riksgäldskontoret för att tillgodose Transportstyrelsens behov av ökat rörelsekapital och att besluta att Socialstyrelsen inom vissa gränser och till vissa länder får sälja eller skänka skyddsutrustning när det nationella behovet är säkerställt.

Utskottet avstyrker samtliga motionsyrkanden.

Stöd till civilsamhället

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett stöd som bättre når fram till det breda civilsamhället.

 

Utskottets ställningstagande

Civilsamhället i Sverige har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin då verksamheterna inte har kunnat fungera normalt och behovet av att ställa om har varit stort. Samtidigt finns ett stort behov av civilsamhällets insatser under och efter pandemin, inte minst för barn, unga och utsatta. Regeringen har tillskjutit medel på olika sätt, men omfattningen skulle behöva vara större och stöden anpassas bättre till civilsamhällets förutsättningar för att kunna nå fram bättre.

Utskottet anser därför att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett stöd som bättre når fram till det breda civilsamhället. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.

Reservation

 

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (KD)

av Jakob Forssmed (KD).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Ändringar i statens budget för 2021

=utskottet

 

Utvärderingar av regeringens förslag

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2020/21:3857 av Jakob Forssmed m.fl. (KD) yrkandena 1–4.

 

 

Ställningstagande

Flera av åtgärderna i propositionen är sådana som vi drivit på regeringen att införa eller förlänga. Det gäller t.ex. förlängningen av det slopade fribeloppet för studiemedel, där vi, tillsammans med vissa andra partier, agerat för ett utskottsinitiativ i utbildningsutskottet. När regeringen nu genomför åtgärden förlängs den enbart t.o.m. första halvåret 2021. Vi anser att det slopade fribeloppet borde gälla under hela 2021 bl.a. eftersom situationen inom vården fortsatt kommer att vara ansträngd under lång tid och att behovet av extrapersonal kommer att vara stort även framöver. Mot den bakgrunden anser vi att regeringen bör utvärdera utformningen av det slopade friloppet för studiemedel.

Propositionen innehåller förlängningar av flera företagsstöd. Detta är bra och något som vi efterfrågat, men det är inte tillräckligt. Vi anser att företagsstöden behöver justeras på flera områden. Det gäller såväl korttidsstödet som omställnings- och omsättningsstöden och det nya tillfälliga hyresstödet för vissa företag. Den nuvarande utformningen av stöden säkerställer inte att de når de värst drabbade verksamheterna tillräckligt bra. Mot den bakgrunden bör regeringen utvärdera omfattningen och användningen av stöden. Man bör i detta sammanhang överväga att införa riktade stöd till de branscher som drabbas hårdast. Regeringen bör därför göra en översyn över vilka branscher som är mest aktuella för riktat stöd. Det handlar framför allt om hotell-, restaurang-, rese-, kultur-, event- och gym- och träningsbranscherna.

Propositionen innehåller också ytterligare stöd till kultur- och idrottsverksamheterna. Det är välkommet. Vi har under en längre tid efterfrågat ökat stöd till hela civilsamhället, dvs. även till de organisationer och föreningar som har verksamhet inom andra områden än just inom kultur och idrott. Många av dessa organisationer och föreningar är hårt pressade till följd av pandemin. I propositionen tillskjuter regeringen visserligen medel till ideella organisationer, pensionärsorganisationer och organisationer som arbetar med olika former av jämställdhet och barns rättigheter. Det är bra, men alldeles för lite för att täcka behovet. Mot den här bakgrunden bör regeringen utvärdera omfattningen och användningen av stödet till civilsamhället. I utvärderingen bör ingå hur t.ex. omställningsstödet bättre kan anpassas till civilsamhällets organisationer.

