Finansutskottets betänkande

2020/21:FiU19

 

Nya bestämmelser om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknadsområdet

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om nya bestämmelser om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknads­området. Lagändringarna föranleds av EU:s förordning om hållbarhets­relaterade upplysningar.

Regeringen föreslår bl.a. att nuvarande bestämmelser om hållbarhets­information i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska tas bort eftersom de ersätts av regler på EU-nivå. Vidare föreslår regeringen lagändringar som innebär att Sjunde AP-fonden även i fortsättningen ska lämna samma hållbarhetsinformation som i dag. Regeringen föreslår också att försäkringsförmedlare och värdepappers­bolag med färre än tre anställda ska omfattas av EU-förordningen. Därmed utnyttjar regeringen den möjlighet som EU-förordningen ger medlemsstaterna att tillämpa förordningen på mindre företag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 10 mars 2021, vilket är då EU-förordningen i huvudsak ska börja tillämpas.

Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandena.

I betänkandet finns två reservationer (M, SD, KD).

Behandlade förslag

Proposition 2020/21:66 Nya bestämmelser om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknadsområdet.

Fyra yrkanden i följdmotioner.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Företag med färre än tre anställda

Sjunde AP-fonden

Reservationer

1.Företag med färre än tre anställda, punkt 2 (M, SD)

2.Sjunde AP-fonden, punkt 3 (SD, KD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionerna

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i socialförsäkringsbalken,

2. lag om ändring i lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m.,

3. lag om ändring i lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder),

4. lag om ändring i lagen (2004:46) om värdepappersfonder,

5. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,

6. lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder,

7. lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution,

8. lag om ändring i lagen (2019:542) om ändring i lagen (2018:1798) om ändring i lagen (2018:545) om ändring i lagen (2017:1148) om ändring i lagen (2014:797) om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder,

9. lag om ändring i lagen (2019:543) om ändring i lagen (2018:1799) om ändring i lagen (2018:546) om ändring i lagen (2017:1149) om ändring i lagen (2014:798) om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:66 punkterna 1–9.

 

2.

Företag med färre än tre anställda

Riksdagen avslår motionerna

2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 2 och

2020/21:3825 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M).

 

Reservation 1 (M, SD)

3.

Sjunde AP-fonden

Riksdagen avslår motionerna

2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 1 och

2020/21:3821 av Jakob Forssmed m.fl. (KD).

 

Reservation 2 (SD, KD)

Stockholm den 4 februari 2021

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Elisabeth Svantesson (M), Gunilla Carlsson (S), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Ingela Nylund Watz (S), Jakob Forssmed (KD), Ingemar Nilsson (S), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Mattias Karlsson i Luleå (M), Eva Lindh (S) och Rickard Nordin (C).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2020/21:66 Nya bestämmelser om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknads­området, som föranleds av EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar[1]. Regeringen föreslår bl.a. att nuvarande bestämmelser om hållbarhetsinformation i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska tas bort eftersom de ersätts av regler på EU-nivå. Vidare föreslås lagändringar som innebär att Sjunde AP-fonden även i fortsättningen ska lämna samma hållbarhetsinformation som i dag. Regeringen föreslår också att försäkringsförmedlare och värdepappers­bolag med färre än tre anställda ska omfattas av EU-förordningen. Därmed utnyttjar regeringen den möjlighet som EU-förordningen ger medlemsstaterna att tillämpa förordningen på mindre företag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 10 mars 2021, vilket är då EU-förordningen i huvudsak ska börja tillämpas.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Utskottet hade en överläggning med regeringen om kommissionens förslag till förordning om åtgärder för en hållbar finansmarknad (COM(2018) 354, fakta-PM 2017/18:FPM123) den 19 juni 2018. Förslaget subsidiaritets­prövades av utskottet den 14 juni 2018. Utskottet ansåg att förslaget inte stred mot subsidiaritetsprincipen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lag­förslag finns i bilaga 2. Lagförslagen har granskats av Lagrådet.

