Fråga 2019/20:887 Sjuklönesystemet för småföretagare

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Småföretagen skapar de flesta jobben i Sverige och utgör en central del av landets ekonomi och tillväxt. Givet den bakgrunden faller det sig naturligt att som politiker göra sitt yttersta för att underlätta för alla de näringsidkare som kämpar och sliter för sig själva och sina företag och i förlängningen också för Sverige.

Under hösten släppte Företagarförbundet en medlemsenkät som tydligt pekade ut en fråga som enligt dem dras med stor förbättringspotential, nämligen systemet för registrering av sjuklön. Enligt enkäten har sju av tio småföretagare aldrig sjukanmält sig trots att de varit sjuka, sex av tio arbetar på kvällar och helger med administration av sjuklön och hela 72 procent anser att det är besvärligt eller mycket besvärligt att administrera sjuklön.

Det kan säkerligen finnas fog att se över behovet av en större reformation av sjuklönesystemet, men i nuläget kan det åtminstone vara värt att överväga ett förslag som Företagarförbundet presenterat.

Förslaget bygger på att förenkla genom digitalisering och inbegriper att flytta delar av uppgiftsinlämnandet för sjuklön från småföretagen till den anställde själv så att denne kan sjukanmäla sig direkt i Försäkringskassans system, för att därefter låta arbetsgivaren ”attestera” anmälan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Ämnar statsrådet och regeringen verka för att flytta ansvaret för sjuklön från småföretagen till den anställde?