Fråga 2019/20:934 Kvinno- och tjejjourers framtida finansiering

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Sveriges kvinno- och tjejjourers arbete bygger på en lång tradition av stort engagemang och ideellt arbete. I dag arbetar jourerna inte bara med skydd i olika former till kvinnor, tjejer och barn som har blivit utsatta för våld. Det skyddade boendet är en del i en större stödkedja där stödsamtal, samtalsgrupper, hjälp vid flytt, barnverksamhet, chatt- och mejlstöd med mera ingår.

Kvinno- och tjejjourerna har även en viktig roll som röstbärare för dem som har blivit utsatta. De frivilliga volontärerna tar med sig viktiga erfarenheter och kunskaper från sina civila yrken in i jourarbetet och sedan tar de med sig erfarenhet från jourarbetet ut i samhället. Representanter för jourerna använder sina erfarenheter och kunskaper för att utbilda och informera både beslutsfattare och yrkesgrupper som möter våldsutsatta kvinnor och barn i sitt arbete. Jourernas arbete bygger på en idéburen grund utan vinstintresse och är en stor tillgång för vårt samhälle.

I maj förra året kom promemorian Ny modell för stadsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet. I promemorian definieras insatsen skyddat boende som ekonomisk verksamhet vilket öppnar upp för krav på upphandling av verksamheten enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Flera tunga remissinstanser, såsom Roks, Unizon, Sveriges kvinnolobby och RFSL, har riktat hård kritik mot detta. De menar bland annat att kvinnojoursrörelsens verksamhet är en helhet och att det därmed inte går att separera det skyddade boendet från den övriga verksamheten. Kvinnojoursrörelsen känner en stor oro för att skyddet av våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn ska börja ses som vilken verksamhet som helst som går att konkurrensutsätta på en öppen marknad. De menar att förslaget till ny modell till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet hotar att urholka kvinnojoursrörelsens kunskap, erfarenhet och ideella engagemang till förmån för vinstintressen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Kommer statsrådet och regeringen att införa en ny modell för statsbidrag till Sveriges kvinno- och tjejjourer som innebär att insatsen skyddat boende i framtiden kräver upphandling enligt LOU?