Tre motioner har väckts med anledning av propositionen. Förslagen i motionerna finns i bilaga 1.

 

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar som föranleds av EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Det innebär bl.a. att nuvarande bestämmelser om hållbarhetsinformation i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska tas bort eftersom de ersätts av regler på EU-nivå. Sjunde AP-fonden ska även i fortsättningen lämna samma hållbarhetsinformation som i dag och försäkringsför­medlare och värdepappersbolag med färre än tre anställda ska om­fattas av EU-förordningen.

 

Propositionen

Nya krav på hållbarhetsrelaterade upplysningar

Regeringen föreslår att bestämmelserna om information om hållbarhet i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investerings­fonder ska tas bort.

Upplysningsbestämmelser införs i lagen om värdepappersfonder och i lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder om att det i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar finns ytterligare bestämmelser om vad en informationsbroschyr och årsberättelse ska innehålla. Enligt regeringen finns det inte skäl att införa sådana upplysnings­bestämmelser i några andra lagar.

Behörig myndighet, tillsyn, utredningsbefogenheter och avgifter

Finansinspektionen ska enligt regeringens förslag utöva tillsyn över att en pensionsstiftelse som tryggar utfästelser om pension till minst 100 personer följer EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Även en pensionsstiftelse som tryggar utfästelse om pension till färre än 100 personer och som valt att tillämpa de bestämmelserna i lagen om tryggande av pensionsutfästelse m.m. som omfattas av Finansinspektionens tillsyn ska stå under sådan tillsyn. Regeringen bedömer att förordningens krav när det gäller behörig myndighet och dess tillsyns- och utredningsmöjligheter inte i övrigt kräver några lagstiftningsåtgärder.

Avgifter till Finansinspektionen

Företag som står under Finansinspektionens tillsyn enligt lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska betala årliga avgifter för att bekosta Finansinspektionens verksamhet enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Enligt regeringen behövs det inte några ytterligare lagstiftningsåtgärder om avgifter till Finansinspektionen.

Små företag med färre än tre anställda

Regeringen föreslår att det ska införas upplysningsbestämmelser i lagen om försäkringsdistribution och lagen om värdepappersmarknaden om att det i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar finns ytterligare bestämmelser för den som tillhandahåller rådgivning om försäkringsbaserade investeringsprodukter respektive för den som tillhandahåller investerings­rådgivning eller portföljförvaltning. Försäkringsförmedlare som tillhanda­håller rådgivning om försäkringsbaserade investeringsprodukter ska omfattas av EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar även om de har färre än tre anställda.

Förordningen ska även tillämpas på

  1. värdepappersbolag som tillhandahåller investeringsrådgivning och har färre än tre anställda
  2. utländska värdepappersföretag som driver värdepappersrörelse från filial i Sverige eller genom att använda anknutna ombud som är etablerade i Sverige som tillhandahåller investeringsrådgivning och har färre än tre anställda.

Krav på att lämna hållbarhetsrelaterade upplysningar för att få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten

En av förutsättningarna för att Pensionsmyndigheten ska bifalla en ansökan om att få ingå fondavtal ska enligt regeringen vara att fondförvaltaren lämnar och åtar sig att lämna sådan information som avses i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar.

Sjunde AP-fonden ska även fortsättningsvis lämna hållbarhetsinformation

Regeringen föreslår att Sjunde AP-fonden även fortsättningsvis för varje fond som myndigheten förvaltar ska lämna den information som behövs för förståelsen av fondens förvaltning med avseende på hållbarhet, däribland i frågor som rör miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption.

Informationen ska beskriva

  1. vilka hållbarhetsaspekter som beaktas i förvaltningen
  2. den eller de metoder som används för hållbarhetsarbetet
  3. uppföljningen av hållbarhetsarbetet.
     

