Finansutskottets betänkande

2020/21:FiU14

 

Ändrade krav på insiderförteckningar och några tillsynsfrågor

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i bl.a. lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden.

Förslagen bygger på de ändringar som har gjorts i EU:s direktiv respektive förordning om marknader för finansiella instrument och EU:s förordning om referensvärden.

Regeringen föreslår bl.a. att det införs bestämmelser om handräckning och verkställighet av beslut om sanktionsavgifter och viten i lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden.

Vidare föreslås lagändringar som rör förhållandet till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (European Securities and Markets Authority, Esma) och för att anpassa svensk lagstiftning till EU:s förordning om referensvärden och EU:s marknadsmissbruksförordning

Lagändringarna med anledning av förordningen om marknader för finansiella instrument, direktivet om marknader för finansiella instrument och EU:s förordning om referensvärden i lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Ändrade krav på insiderförteckningar och några tillsynsfrågor

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Ändrade krav på insiderförteckningar och några tillsynsfrågor

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument,

2. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,

3. lag om ändring i lagen (2016:1306) med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning,

4. lag om ändring i lagen (2018:2024) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:24 punkterna 1–4.

 

Stockholm den 19 november 2020

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Elisabeth Svantesson (M), Gunilla Carlsson (S), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Adnan Dibrani (S), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Ingela Nylund Watz (S), Jakob Forssmed (KD), Ingemar Nilsson (S), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Mattias Karlsson i Luleå (M) och Rickard Nordin (C).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlas proposition 2020/21:24 Ändrade krav på insiderför-teckningar och några tillsynsfrågor.

I propositionen föreslås lagändringar med anledning av de ändringar som har gjorts i EU:s direktiv respektive förordning om marknader för finansiella instrument och EU:s förordning om referensvärden.

Regeringen föreslår bl.a. att det införs bestämmelser om handräckning och verkställighet av beslut om sanktionsavgifter och viten i lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden.

Vidare föreslås lagändringar som rör förhållandet till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), och för att anpassa svensk lagstiftning till EU:s förordning om referensvärden och EU:s marknadsmissbruksförordning

Lagändringarna med anledning av förordningen om marknader för finansiella instrument, direktivet om marknader för finansiella instrument och EU:s förordning om referensvärden i lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Utskottet hade en överläggning med regeringen om kommissionens förslag till förordning om en översyn av de europeiska tillsynsmyndigheterna (KOM(2017) 536, fakta-PM 2017/18:FPM11) den 26 oktober 2017. Förslaget subsi­diaritetsprövades av utskottet den 7 december 2017. Utskottet ansåg att förslaget stred mot subsidiaritetsprincipen. Svar från kommissionen inkom den 1 juni 2018, se C (2018)3204.

Utskottet hade en överläggning med regeringen om kommissionens förslag till direktiv om ändring av direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) och direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument (KOM(2017) 537, fakta-PM 2017/18:FPM11) den 26 oktober 2017. Förslaget subsidiaritetsprövades av utskottet den 7 december 2017.

Utskottet hade en överläggning med regeringen om kommissionens förslag till förordning om ändring av förordning (EU) 2016/1011 i fråga om riktmärken med låga koldioxidutsläpp och riktmärken med positiv koldioxideffekt (COM(2018) 355, fakta-PM 2017/18:FPM123) den 19 juni 2018. Förslaget subsidia­ritetsprövades av utskottet den 14 juni 2018.

Utskottet hade en överläggning med regeringen om kommissionens förslag till förordning om ändring av förordningarna (EU) nr 596/2014 och (EU) 2017/1129 vad gäller främjande av användning av tillväxtmarknader för små och medelstora företag (COM(2018) 331, fakta-PM 2017/18:FPM106) den 19 juni 2018. Förslaget subsidiaritetsprövades av utskottet den 14 juni 2018.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslagen har granskats av Lagrådet.

 

Utskottets överväganden

Ändrade krav på insiderförteckningar och några tillsynsfrågor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om handel med finansiella instrument, lagen om värdepappersmarknaden, lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s marknads­missbruksförordning och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden. Ändringarna innebär bl.a. att det införs bestämmelser om handräckning och verkställighet av beslut om sanktionsavgifter och att Finansinspektionen ska kunna ingripa mot en administratör som inte fullgör sina skyldigheter i fråga om EU-referensvärden för klimatomställning eller EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet.

 

Propositionen

Hänvisningar till EU-förordningarna

Regeringen föreslår att hänvisningar till EU:s förordning om marknader för finansiella instrument, EU:s förordning om referensvärden, EU:s marknadsmissbruksförordning och EU:s förordning om tillväxtmarknader för små och medelstora företag ska vara dynamiska. Det innebär att en hänvisning ska avse förordningen i den lydelse som gäller vid varje tidpunkt.

