Finansutskottets betänkande

2020/21:FiU29

 

Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom de ändringar regeringen föreslår i dels lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister, dels lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värde-pappersfinansiering och om återanvändning.

Förslaget innebär att Finansinspektionen i fler fall än vad som gäller i dag ska få besluta att ta ut en särskild avgift av den som åsidosätter sina skyldigheter enligt EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister. Ändringarna i svensk rätt behöver göras bl.a. med anledning av en ändring i nämnda EU-förordning.

Propositionen innehåller även förslag om vissa lagändringar med anledning av EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappers-finansiering och om återanvändning. De föreslagna ändringarna innebär att Finansinspektionen kan ingripa mot en motpart som åsidosätter sina skyldigheter enligt EU-förordningen även om motparten inte är en juridisk person.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2020.

Behandlade förslag

Proposition 2019/20:174 Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (2013:287) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister,

2. lag om ändring i lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2019/20:174 punkterna 1 och 2.

 

Stockholm den 15 oktober 2020

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Gunilla Carlsson (S), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Ingemar Nilsson (S), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Mattias Karlsson i Luleå (M), Björn Wiechel (S), Sofia Westergren (M), Rickard Nordin (C) och Alexander Christiansson (SD).

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

 

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2019/20:174 Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering.

I propositionen föreslås ändringar i lagen (2013:287) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister respektive lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värde-pappersfinansiering och om återanvändning.

Ändringarna behöver göras bl.a. med anledning av ändringar i EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister[1]. I propositionen föreslås även vissa lagändringar med anledning av EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning[2].

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Utskottet överlade med regeringen om revidering av förordningen om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (COM(2017) 208, 2016/17:FPM93) den 8 juni 2017. Förslaget subsidiaritetsprövades av utskottet den 19 juni 2017. Vidare överlade utskottet med regeringen om kommissionens förslag till förordning om rapportering och öppenhet om och insyn i transaktioner för värdepappersfinansiering (COM(2014) 40, 2013/14:FPM60) den 21 oktober 2014. Sistnämnda förslag subsidiaritetsprövades av utskottet den 25 mars 2014.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslaget har granskats av Lagrådet.

Utskottets överväganden

Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister. Riksdagen antar också regeringens förslag till ändring i lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning.

 

Propositionen

Ändringar i EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister

OTC-derivat är derivatkontrakt som handlas bilateralt mellan köpare och säljare vid sidan av reglerade marknader eller andra handelsplatser. EU-förordningen om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister, trädde i kraft den 16 augusti 2012 och syftar till att öka transparensen och minska riskerna i handeln med derivatkontrakt och därigenom säkerställa finansiell stabilitet. En ändring i förordningen trädde i kraft den 17 juni 2019 i syfte att förbättra delar av förordningen för att uppnå de grundläggande principerna om proportionalitet och effektivitet. Exempelvis har det införts vissa begränsningar i clearingskyldigheten för mindre finansiella motparter och i rapporteringsskyldigheten för icke-finansiella motparter. Med dessa begränsningar följer dock vissa skyldigheter.

Förordningen om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister, inbegripet de ändringar som har gjorts genom ändringsförordningen, är direkt tillämplig i medlemsstaterna. Samtidigt förutsätter förordningen att det även införs vissa kompletterande bestämmelser i nationell rätt när det gäller bl.a. tillsyn och ingripanden. För att förordningens krav på sådana kompletterande bestämmelser ska vara tillgodosedda även efter det att ändringarna i förordningen har gjorts, krävs vissa ändringar i lagen (2013:287) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister. Det handlar om ett antal ytterligare överträdelser som kan motivera beslut om särskild avgift.

Utöver de lagändringar som behöver göras med anledning av ändringsförordningen, föreslår regeringen även vissa andra ändringar med anledning av ursprungsförordningen. Skälet är att skyldigheterna enligt förordningen att föra register över ingångna derivatkontrakt och att se till att uppgifter om derivatkontrakt rapporteras till Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) om ett transaktionsregister inte är tillgängligt hittills inte har omfattats av bestämmelserna om särskild avgift i kompletteringslagen.