Informationen ska finnas tillgänglig på Sjunde AP-fondens webbplats. Därutöver ska information om hållbarhetsaspekter och metoder lämnas i fondens informationsbroschyr och årsberättelse. Information om uppföljning ska lämnas i fondens årsberättelse eller i en separat rapport.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 10 mars 2021. Bestämmelserna om att lämna information om hållbarhet i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska fortfarande gälla för information i en årsberättelse som lämnas eller tillgängliggörs före den 1 januari 2023.

Utskottets ställningstagande

Genom regeringens förslag anpassas svensk rätt till EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Enligt utskottet är de åtgärder som regeringen föreslår för att minska informationsasymmetrin mellan huvudman och ombud väl avvägda. Förslagen innebär bl.a. att nuvarande bestämmelser om hållbarhetsinformation i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder ska tas bort eftersom de ersätts av regler på EU-nivå. Vidare ska Sjunde AP-fonden även i fortsättningen lämna samma hållbarhetsinformation som i dag, och försäkringsförmedlare och värdepappersbolag med färre än tre anställda ska omfattas av EU-förordningen.

Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens förslag.

Företag med färre än tre anställda

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår två motionsyrkanden om att utnyttja det undantag som finns i EU-förordningen för företag med färre än tre anställda.

Jämför reservation 1 (M, SD).

Motionerna

I kommittémotion 2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 2 vill motionärerna att det undantag som finns i EU-förordningen för försäkrings­förmedlare och värdepappersbolag med färre än tre anställda bör nyttjas för att minska den administrativa bördan för företag som kan vara i en växande fas.

I kommittémotion 2020/21:3825 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) anför motionärerna att regeringen väljer att inte undanta vissa små företag från det föreslagna informationskravet trots att möjligheten till detta finns enligt EU-förordningen. Uppskattningsvis hälften av företagens regelbörda följer av EU-lagstiftningen. För att inte skapa konkurrenssnedvridningar anses det vara av stor betydelse att ha som utgångspunkt att EU-direktiv ska införas på minimi­nivå i den nationella lagstiftningen. Enligt motionärerna brister konsekvens­utredningarna i den aktuella propositionens beskrivning av vilka konsekvenser förslaget får för de små företagen. Det är exempelvis oklart om informationskrav som i Sverige kommer att ställas på vissa små företag kan väntas medföra någon försämring i dessa små företags relativa konkurrens­kraft gentemot andra företag av annan storlek i andra länder inom unionen. Regeringen bör därför få i uppdrag att korrigera den föreslagna lagstiftningen så att mindre försäkringsförmedlare och värdepappersföretag undantas från skyldigheten att lämna ytterligare hållbarhetsrelaterade upplysningar.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning när det gäller att inte utnyttja det undantag som enligt EU-förordningen kan göras för försäkringsförmedlare och värdepappersbolag med färre än tre anställda. Om dessa aktörer skulle undantas skulle de inte behöva uppfylla förordningens krav. Det skulle innebära ett sämre konsumentskydd eftersom det då skulle bero på hur många anställda som den finansiella rådgivaren har om information enligt förordningen lämnas eller inte.

Utskottet avstyrker förslagen i motionerna.

Sjunde AP-fonden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår två motionsyrkanden om att se över utformningen av Sjunde AP-fondens hållbarhetsredovisning för att säkerställa jämförbarhet med den redovisning som andra fondförvaltare måste lämna.

Jämför reservation 2 (SD, KD).

Motionerna

I kommittémotion 2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 1 vill motionärerna att Sjunde AP-fonden ska omfattas av de nya bestämmelserna om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finans­marknadsområdet. Motionärerna kan inte se att eventuella fördelar med en särreglering skulle väga upp för den informationsasymmetri som uppstår av att hållbarhetsinformationen lämnas i olika format.

I kommittémotion 2020/21:3821 av Jakob Forssmed m.fl. (KD) påtalar motionärerna det som Pensionsmyndigheten och Fondbolagens förening lyfter i sina remissvar när det gäller att även Sjunde AP-fonden bör omfattas av de informationskrav som gäller enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. De två remissinstanserna anser att det skulle underlätta vid jämförelser mellan de fonder som förvaltas av Sjunde AP-fonden och övriga fonder som erbjuds på fondtorget för premiepension, vilket skulle förbättra spararnas möjligheter att fatta medvetna beslut. Motionärerna anser därför att riksdagen ska rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den bör se till att utformningen av Sjunde AP-fondens hållbarhetsredovisning säkerställer jäm­förbarhet med den redovisning som andra fondförvaltare måste lämna.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning att Sjunde AP-fonden även fortsättningsvis ska lämna samma hållbarhetsinformation som i dag. Skälet till detta är, som regeringen anger, att det för närvarande pågår ett arbete i Regeringskansliet om ändringar av placeringsreglerna för de fonder som Sjunde AP-fonden förvaltar. Dessa lagändringar föreslås träda i kraft den 1 april 2021. Regeringen avser att i det lagstiftningsärendet även överväga hur Sjunde AP-fonden bör lämna hållbarhetsinformation.

Utskottet avstyrker förslagen i motionerna.

 

Reservationer

 

1.

Företag med färre än tre anställda, punkt 2 (M, SD)

av Elisabeth Svantesson (M), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Charlotte Quensel (SD) och Mattias Karlsson i Luleå (M).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motionerna

2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 2 och

2020/21:3825 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M).

 

 

Ställningstagande

I propositionen föreslås lagändringar som föranleds av EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. Förordningen anges syfta till att minska informationsasymmetrin i förhållandet mellan huvudman och ombud med avseende på hur hållbarhetsrisker integreras, hur negativa konsekvenser för hållbar utveckling beaktas och hur miljörelaterade och sociala egenskaper och hållbara investeringar främjas genom att kräva att finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare till slutinvesterare lämnar upplysningar innan avtal ingås och under den tid då avtalet löper, när de agerar som ombud för dessa slutinvesterare.

EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar innehåller ett undantag som innebär att den inte ska tillämpas vare sig på försäkringsförmedlare som tillhandahåller försäkringsrådgivning som avser försäkringsbaserade investeringsprodukter eller på värdepappersföretag som tillhandahåller investeringsrådgivning vilka är företag, oavsett deras rättsliga form, inbegripet fysiska personer och egenföretagare, förutsatt att de har färre än tre anställda (artikel 17.1). Av skälen i förordningen framgår att undantaget för finansiella rådgivare som sysselsätter färre än tre personer inte bör påverka tillämpningen av de bestämmelser i nationell rätt som införlivar direktivet om marknader för finansiella instrument och försäkringsdistributionsdirektivet, i synnerhet reglerna om investerings- och försäkringsrådgivning. Även om sådana rådgivare inte är skyldiga att tillhandahålla information i enlighet med EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar är de skyldiga att beakta och inkludera hållbarhetsriskerna i sina rådgivningsprocesser (skäl 6).

Trots möjligheten att undanta vissa små företag från det föreslagna informationskravet väljer regeringen att inte göra det. Uppskattningsvis hälften av företagens regelbörda följer av EU-lagstiftningen. För att inte skapa konkurrenssnedvridningar är det av stor betydelse att utgångspunkten bör vara att EU-direktiv ska införas på miniminivå i den nationella lagstiftningen. Konsekvensutredningarna i den aktuella propositionen brister i beskrivningen av vilka konsekvenser förslaget får för de små företagen. Det är exempelvis oklart om informationskrav som i Sverige kommer att ställas på vissa små företag kan väntas medföra någon försämring i dessa små företags relativa konkurrenskraft gentemot andra företag av annan storlek i andra länder inom unionen. Regeringen bör därför få i uppdrag att korrigera den föreslagna lagstiftningen så att mindre försäkringsförmedlare och värdepappersföretag undantas från skyldigheten att lämna ytterligare hållbarhetsrelaterade upplysningar.

 

 

2.

Sjunde AP-fonden, punkt 3 (SD, KD)

av Oscar Sjöstedt (SD), Dennis Dioukarev (SD), Jakob Forssmed (KD) och Charlotte Quensel (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motionerna

2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD) yrkande 1 och

2020/21:3821 av Jakob Forssmed m.fl. (KD).

