Fråga 2019/20:921 Riksarkivets kontor i Ramsele

av Jörgen Berglund (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Riksarkivet ska omorganisera, modernisera och flytta flera arkiv i Stockholmsområdet. Detta har lett till stora kostnadsökningar, bland annat genom flyttkostnader som beräknas till 15 miljoner kronor. Riksarkivet har begärt extra pengar för flytten men fått nej. Flyttkostnaderna ska rymmas inom redan tilldelad budget.

En konsekvens av att Riksarkivet måste hantera flytten inom befintlig ram är att man måste minska sina personalkostnader. Enligt ett förslag innebär det att 15 av totalt 24 tjänster försvinner vid Riksarkivet i Ramsele i Västernorrland. Ramsele är en ort med färre än 1 000 invånare. Femton förlorade jobb i Ramsele skulle motsvara ca 15 000 jobb i Stockholm. Därmed innebär flytten ett oerhört hårt slag mot en liten ort i Norrlands inland.

Regeringen har vid flertalet tillfällen bedyrat att jobb ska flyttas från Stockholm ut i landet. I Ramsele går det uppenbarligen åt motsatt håll.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en liten ort som Ramsele inte ska behöva bära den börda, i form av förlorade arbetstillfällen, som en flytt av Riksarkivet i Stockholm innebär.