Pandemin har förvärrat den ofrivilliga ensamhet som drabbar många äldre. Vi har länge efterfrågat mer resurser till föreningar och organisationer som har verksamhet som syftar till att bryta äldres isolering. Det handlar t.ex. om seniororganisationer som ordnar träffar, digitalt och fysiskt, och organisationer som arbetar med samtalsstöd riktat till äldre. I propositionen avsätter regeringen medel för detta ändamål, men åtgärderna kommer alldeles för sent och de medel som tillförs täcker inte behovet. Jag anser att stödet på det här området bör utökas och permanentas. Av den anledningen bör regeringen utvärdera utformningen och omfattningen av stödet till pensionärsorganisationerna.

 

 

Särskilda yttranden

 

1.

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (M)

 

Elisabeth Svantesson (M), Edward Riedl (M), Jan Ericson (M) och Mattias Karlsson i Luleå (M) anför:

 

 

Stora delar av regeringens proposition är förslag om förlängning av olika stöd som tidigare har fattats av riksdagen. Stöd som Moderaterna i tidigare beredningar i riksdagen ställt sig bakom och i flera fall har varit drivande i att införa. Förlängningar av dessa stöd välkomnar vi även om det hade varit bättre om regeringen haft en bättre framförhållning.

Regeringen förlänger i propositionen omsättningsstödet för enskilda näringsidkare och handels- och kommanditbolag för januari och februari 2021. Moderaterna har tidigare tagit initiativ om att stöden behöver förlängas och att så sker med god framförhållning. Det har regeringen uppenbarligen misslyckats med när en förlängning som avser januari och februari 2021 kommer nu när vi skriver februari. Moderaterna ställer sig bakom regeringens förlängning men hade önskat att regeringen för våra små företag hade mäktat med att föreslå en förlängning med större framförhållning. 

I en tid när hela vårt samhälle kraftsamlar för att bidra och hjälpa till i kampen mot covid-19 behövs alla som kan bidra till en säker och effektiv vård. Ju fler som kan jobba och bidra, desto fler liv kan räddas. Därför drev Moderaterna på regeringen att ta bort fribeloppet för studiemedel under 2020. För ett stort antal studerande till de olika vårdyrkena möjliggjorde denna åtgärd att fler har kunnat hjälpa till i kampen mot viruset under pandemin.

När det tidigt under hösten 2020 stod klart att den andra vågen slog till med full kraft försökte Moderaterna ännu en gång att samla en majoritet i utbildningsutskottet för att slopa fribeloppet även under 2021. Men regeringen ansåg inte att det behövdes. Så sent som i december 2020 avvisade regeringen förslaget att förlänga ett slopat fribelopp. Kort därefter svängde regeringen i frågan.

Med tanke på den hårt ansträngda situationen inom den svenska sjukvården, till följd av pandemin, anser Moderaterna att vården måste ges så förutsägbara och långsiktiga besked som möjligt. Om behovet av ett slopat fribelopp kvarstår för andra halvan av 2021 uppmanar Moderaterna att regeringen i god tid ska lämna besked i frågan. Sverige måste ta till vara all kompetens och välvilja att hjälpa till i en tuff och svår tid för svensk sjukvård.

Vi får signaler om att våld i hemmet och i nära relationer ökar markant under den isolering som följer med pandemin. Moderaterna satsade därför 40 miljoner kronor för att stärka Nationellt centrum för kvinnofrid i vår budgetmotion för 2021. Vi välkomnar därför regeringens satsning på 10 miljoner kronor för att stärka Nationellt centrum för kvinnofrid, men vi hade gärna sett att regeringen tillfört ytterligare resurser för detta ändamål då behovet och utsattheten är stor.

Moderaterna föreslog i mars 2020 ett hyresstöd som gav hyresvärden ersättning för två tredjedelar av hyressänkningen, upp till 50 procent av hyreskostnaden. Regeringen gick då Moderaterna delvis till mötes och införde ett hyresstöd, dock med betydligt sämre villkor än vi föreslagit. Stödet har därför inte använts i någon större utsträckning. Moderaterna välkomnar att regeringen nu återkommit med ett förslag som har större potential att fungera. Det här mer omfattande stödet hade dock varit på plats för nästan ett år sedan om regeringen redan då använt sig av Moderaternas föreslagna modell.