 

 

Ställningstagande

I propositionen lägger regeringen fram förslag om att nuvarande bestämmelser om hållbarhetsinformation i lagen om värdepappersfonder och lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder tas bort och ersätts av regler på EU-nivå. Vi är positiva till att det ställs tydliga hållbarhetskrav, och till att dessa redovisas på ett sätt som är lättbegripligt och jämförbart för spararen. När det gäller förvaltning av pensioner är detta särskilt viktigt, då skillnaden mellan fonder och förvaltare kan vara svåröverblickbar och då många inte har tid eller motivation att sätta sig in i de val som kan göras. Vi anser därför att propositionens förslag, som säkerställer att hållbarhetsredovisningen görs mer likartad även internationellt inom EU, är bra.

Vi vill dock understryka vikten av att även Sjunde AP-fonden (AP7) hållbarhetsredovisar på ett sätt som är jämförbart med övriga aktörer. Propositionens förslag kommer inte att gälla AP7, utan regeringen avser att återkomma snart i fråga om utformningen av dess hållbarhetsredovisning, inom ramen för en övergripande översyn av AP7:s förvaltning. Eftersom AP7 har till uppgift att förvalta premiepensionen åt de som inte själva valt förvaltare för sin premiepension, eller i övrigt har lågt intresse av att sätta sig in i fondvalen, förvaltar den en stor del av det totala pensionskapitalet, och därmed faller en tung börda på fonden att säkerställa en ansvarsfull och hållbar förvaltning. Det är också centralt att hållbarhetsredovisningen är enkel att förstå och jämföra med andra fonders, eftersom de som låter AP7 förvalta deras premiepension i mindre utsträckning sätter sig in, jämför och eventuellt byter förvaltare. Därmed vill vi påtala det som Pensionsmyndigheten och Fondbolagens förening lyfter i sina remissvar om att även Sjunde AP-fonden bör omfattas av de informationskrav som gäller enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar. De anser att det skulle underlätta en jämförelse mellan de fonder som förvaltas av Sjunde AP-fonden och övriga fonder som erbjuds på fondtorget för premiepension, vilket skulle förbättra spararnas möjligheter att fatta medvetna beslut. Vi anser därför att regeringen bör se till att utformningen av Sjunde AP-fondens hållbarhetsredovisning säkerställer jämförbarhet med den redovisning som andra fondförvaltare måste lämna i och med proposition 2020/21:66. Detta bör regeringen ges till känna.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:66 Nya bestämmelser om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknadsområdet:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder).

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2004:46) om värdepappersfonder.

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

7.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution.

8.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:542) om ändring i lagen (2018:1798) om ändring i lagen (2018:545) om ändring i lagen (2017:1148) om ändring i lagen (2014:797) om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

9.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:543) om ändring i lagen (2018:1799) om ändring i lagen (2018:546) om ändring i lagen (2017:1149) om ändring i lagen (2014:798) om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Följdmotionerna

2020/21:3808 av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sjunde AP-fonden ska omfattas av de nya bestämmelserna om hållbarhetsrelaterade upplysningar för vissa aktörer på finansmarknadsområdet och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försäkringsförmedlare och värdepappersbolag med färre än tre anställda inte ska omfattas och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:3821 av Jakob Forssmed m.fl. (KD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillse att utformningen av Sjunde AP-fondens hållbarhetsredovisning säkerställer jämförbarhet med den redovisning som åläggs andra aktörer i och med proposition 2020/21:66 och tillkännager detta för regeringen.

2020/21:3825 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 av den 27 november 2019 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn inte ska tillämpas på värdepappersbolag som tillhandahåller investeringsrådgivning och har färre än tre anställda, samt utländska värdepappersföretag som driver värdepappersrörelse från filial i Sverige eller genom att använda anknutna ombud som är etablerade i Sverige och som tillhandahåller investeringsrådgivning och har färre än tre anställda, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 


[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 av den 27 november 2019 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn.