S2019/05132/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:580 av Niklas Karlsson (S)
Handeln med personuppgifter inom e-hälsosektorn

Niklas Karlsson har frågat mig hur jag avser att arbeta för att tillse att känsliga hälsodata från våra patientjournaler inte sprids på ett otillbörligt sätt.

Jag vill börja med att säga att en ändamålsenlig tillgång till personuppgifter inom hälso- och sjukvården är grundläggande för att personalen ska kunna ge patienten en god vård men också för andra syften, t.ex. uppföljning, tillsyn, forskning eller utveckling och säkring av kvaliteten i verksamheten. Med det sagt vill jag betona att personuppgiftsbehandling inom hälso- och sjukvård givetvis ska beakta rätten till skydd för den enskildes personliga integritet. Enskilda ska inte behöva utsättas för en risk för obefogad och okontrollerad spridning av sina personuppgifter. Jag vet att det finns intresse från olika aktörer utanför hälso- och sjukvården att få tillgång till uppgifter från t.ex. patientjournaler eller kvalitetsregister. Det kan t.ex. gälla uppgifter för forskning eller utveckling av medicintekniska produkter, läkemedel eller behandlingar. Utlämnande av personuppgifter från hälso- och sjukvården ska dock alltid ske i överensstämmelse med de bestämmelser som finns om hanteringen av personuppgifter om patienten. Det finns flera rättsliga regleringar som är av betydelse här, t.ex. EU:s dataskyddsförordning och kompletterande bestämmelser på nationell nivå.

Regeringen har redan tagit flera initiativ för att stödja en god personuppgiftshantering inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen publicerade 2018 på regeringens uppdrag ett digitalt juridiskt stöd för informationshantering riktat till bl.a. beslutsfattare i hälso- och sjukvården. Datainspektionens bedriver ett omfattande arbete med att informera och ge vägledning till dem som behandlar personuppgifter. Av Datainspektionens tillsynsplan för 2019–2020 framgår att inspektionen kommer att genomföra tillsyn avseende bl.a. hälso- och sjukvården. Regeringen har vidare tillsatt en särskild utredare som ska göra en översyn av vissa frågor som rör personuppgiftshantering i bl.a. hälso- och sjukvården (S 2019:01).

Frågan om personuppgiftshantering inom hälso- och sjukvården är högst aktuell och följs noga av regeringen.

Stockholm den 18 december 2019

Lena Hallengren