Fråga 2019/20:902 Privata sjukförsäkringar eller sprängningar

av Åsa Coenraads (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För inte så länge sedan sa socialminister Lena Hallengren att hon är mer orolig för ojämlikheten i vården än för den våg av skjutningar och sprängningar som nu drar över Sverige.

Senast på söndagskvällen den 26 januari 2020 blev en ung man skjuten i Västerås och förd i ilfart till sjukhuset. Vårdköerna växer i Västmanland, och läkare larmar om hur patientsäkerheten hotas när akutvård och vårdavdelningar svämmar över av patienter. Att då behöva behandla patienter som egentligen inte skulle behöva belasta sjukvården känns onödigt och som ett slöseri med skattepengar. Socialministerns uttalande är därför mycket märkligt.

I dag har ca 700 000 svenskar tecknat privata sjukförsäkringar för att de inte litar på att de ska få vård i tid. De fortsätter att betala sin skatt till regionerna precis som vanligt men avlastar egentligen vården genom att få sin vård på annat håll för en dyr peng.

Med anledning av socialminister Lena Hallengrens uttalande om sjukförsäkringar vill jag därför ställa följande fråga:

 

Vilka åtgärder vidtar socialministern för att vård kopplad till skjutningar inte ska gå ut över andra som har behov av vård?