Finansutskottets betänkande

2020/21:FiU27

 

Förbättrat stöd till företag med anledning av coronapandemins konsekvenser

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen ska vidta åtgärder för förbättrat stöd till företag som drabbas av pandemins konsekvenser och tillkännager detta för regeringen. Det skulle t.ex. kunna handla om att utvidga definitionen av fasta kostnader eller definitionen av täckningsbidraget så att fler kostnader beaktas vid beräkningen av berättigandet till stöd. Det kan bl.a. innebära att lönekostnader ska täckas av definitionen av fasta kostnader förutsatt att EU:s statsstödsregler medger detta. Samtidigt måste regeringen beakta vikten av att stöd utbetalas snabbt.

Behandlade förslag

Utskottet lägger på eget initiativ fram förslaget till tillkännagivande.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Förbättrat stöd till företag med anledning av pandemins konsekvenser

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Förbättrat stöd till företag med anledning av pandemins konsekvenser

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen ska vidta åtgärder för förbättrat stöd till företag som drabbas av pandemins konsekvenser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Stockholm den 20 maj 2021

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Elisabeth Svantesson (M), Gunilla Carlsson (S), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Adnan Dibrani (S), Emil Källström (C), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Ingela Nylund Watz (S), Jakob Forssmed (KD), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Magdalena Schröder (M) och Eva Lindh (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Enligt 9 kap. 16 § första stycket riksdagsordningen (RO) får ett utskott väcka förslag hos riksdagen i ett ämne som hör till dess beredningsområde (utskottsinitiativ). Finansutskottet får enligt andra stycket samma paragraf i ekonomiskt-politiskt syfte väcka förslag även i ett ämne som hör till ett annat utskotts beredningsområde. Med stöd av denna initiativrätt lägger utskottet fram ett förslag om ett tillkännagivande om förbättrat stöd till företag som drabbas av pandemins konsekvenser

Under beredningen av ärendet inhämtade utskottet vid sammanträdet den 22 april 2021 information från statssekreterare Fredrik Olovsson, Finansdepartementet. Utskottet inhämtade även vid sammanträdet den 29 april 2021 information från företrädare för Visita och Företagarna.

Utskottets överväganden

Förbättrat stöd till företag med anledning av pandemins konsekvenser

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen ska vidta åtgärder för förbättrat stöd till företag som drabbas av pandemins konsekvenser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

 

Utskottets ställningstagande

Spridningen av sjukdomen covid-19 har ställt Sverige och hela världen inför en situation som saknar motsvarighet i modern tid. Utöver de allvarliga konsekvenserna för liv och hälsa har smittspridningen slagit hårt mot jobb och företagande.

Sverige kommer under lång tid att påverkas av pandemin, men den rekordsnabba utvecklingen av vaccin skänker hopp. Vaccinerna räddar först och främst liv och hälsa, men också jobb och företag. Ju snabbare restriktionerna kan fasas ut, desto tidigare kan samhället och ekonomin återhämta sig och arbetslösheten pressas tillbaka.

Regeringen och riksdagen har sedan smittspridningen startade vidtagit ett stort antal åtgärder för att värna människors liv, hälsa och möjlighet att försörja sig Omfattande ekonomiska stöd och tidigarelagda och tillfälliga skattesänkningar har genomförts för att lindra de negativa konsekvenser som pandemin fört med sig för jobb och företagande, men också för andra aktörer och för enskilda.

Ett av flera stöd är omställningsstödet, som är ett ekonomiskt stöd för företag vars nettoomsättning minskat i större omfattning till följd av spridningen av covid-19. Stöd lämnas för vissa fasta kostnader som företaget har och beräknas som en andel av dessa kostnader för respektive stödperiod. Reglerna för stödet har ändrats efter kommissionens prövning enligt statsstödsreglerna.

De nuvarande ekonomiska stöden till följd av pandemin gäller fram till den sista juni, samtidigt som det uttalade syftet från riksdag och regering är att stöden ska förlängas till dess att vaccinmålet uppnåtts. Stora delar av ekonomin går förvånansvärt bra trots pandemin, men bl.a. de mer kontaktnära branscherna står fortsatt inför stora utmaningar. Det beror förstås i grunden på att just mänskliga kontakter ska undvikas under en pandemi för att minska smittspridning, men det finns också andra faktorer som bidrar; svårigheter att gradvis anpassa personalstorleken till minskad försäljning, stora säsongsvariationer, stor personalomsättning och särskilda restriktioner för t.ex. alkoholservering är några av dem.

De förändrade reglerna efter EU-kommissionens statsstödsprövning av omställningsstödet innebar att man införde täckningsbidrag som beräkningsgrund för berättigandet till stöd.

Den ändrade regleringen innebar försämrat stöd till vissa, under normala omständigheter livskraftiga, företag som fortsatt står inför stora utmaningar till följd av pandemin. Utskottet föreslår därför att riksdagen tillkännager för regeringen att den ska vidta åtgärder för förbättrat stöd till företag som drabbas av pandemins konsekvenser. Det skulle t.ex. kunna handla om att utvidga definitionen av fasta kostnader eller definitionen av täckningsbidraget så att fler kostnader beaktas vid beräkningen av berättigande till stöd. Det kan bl.a. innebära att lönekostnader ska täckas av definitionen av fasta kostnader förutsatt att EU:s statsstödsregler medger detta. Samtidigt måste regeringen beakta vikten av att stöd utbetalas snabbt.