av Pia Steensland (KD)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Studentkårerna på landets lärosäten har en viktig roll i att driva på för en hög kvalitet i högre utbildning, bevaka studenternas situation och säkerställa att lärosätena förebygger sexuella trakasserier och psykisk ohälsa.
Enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) 2017 är studentkårerna kraftigt underfinansierade. Rapporten visar att många studentkårer tvingas förlita sig på bidrag från sitt lärosäte för att kunna bedriva en fungerande verksamhet. UKÄ konstaterade att det därmed finns en risk för en beroendeställning gentemot lärosätena. Beroendeställningen gör det svårt att kritiskt granska lärosätena, en granskning som lärosätena ofta själva anger som en viktig källa till utveckling. Dessutom ger lärosäten olika mycket stöd, vilket leder till stora skillnader i hur väl studenternas intressen blir bevakade.
UKÄ föreslog en förstärkt statlig direktfinansiering till stöd för studentinflytandet. UKÄ rekommenderade regeringen att överväga att tre- eller fyrfaldiga nuvarande statsbidrag för att täcka de kostnader som krävs för att bedriva ett starkt studentinflytande. På så sätt skulle kårernas oberoende från lärosätet kunna stärkas och de ekonomiska förutsättningarna för studentkårerna utjämnas.
I dag använder lärosätena redan utbildningsanslag i den storleksordning som krävs för att stödja studentkårernas verksamhet. Problemet är att dessa måste förhandlas om först. Ett sätt att genomföra UKÄ:s förslag och skapa en mer oberoende situation skulle vara att öronmärka ett högre belopp till studentkårerna och därmed skippa de förhandlingar som leder till en beroendeställning. Åtgärden för att öka studentkårernas oberoende går alltså att finansiera med nuvarande anslagsram i statsbudgeten.
Men anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet och regeringen vidta för att förbättra studentkårernas ekonomiska situation och säkra studentinflytandets oberoende?