Fråga 2019/20:901 Legionella i kyltorn

av Eric Palmqvist (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kyltorn är en anläggning som kyler ned vatten genom avdunstning. Bland annat används kyltorn för luftkonditionering och inom industrin. Den stora fördelen med kyltorn jämfört med torr kyla är att kyltornens elförbrukning ligger på ungefär hälften av torr kyla.

Legionellabakterien kan orsaka legionärssjuka, vilket är en svår typ av lunginflammation. Bakterien förekommer i vanligt vatten, och sjukdomen kan spridas via kranar och duschar. Legionella förökar sig som mest mellan 25 och 35 grader, en temperatur som kyltorn verkar vid.

Senaste utbrottet i Sverige från kyltorn var i Kista 2017. Åtta smittades av legionella, och fyra dog. Innan det slog bakterien till i Lidköping 2004 och i Västerås 1979.

Norge drabbades av ett större legionellautbrott under 00-talet då många människor dog, vilket ledde till att Norge införde en lag som helt förbjuder användning av öppna kyltorn. Det kan vara så att ett kyltornsförbud i Sverige vore en väl drastisk åtgärd, men en översyn av regelverket kring kyltorn behöver göras i samverkan med organisationer och aktörer inom industri och näringsliv.

Det är ett faktum att legionellasmittan har drabbat människor tidigare via just kyltorn och att det kan hända igen om regeringen inte agerar. Mot bakgrund av det anförda vill jag rikta följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att verka för införandet av ett regelverk gällande användning och underhåll av kyltorn för att motverka framtida utbrott av legionellasmitta?