Fråga 2019/20:895 Republiken Kina (Taiwan) i WHO

av Tobias Andersson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverigedemokraterna har i riksdagen motionerat om att Republiken Kina stegvis ska inkluderas i det internationella samfundet. Vår mening är att Sverige måste stödja Republiken Kinas deltagande inom multilaterala organisationer, inte minst i de fall då det finns en tydlig praktisk nytta med detsamma.

Dessvärre delas inte vår ambition på området av samtliga, och det är tydligt att Kina aktivt verkar för att stänga ute Republiken Kina. Denna fråga har aktualiserats de senaste veckorna givet utbrottet av det så kallade Coronaviruset som upptäckts i Hubeiprovinsen. Republiken Kina har nämligen ännu inte tillåtits att bli en del av Världshälsoorganisationen, WHO.

Enligt Republiken Kinas representationskontor i Sverige har WHO, trots Republiken Kinas geografiska placering i det relativa närområdet, inte skickat någon direktinformation till Republiken Kina. I stället har man tvingats söka efter information och råd på organisationens webbplats. USA, Japan, Kanada och EU har öppet uttalat stöd för att Republiken Kina ska kunna delta inom WHO, men ännu har ingenting skett.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen agera för att Republiken Kina ska tillåtas delta inom multilaterala organisationer, inte minst WHO?