Fråga 2019/20:884 Slopat karensavdrag för personal inom förskolan

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Alla som har barn i förskoleåldern känner säkert igen en vardag som med jämna mellanrum är kantad av förkylningar och influensor. Förskolan, där många barn finns samlade på liten yta, är en känd riskzon för smittspridning. På samma sätt som det är en självklarhet att förskolan inte accepterar att sjuka barn deltar i verksamheten ska det vara självklart att barn inte ska behöva befinna sig på en förskola med sjuka pedagoger.

Förskolepersonal är en viktig yrkeskår och behöver goda arbets- och anställningsförhållanden. Inom förskoleverksamhet sprids förkylningar och annan smitta mellan barn och personal genom att många möts i verksamheten, ofta på liten yta. Det bör vara självklart att varken barn eller personal vistas i verksamheten då de är sjuka utan är hemma tills de är friska.

Karensavdraget som det är utformat i dag försvårar möjligheten att stanna hemma. Genom slopat karensavdrag för förskolepersonal möjliggörs i större utsträckning hemmavistelse för att bli frisk. Fördelarna är flera. Karensavdraget bidrar till ökad hälsa och välmående och minskar eventuell stress hos personal som känner ansvar för och behov av att arbeta samtidigt som man inte är frisk. Det förhindrar även ökad smittspridning mellan personal och barn i de fall personal i stället är sjukskriven vid sjukdom. Slopat karensavdrag innebär ett samhälleligt ansvarstagande och månande om såväl förskolepersonal som barn och föräldrar.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Är ministern beredd att reformera och slopa karensavdraget för personal inom förskolan för att förbättra personalens arbets- och anställningsförhållanden samt bidra till ökad hälsa, ökat välmående och minskad stress?