Mot den bakgrunden föreslår regeringen att Finansinspektionen ska besluta att ta ut en särskild avgift även vid sådana överträdelser av förordningen om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister som består i att

       en clearingmedlem eller en kund till en clearingmedlem som tillhandahåller clearingtjänster inte tillämpar rättvisa, skäliga, icke-diskriminerande och transparenta handelsvillkor

       en clearingmedlem eller en kund till en clearingmedlem som tillhandahåller clearingtjänster inte vidtar alla rimliga åtgärder för att identifiera, förebygga, hantera och övervaka intressekonflikter

       en motpart inte underrättar Esma och Finansinspektionen om att positioner i OTC-derivatkontrakt inte har beräknats eller att positionerna överskrider relevanta tröskelvärden

       en motpart inte upprättar clearingarrangemang

       en icke-finansiell motpart inte ser till att uppgifter om derivatkontrakt tillhandahålls för rapportering till transaktionsregister

       en motpart inte för register över alla ingångna derivatkontrakt och varje ändring under minst fem år efter avslutande av kontraktet

       en central motpart eller en motpart inte ser till att uppgifter om derivatkontrakt rapporteras eller tillhandahålls för rapportering till Esma i de fall ett transaktionsregister inte är tillgängligt.

Vissa frågor om ingripanden vid överträdelser av EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering

Transaktioner för värdepappersfinansiering omfattar olika slags transaktioner som innebär att finansiell säkerhet ställs, däribland återköpstransaktioner, utlåning eller lån av värdepapper eller råvaror samt köp- och återförsäljningstransaktioner (s.k. repor). Sådana transaktioner, som faller utanför den traditionella reglerade banksektorn, brukar benämnas skuggbankverksamhet. EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning, i det följande benämnd SFT-förordningen, trädde i kraft den 12 januari 2016. Förordningen syftar till att öka transparensen vid användning av värdepappersfinansiering och återanvändning av finansiella instrument som tagits emot inom ramen för ett säkerhetsarrangemang samt därigenom minska riskerna för den finansiella stabiliteten, återupprätta marknadsdeltagarnas förtroende för de finansiella marknaderna och förbättra tillsynens effektivitet. SFT-förordningen förutsätter att medlemsstaterna inför kompletterande bestämmelser om bl.a. ingripanden. För att dessa krav ska kunna anses tillgodosedda fullt ut i svensk rätt krävs vissa ändringar i lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning.  

Mot den bakgrunden föreslår regeringen att bestämmelserna om ingripande i kompletteringslagen ska utvidgas till att omfatta alla motparter som åsidosätter sina skyldigheter enligt SFT-förordningen och inte bara omfatta motparter som är juridiska personer. Om en motpart som har åsidosatt sina skyldigheter enligt SFT-förordningen är ett utländskt företag som hör hemma utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och driver verksamhet från filial i Sverige ska Finansinspektionen dessutom ingripa mot den eller de fysiska personer som har ansvaret för ledningen av filialen. Ingripandet ska ske på motsvarande sätt som i fråga om personer som ingår i ledningen för ett svenskt företag.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 december 2020.

Bestämmelserna i förordningen om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister som har införts genom ändringsförordningen och som gäller skyldigheterna att tillämpa rättvisa, skäliga, icke-diskriminerande och transparenta handelsvillkor och vidta alla rimliga åtgärder för att identifiera, förebygga, hantera och övervaka intressekonflikter vid tillhandahållandet av clearingtjänster ska dock inte börja tillämpas förrän den 18 juni 2021. Ingripanden på grund av överträdelser av dessa bestämmelser bör inte få ske om överträdelsen har ägt rum före det datumet. Enligt förslaget ska detta anges i en övergångsbestämmelse.

Äldre bestämmelser föreslås gälla för överträdelser som har ägt rum före ikraftträdandet.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta     regeringens lagförslag.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2019/20:174 Några frågor om clearing av OTC-derivat och om transaktioner för värdepappersfinansiering:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:287) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag


[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/834 av den 20 maj 2019 om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 vad gäller clearingkravet, ett tillfälligt upphävande av clearingkravet, rapporteringskraven, riskbegränsningsteknikerna för OTC-derivatkontrakt som inte clearas av en central motpart, registreringen och tillsynen av transaktionsregister samt kraven för transaktionsregister.

[2] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 av den 25 november 2015 om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning samt om ändring av förordning (EU) nr 648/2012.