Fråga 2019/20:942 Granskning och revision av bistånd

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det har i medier rapporterats om ytterligare en korruptionsskandal inom biståndet. Det handlar om 250 miljoner kronor till ett internationellt klimatbiståndsprojekt i Kenya.

Kenyas riksrevisor har konstaterat att den kenyanska myndigheten National Drought Management, som administrerat projektet där svenska skattebetalare bidragit med nästan en kvarts miljard, saknar redovisade kostnader för motsvarande 1 miljard svenska kronor – bara för ett enda budgetår.

Trots att misstankarna om korruption varit kända har Sida inte genomfört någon utredning eftersom man avtalat bort möjligheten att genomföra granskning och revision av projektet.

Det är många ytterst problematiska delar med de uppgifter som framkommit via medierna. Dels det uppenbara att människor i nöd inte får den hjälp som varit avsedd och att skattebetalarnas pengar förskingras bort i korruption, dels, och framför allt, Sidas ytterst anmärkningsvärda agerande. Att ingå ett avtal där man frånsäger sig rätten att granska och följa upp hur pengarna används skadar förtroendet både för bistandsbranschen och för statsförvaltningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har statsrådet kunskap om hur många fler avtal likt detta, där Sida frånsäger sig rätten att granska och kontrollera hur pengarna används, som Sida har ingått, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att försäkra sig om att Sida inte frånsäger sig rätten att utföra revision och granskning i framtiden?