Fråga 2019/20:948 Regeringens aviserade utredning om tillståndsprocesser för nya gruvor

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska gruvnäringen är en viktig del av vår basindustri. Branschen står för stora exportintäkter och sysselsätter många människor i Sverige. Med Sveriges omfattande naturresurser, framstående forskning, ledande företag och kompetenta medarbetare har vi fantastiska förutsättningar att vara en framstående gruvnation.

Den chansen håller däremot på att gå Sverige förbi. Svensk gruv- och mineralpolitik har stora brister. Ett tydligt exempel är de absurda tiderna för att få ett tillstånd. Järnmalmsprojektet Kallak har väntat i över sex år på att få tillstånd för sin verksamhet. Frågan har legat på regeringens bord i två och ett halvt år. Gruvområdet Laver är ytterligare ett projekt som fått vänta orimligt länge på beslut.

Gruv- och mineralbranschen har kritiserat näringsminister Ibrahim Baylan för att inte ta tag i det omfattande regelkrångel som råder i gruvnäringen. Gruvbolag har kallat till krismöten, och i början av februari hotade ett bolag att stämma staten med anledning av de långa handläggningstiderna.

I slutet av 2019 meddelade näringsminister Ibrahim Baylan att regeringen ska tillsätta en utredning för att se över regelverket och göra tillståndsprocesserna för nya gruvor mer förutsägbara. Regeringen har ännu inte tillsatt utredningen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När avser ministern att tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen gällande tillståndsprocesser för nya gruvor?