Lagstiftningsåtgärder med anledning av ändringar i Mifid och Mifir

Ändrad tillsyn över leverantörer av datarapporteringstjänster

Regeringen föreslår att definitionen av leverantör av datarapporteringstjänster i lagen om värdepappersmarknaden ska ändras till en hänvisning till definitionen i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument. Definitionerna av godkänd rapporteringsmekanism (ARM-leverantör), godkänt publiceringsarrangemang (APA-leverantör) och tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation (CTP-leverantör) ska utmönstras ur lagen. Regeringen bedömer att ändringarna i definitionerna i EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument av ledningsorgan och personer i ledande befattning inte kräver några lagstiftningsåtgärder.

Vidare föreslår regeringen att bestämmelserna om tillståndsplikt och om organisatoriska krav och verksamhetskrav för datarapporteringstjänster ska tas bort ur lagen om värdepappersmarknaden. Hänvisningar i lagen till dessa bestämmelser ska ersättas med hänvisningar till EU:s förordning om marknader för finansiella instrument. Det ska införas en upplysningsbestämmelse om att det i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument finns bestämmelser om tillståndsplikt och om organisatoriska krav och verksamhetskrav för leverantörer av data­rapporteringstjänster. Regeringen bedömer att det inte bör göras några ändringar när det gäller kravet att den som tillhandahåller en datarapporteringstjänst ska ha ändamålsenliga system för att omhänderta anmälningar från anställda om misstänkta överträdelser av bestämmelser som gäller för verksamheten. Det bör inte heller ändras något i förbudet för den som är eller har varit knuten till en leverantör av datarapporteringstjänster som anställd eller uppdragstagare att obehörigen röja eller utnyttja vad han eller hon i anställningen eller under uppdraget har fått veta om någon annans affärsförhållanden eller personliga förhållanden. Detsamma bör gälla förbudet mot att obehörigen röja en uppgift om en anmälan eller utsaga om en misstänkt överträdelse av en bestämmelse som gäller för verksamheten om uppgiften kan avslöja anmälarens identitet.

Finansinspektionen bör enligt regeringen även i fortsättningen vara behörig myndighet enligt EU:s förordning om marknader för finansiella instrument.

Regeringen föreslår att bestämmelserna i lagen om värdepappers­marknaden om Finansinspektionens tillsyn och möjligheter att ingripa mot leverantörer av datarapporteringstjänster ska ändras så att de bara gäller i förhållande till leverantörer av datarapporteringstjänster som Finansinspektionen är behörig myndighet för enligt EU:s förordning om marknader för finansiella instrument. Det ska införas en upplysningsbestämmelse i lagen om att bestämmelser om återkallelse av tillstånd för leverantörer av datarapporteringstjänster finns i förordningen. Bestämmelser i lagen om återkallelse av tillstånd som motsvarar dem i förordningen ska ändras så att de inte gäller för leverantörer av datarapporteringstjänster.

Esmas tillsyn

Enligt regeringen bör det inte införas något krav på att Esma ska inhämta tillstånd från en domstol eller någon annan rättslig myndighet innan den begär in uppgifter om tele- eller datatrafik

Finansinspektionen ska enligt regeringens förslag få begära handräckning av Kronofogdemyndigheten för att en platsundersökning enligt EU:s förordning om marknader för finansiella instrument ska kunna genomföras. Vid handräckning ska bestämmelserna i utsökningsbalken om verkställighet av förpliktelser som inte avser betalningsskyldighet, avhysning eller avlägsnande gälla. Om Finansinspektionen begär det ska Kronofogde­myndigheten inte i förväg underrätta den som kontrollen ska genomföras hos. Regeringen gör bedömningen att det inte bör införas något krav på tillstånd från en domstol eller någon annan rättslig myndighet innan det genomförs en platsundersökning eller innan handräckning lämnas vid en platsundersökning.

Regeringen anför att det följer direkt av bestämmelserna i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument att Finansinspektionen, i egenskap av behörig myndighet enligt den förordningen, på begäran av Esma, ska vidta vissa åtgärder för att stödja Esma. Bestämmelserna i förordningen kräver inte några lagändringar.

Beslut om avgifter eller viten enligt EU:s förordning om marknader för finansiella instrument ska enligt regeringens förslag få verkställas enligt utsökningsbalkens bestämmelser på samma sätt som en svensk dom som har fått laga kraft.

Bemyndigandet för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om att information och referensuppgifter för finansiella instrument ska lämnas till Esma i stället för till Finansinspektionen ska enligt regeringens förslag upphävas.

Information till kunden om kostnader när en investeringstjänst erbjuds tillsammans med en annan tjänst eller produkt

Regeringen föreslår att bestämmelsen i lagen om värdepappersmarknaden om den information som ett värdepappersinstitut ska lämna till en kund om kostnader för varje komponent när en investeringstjänst erbjuds tillsammans med en annan tjänst eller produkt (s.k. korsförsäljning) ska gälla oavsett om komponenterna kan köpas separat eller inte.

Lagstiftningsåtgärder med anledning av ändringar i förordningen om referensvärden

Esmas tillsyn över vissa administratörer av kritiska referensvärden

Finansinspektionen bör alltså enligt regeringen även i fortsättningen vara behörig myndighet enligt EU:s förordning om referensvärden.

