Svar på fråga 2019/20:95 Försörjningsstöd till IS-terrorister samt fråga 2019/20:96 Stöd till IS-terrorister av Henrik Vinge

(SD)

Henrik Vinge har frågat mig om jag menar att allvarliga brott kan förhindras och förebyggas tack vare att socialtjänsten betalar ut försörjningsstöd till IS-återvändare, och i sådant fall på vilket sätt. Han har vidare frågat mig om jag i min yrkesutövning fått uppgifter om hur många IS återvändare som befinner sig i Sverige nu, var de befinner sig och om de på något vis har uppburit försörjningsstöd eller om de har fått hjälp med bostad efter återvändandet, och om jag inte har fått uppgifter om detta, kommer att ta initiativ till att få ett sådant underlag som grund för framtida lagstiftning.

Inget brott kan förhindras på grund av att socialtjänsten betalar ut försörjningsstöd, det är beklagligt att Henrik Vinge missuppfattat detta.

Den information jag har om antalet IS-återvändare grundar sig på uppgifter från Säkerhetspolisen. Sedan förra året har ett fåtal individer med kopplingar till terrorism återvänt till Sverige från konfliktområden. Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) bedömer att antalet återvändare kommer fortsätta att ligga på en mycket låg nivå även under 2019. Säkerhetspolisen informerar Polismyndigheten om återvändare och Polismyndigheten står i sin tur i kontakt med kommunerna. Polisens delning av information till kommunen sker efter intresseavvägning och enligt gällande sekretesslagstiftning. Kommuner som behöver stöd och vägledning i arbetet med återvändare kan få detta via Center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet.

Vad gäller försörjningsstöd eller bostad så är det bosättningskommunens ansvar. Socialtjänsten i kommunen bedömer om en person har rätt till stöd eller inte. Som kunskapsstöd har Socialstyrelsen bland annat tagit fram en nationell vägledning för socialtjänstens arbete med återvändare.

Slutligen, vad beträffar initiativ till framtida lagstiftning så vill jag poängtera att socialtjänsten och polisen har olika uppdrag. Regeringen har stärkt Sverige i kampen mot terrorismen genom utökad lagstiftning och höjda anslag till de myndigheter som utreder och arbetar med terrorismrelaterad brottslighet.

Stockholm den 9 oktober

Lena Hallengren