Fråga 2019/20:990 Svart adresshandel

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Hundratusentals människor är inte bosatta på den adress de är folkbokförda på i Sverige. Dessutom verkar det finnas ett stort mörkertal. Svarthandel med adresser – människor som lurar samhället med dubbla identiteter och bidragsfusk – är frekvent förekommande.

Nyligen rapporterades om resultatet av Hem & Hyras undersökning om svart adresshandel. Där framgick att myndigheterna tappar kontrollen och att adresshandeln hotar att kortsluta systemet. Där framgick även följande, citerat från Hem & Hyras webbplats om deras undersökning:

”Vi har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser ... Du kan stoppa vilken nyanländ som helst och fråga. Alla gör det. Du bor svart och hyr en adress. Det finns grupper för sådant, på Facebook och Whatsapp. Grupper enbart för att fixa en adress, inte för att bo. 300 är billigt, 500 är standard, säger en vi pratar med.”

240 av Sveriges 290 kommuner har bostadsbrist, enligt Boverkets årliga enkät. I de kommunerna bor 94 procent av landets befolkning. Störst är bristen på hyresrätter. Var sjätte bristkommun antar att de hunnit bygga i kapp behovet om tre år. Glappet är stort; befolkningen växer. Utsatta grupper ställs mot varandra.

Skatteverket uppskattar att ungefär 200 000 personer är felaktigt skrivna inom Sverige. Hälften av personerna har sin adress här men bor utomlands. Resten bor här men saknar fast bostad eller lever dolt. Siffran är osäker. Här döljer sig adresshandeln. Ingen kan svara på hur utbredd den är.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera för att stoppa fusket?