Regeringen gör bedömningen att det inte bör införas något krav på att Esma ska inhämta tillstånd från en domstol eller någon annan rättslig myndighet innan Esma begär in uppgifter av personer som deltar i tillhandahållandet av vissa kritiska referensvärden, tredjeparter som de personerna utkontrakterat funktioner eller verksamhet till och personer som på annat sätt har en nära och väsentlig anknytning till de personerna.

Finansinspektionen ska enligt regeringens förslag få begära handräckning av Kronofogdemyndigheten för att en platsundersökning enligt EU:s förordning om referensvärden ska kunna genomföras. Vid handräckning ska bestämmelserna i utsökningsbalken om verkställighet av förpliktelser som inte avser betalningsskyldighet, avhysning eller avlägsnande gälla. Om Finansinspektionen begär det, ska Kronofogdemyndigheten inte i förväg underrätta den som kontrollen ska genomföras hos. Regeringens bedömning är att det inte bör införas något krav på tillstånd från en domstol eller någon annan rättslig myndighet innan det genomförs en platsundersökning eller innan handräckning lämnas vid en platsundersökning.

Det följer direkt av bestämmelserna i EU:s förordning om referensvärden att Finansinspektionen, i egenskap av behörig myndighet enligt den förordningen, på begäran av Esma, ska vidta vissa åtgärder för att stödja Esma. Bestämmelserna i förordningen kräver enligt regeringen inte några lagändringar.

Regeringen föreslår att beslut om sanktionsavgifter eller viten enligt EU:s förordning om referensvärden ska få verkställas enligt utsökningsbalkens bestämmelser på samma sätt som en svensk dom som har fått laga kraft.

Förordningen om hållbara referensvärden

Finansinspektionen ska enligt regeringens förslag ingripa mot en auktoriserad eller registrerad administratör av referensvärden som har åsidosatt sina skyldigheter enligt EU:s förordning om referensvärden i fråga om det som gäller i fråga om EU-referensvärden för klimatomställning eller EU-referensvärden för anpassning till Parisavtalet.

Lagstiftningsåtgärder med anledning av förordningen om tillväxtmarknader för små och medelstora företag

Ändringar i marknadsmissbrukslagstiftningen

Regeringen föreslår att det i lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning ska tas in en upplysningsbestämmelse om att för emittenter vars finansiella instrument har tagits upp till handel endast på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag gäller en särskild bestämmelse i EU:s marknadsmissbruksförordning om uppskjutande av offentliggörande av insiderinformation. Finansinspektionen ska ingripa mot en emittent vars finansiella instrument har tagits upp till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag som har åsidosatt sin skyldighet enligt EU:s marknadsmissbruksförordning genom att låta bli att, trots begäran från inspektionen, lämna en skriftlig förklaring till hur villkoren för att skjuta upp offentliggörande av insiderinformation uppfylldes. 

En emittent vars finansiella instrument har tagits upp till handel på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag i Sverige ska upprätta en förteckning över alla personer som har tillgång till insiderinformation och som arbetar för emittenten genom anställningskontrakt eller på annat vis utför uppgifter genom vilka de har tillgång till insiderinformation.

Övriga ändringar i EU:s marknadsmissbruksförordning som har gjorts genom EU:s förordning om tillväxtmarknader för små och medelstora företag kräver enligt regeringen inte några lagändringar.

Förordningen om tillväxtmarknader för små och medelstora företag kräver inga ändringar i prospektlagstiftningen

Enligt regeringen kräver de ändringar i EU:s prospektförordning som har gjorts genom EU:s förordning om tillväxtmarknader för små och medelstora företag inte några lagändringar.

Rätt för Finansinspektionen att förbjuda offentliga uppköpserbjudanden och marknadsföring av sådana uppköpserbjudanden

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska få förbjuda ett offentligt uppköpserbjudande eller marknadsföring av ett sådant uppköpserbjudande även i de fall det finns skälig anledning att anta att uppköpserbjudandet skulle strida mot bestämmelserna i lagen om handel med finansiella instrument eller lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Ett sådant förbud ska upphävas om det inte längre finns skälig anledning att anta att uppköpserbjudandet skulle strida mot bestämmelserna i någon av de lagarna.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Ändringarna i lagen om värdepappersmarknaden och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden med anledning av ändringarna i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument, EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument och EU:s förordning om referensvärden ska enligt regeringens förslag träda i kraft den 1 januari 2022. Övriga ändringar i lagen om värdepappersmarknaden och i lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden samt ändringarna i lagen om handel med finansiella instrument och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruks­förordning föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. Regeringen föreslår dock att äldre bestämmelser i lagen om värdepappersmarknaden, lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referens­värden ska gälla för överträdelser som har begåtts innan ändringarna trädde i kraft.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.


Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:24 Ändrade krav på insiderförteckningar och några tillsynsfrågor:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2016:1306) med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2018:2024) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag