Fråga 2019/20:958 Utrikesfödda kvinnor och Arbetsförmedlingen

av Ebba Hermansson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 3 februari visade TV4:s Kalla fakta ett avsnitt som behandlade det faktum att utrikesfödda kvinnor har betydligt svårare än utrikesfödda män att få jobb i Sverige. Över 100 000 personer hör nu till gruppen utrikesfödda kvinnor utan arbete, vilket gör den till den största gruppen arbetslösa i hela landet. Gapet på arbetsmarknaden mellan utrikesfödda män och utrikesfödda kvinnor har därtill stadigt växt under en lång tid, och det är inte mycket som tyder på att det kommer att förändras i närtid.

Detta gap kan inte uteslutande förklaras av skillnader i utbildningsnivå eller att kvinnorna är de som oftare tar hand om familj och hushåll i stället för att arbeta. En delförklaring tycks i stället vara att kvinnorna diskrimeras av Arbetsförmedlingens handläggare. ”De har färre kontakter med handläggarna, har svårt att komma i kontakt med handläggarna och får ta del av mindre arbetsnära insatser”, skriver Expressen om Kalla faktas granskning.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Ämnar ministern följa upp denna granskning som visar på en diskriminering inom myndigheten, och i sådana fall på vilket sätt tänker hon göra detta?