Moderaterna välkomnar regeringens ökade stöd till idrott och kultur. De ekonomiska förutsättningarna har försämrats för idrotts- och kulturverksamheter i hela landet långt mer än vad som tidigare förutsågs med anledning av omfattningen av restriktionerna. En stor del av idrotts- och kulturbranschernas verksamhet består av större event. Evenemangsarrangörerna står nu inför situationen att många av årets arrangemang riskerar att inte bli av eftersom restriktionerna kan komma att finnas kvar längre än man tror, kanske under hela 2021. En sådan situation kan innebära att arrangörerna inte vågar planera och förbereda för att genomföra sina evenemang eftersom det innebär att de drar på sig kostnader. Dessa events innebär ofta en folkfest och påverkar många runt om i landet som planerar semestrar och ekonomi utifrån att eventet äger rum. Moderaterna anser därför att det stöd som regeringen nu föreslår kan komma att inte vara tillräckligt.

Sammanfattningsvis ställer sig Moderaterna bakom regeringens proposition även om vi helst hade sett en större satsning på Nationellt centrum för kvinnofrid, en satsning som går i linje med Moderaternas budgetmotion för 2021 och uppgår till 40 miljoner kronor för innevarande år.

 

 

 

2.

Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset, punkt 1 (V)

 

Ulla Andersson (V) anför:

 

I propositionen föreslås bl.a. att medel tillförs för förlängda ersättningar för sjuklönekostnader, karensavdrag och karensdagar för egenföretagare. Medel tillförs också för ett nytt tillfälligt stöd för hyreskostnader för vissa företag samt för utökningar av omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och av stödet till handelsbolag. Vidare tillförs medel bl.a. för ersättning till regionerna för antigentester (snabbtester) för covid-19, för stöd till kultur och idrott, för förlängt slopat fribelopp för studiemedel samt för tillsyn i enlighet med lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.

Vänsterpartiet välkomnar överlag förslagen i propositionen. Vi har dock några synpunkter, vilket vi kommenterar i det följande. Vad gäller skyddsutrustning till personliga assistenter ställer vi oss frågande till varför detta stöd endast sträcker sig t.o.m. april i år. Omsättningsstödet för enskilda näringsidkare förlängs så att även stödperioden januari–februari 2021 omfattas. För att få ta del av stödet krävs att den sammanlagda nettoomsättningen ska ha minskat med mer än 30 procent. Vänsterpartiet anser att denna gräns bör sättas till 50 procent. Till följd av den fortsatta spridningen av covid-19 bedömer regeringen att möjligheten till ersättning för karensavdrag och för karensdagar för egenföretagare bör förlängas t.o.m. den 30 april 2021. Vänsterpartiet välkomnar detta, men anser att karensavdraget för löntagare helt borde slopas. I vår budgetmotion för 2021 (Vägen ut ur krisen en plan för jämlikhet och grön omställning 2020/21:3170) lämnar vi förslag om att slopa karensavdraget för löntagare fr.o.m. den 1 juli 2021.

I propositionen anslår regeringen 50 miljoner kronor till forskning om s.k. långtidscovid. Vänsterpartiet vill här understryka att forskning om långtidscovid är viktigt och att det är centralt att forskningens resultat snabbt måste spridas till vårdgivare. Regeringen bör därför ha beredskap för ökade anslag för kunskapsspridning.

I samband med att staten ser över frågor om hyresstöd och liknande är vikten av långsiktighet och förutsägbarhet i stöden avgörande, då marginalerna är mycket små för enskilda näringsidkare och ideella föreningar inom kultur och idrott.

