Fråga 2019/20:985 Nationella läkemedelslistans genomförande

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En samlad nationell läkemedelslista handlar om att stärka patienten och patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården. En betydande utmaning är fortfarande att uppgifter om patienters läkemedel är utspridda på många olika informationskällor i olika delar av hälso- och sjukvården samt i de register över recept och uthämtade läkemedel som förs av E-hälsomyndigheten.

Regeringens inriktning har varit att den nationella läkemedelslistan endast ska innehålla förskrivna läkemedel till patienten, det vill säga läkemedel som ordineras i slutenvården till patienten ska inte finnas med på listan. Det innebär ju i praktiken att en samlad bild inte kommer att kunna ges av patientens totala läkemedelsanvändning.

Socialministern har i ett tidigare svar på skriftlig fråga 2019/20:477 till undertecknad gett sin syn på införandet av en nationell läkemedelslista, att detta införande bygger på att det nationella registret kan utvecklas stegvis samt att varje steg förbereds noggrant utifrån bland annat integritetsmässiga, juridiska och tekniska förutsättningar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När bedömer ministern att förslaget om en nationell samlad läkemedelslista kommer att vara genomfört?