Fråga 2019/20:926 Kombination av gymnasieutbildning och elitsatsning på idrott

av Lars Püss (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I skrivande stund sitter många niondeklassare och funderar på sitt gymnasieval. En del av dessa funderar på att försöka kombinera sina idrottsliga talanger med att också skaffa sig en gymnasieutbildning.

Våren 2019 togs ett utskottsinitiativ på Moderaternas initiativ, som ett enigt utbildningsutskott ställde sig bakom. Enligt utskottets beslut bör regeringen utreda möjligheterna att införa särskilda regleringar för idrottsgymnasier, som möter olika idrotters behov och förutsättningar och som möjliggör kombinationen elitidrott och gymnasiestudier. I ett svar på en skriftlig fråga i oktober svarade utbildningsminister Anna Ekström att en promemoria planeras till våren 2020.

Våren knackar strax på dörren, och Moderaterna är måna om att en ny lagstiftning kommer på plats som säkerställer goda möjligheter för unga att kombinera elitsatsning på idrott och gymnasieutbildning. I väntan på detta lägger många skolor ned sina NIU-utbildningar, vilket drabbar de elever som nu ska göra sitt gymnasieval.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

När kommer ministern att presentera de förtydliganden i skollagen som möter olika idrotters behov och förutsättningar och som möjliggör kombinationen elitidrott och gymnasiestudier?