Avslutningsvis vill vi understryka att vi efterfrågar ett mer balanserat svar på den ekonomiska krisen. Det är inte hållbart att ge stöd till näringslivet på hundratals miljarder kronor samtidigt som t.ex. det förhöjda bostadsbidraget dras in. Många hushåll har drabbats hårt av krisen i spåren av ökad arbetslöshet och extrajobb som kanske har försvunnit. Vänsterpartiet har lagt, och kommer att lägga en rad förslag i syfte att stärka hushållens ekonomi, stärka välfärden och för att pressa ned arbetslösheten.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:84 Extra ändringsbudget för 2021 – Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag och andra åtgärder med anledning av coronaviruset:

1.Riksdagen bemyndigar regeringen att för 2021 besluta att Socialstyrelsen till ett värde om högst 40 000 000 kronor får sälja eller skänka överskott av skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning eller annan materiel till andra stater inom Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet samt till Schweiz och Storbritannien, efter att det nationella behovet säkerställts (avsnitt 3.1).

2.Riksdagen bemyndigar regeringen att för 2021 besluta om en kredit i Riksgäldskontoret för att tillgodose Tranportstyrelsens behov av rörelsekapital som inklusive tidigare utnyttjad kredit uppgår till högst 1 600 000 000 kronor (avsnitt 3.1).

3.Riksdagen godkänner ändrade ramar för utgiftsområden och anvisar ändrade och nya anslag enligt tabell 1.1.

Följdmotionen

2020/21:3857 av Jakob Forssmed m.fl. (KD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera utformningen av det slopade fribeloppet för studiemedel och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera omfattningen och användningen av de medel som avsätts till företagsstöden och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera omfattningen och användningen av de medel som avsätts till civilsamhället och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera omfattningen och utformningen av bidraget till pensionärsorganisationerna och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens förslag till ändrade utgiftsramar och ändrade och nya anslag 2021

Tusental kronor

Utgiftsområde/anslag

Beslutad ram/anvisat anslag

Förändring av ram/anslag

Ny ram/ny anslagsnivå

1

Rikets styrelse

15 907 564

219 600

16 127 164

5:1

Länsstyrelserna m.m.

3 450 489

219 600

3 670 089

6

Försvar och samhällets beredskap

71 153 370

15 000

71 168 370

2:5

Ersättning till SOS Alarm Sverige AB för alarmeringstjänst enligt avtal

381 671

15 000

396 671

9

Hälsovård, sjukvård och social omsorg

101 941 904

1 700 100

103 642 004

1:6

Bidrag till folkhälsa och sjukvård

16 826 486

1 620 500

18 446 986

1:9

Läkemedelsverket

159 899

24 600

184 499

4:2

Vissa statsbidrag inom funktionshindersområdet

782 514

20 000

802 514

4:5

Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet

9 008 490

15 000

9 023 490

5:2

Barnets rättigheter

22 261

20 000

42 261

10

Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

98 410 400

3 670 000

102 080 400

1:1

Sjukpenning och rehabilitering m.m.

37 798 912

970 000

38 768 912

1:7

Ersättning för höga sjuklönekostnader

4 600 000

2 700 000

7 300 000

13

Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering

7 790 741

30 000

7 820 741

3:1

Särskilda jämställdhetsåtgärder

409 039

30 000

439 039

15

Studiestöd

28 313 111

310 000

28 623 111

1:2

Studiemedel

20 219 925

289 000

20 508 925

1:3

Avsättning för kreditförluster

2 029 714

21 000

2 050 714

16

Utbildning och universitetsforskning

92 077 789

50 000

92 127 789

3:1

Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation

6 995 846

50 000

7 045 846

17

Kultur, medier, trossamfund och fritid

17 790 875

895 000

18 685 875

1:2

Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete

1 589 084

380 000

1 969 084

5:2

Ersättningar och bidrag till konstnärer

522 831

60 000

582 831

10:1

Filmstöd

553 444

60 000

613 444

13:1

Stöd till idrotten

1 966 811

335 000

2 301 811

13:5

Insatser för den ideella sektorn

71 758

60 000

131 758

18

Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

5 578 679

1 000

5 579 679

1:4

Boverket

342 583

1 000

343 583

24

Näringsliv

15 355 253

5 502 000

20 857 253

1:23

Stöd till enskilda näringsidkare

1 500 000

2 100 000

3 600 000

1:26

Stöd till handelsbolag

0

322 000

322 000

1:27

Tillfälligt stöd för hyreskostnader för vissa företag

0

3 080 000

3 080 000

Summa anslagsförändring på ändringsbudget

 

12 392 700

 

 

 

Bilaga 3

Utskottets förslag till ändrade utgiftsramar och ändrade och nya anslag 2021

Finansutskottets förslag överensstämmer med regeringens förslag med undantag för de ändringar som följer av riksdagens beslut den 3 februari 2021 efter förslag i proposition Extra ändringsbudget för 2021 – Stöd till företag, medel för vaccinering och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:77, bet. 2020/21:FiU40, rskr. 2020/21:175‒181) och Extra ändringsbudget för 2021Förstärka stöd till företag, nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga och andra åtgärder med anledning av coronaviruset (prop. 2020/21:83, bet. 2020/21:FiU42, rskr. 2020/21:182‒184).

 

Tusental kronor

Utgiftsområde/anslag

Beslutad ram/anvisat anslag

Förändring av ram/anslag

Ny ram/ny anslagsnivå

1

Rikets styrelse

16 134 564

219 600

16 354 164

5:1

Länsstyrelserna m.m.

3 677 489

219 600

3 897 089

6

Försvar och samhällets beredskap

71 242 370

15 000

71 257 370

2:5

Ersättning till SOS Alarm Sverige AB för alarmeringstjänst enligt avtal

381 671

15 000

396 671

9

Hälsovård, sjukvård och social omsorg

115 216 904

1 700 100

116 917 004

1:6

Bidrag till folkhälsa och sjukvård

30 096 486

1 620 500

31 716 986

1:9

Läkemedelsverket

159 899

24 600

184 499

4:2

Vissa statsbidrag inom funktionshindersområdet

787 514

20 000

807 514

4:5

Stimulansbidrag och åtgärder inom äldreområdet

9 008 490

15 000

9 023 490

5:2

Barnets rättigheter

22 261

20 000

42 261

10

Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

98 910 400

3 670 000

102 580 400

1:1

Sjukpenning och rehabilitering m.m.

38 298 912

970 000

39 268 912

1:7

Ersättning för höga sjuklönekostnader

4 600 000

2 700 000

7 300 000

13

Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering

7 790 741

30 000

7 820 741

3:1

Särskilda jämställdhetsåtgärder

409 039

30 000

439 039

15

Studiestöd

28 313 111

310 000

28 623 111

1:2

Studiemedel

20 219 925

289 000

20 508 925

1:3

Avsättning för kreditförluster

2 029 714

21 000

2 050 714

16

Utbildning och universitetsforskning

92 177 789

50 000

92 227 789

3:1

Vetenskapsrådet: Forskning och forskningsinformation

7 095 846

50 000

7 145 846

17

Kultur, medier, trossamfund och fritid

17 790 875

895 000

18 685 875

1:2

Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete

1 589 084

380 000

1 969 084

5:2

Ersättningar och bidrag till konstnärer

522 831

60 000

582 831

10:1

Filmstöd

553 444

60 000

613 444

13:1

Stöd till idrotten

1 966 811

335 000

2 301 811

13:5

Insatser för den ideella sektorn

71 758

60 000

131 758

18

Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

5 584 679

1 000

5 585 679

1:4

Boverket

348 583

1 000

349 583

24

Näringsliv

50 090 253

5 502 000

55 592 253

1:23

Stöd till enskilda näringsidkare

6 600 000

2 100 000

8 700 000

1:26

Stöd till handelsbolag

1 570 000

322 000

1 892 000

1:27

Tillfälligt stöd för hyreskostnader för vissa företag

0

3 080 000

3 080 000

Summa anslagsförändring på ändringsbudget

 

12 392 700