Fråga 2019/20:870 Handläggningstider för fastighetsbildning

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Lantmäteriet fick i regleringsbrevet 2003 tillsammans med Boverket i uppdrag att digitalisera delar av samhällsbyggnadsprocessen, och 2017 gav regeringen dessa myndigheter i uppdrag att driva en omfattande kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen under tre års tid. Inom ramen för regeringens satsning Digitalt först, som inleddes 2016, har Lantmäteriet i flera regeringsuppdrag redovisat förslag för att etablera en smartare samhällsbyggnadsprocess. Nyligen har regeringen gett Lantmäteriet i uppdrag att etablera en digital infrastruktur för tillgängliggörande av standardiserade dataset i samhällsbyggnadsprocessen.

Riksdagens utredningstjänst beskrev i en rapport (Dnr 2019:1070) att handläggningstiderna för bygglov respektive fastighetsbildning under första halvåret 2019 är väldigt olika i olika delar av landet. Vad gäller handläggningstider för fastighetsbildningsärenden redovisades att det saknas samlad nationell statistik. Statistiken från den statliga lantmäterimyndigheten (SLM) visade på en stor spridning vad gäller den genomsnittliga handläggningstiden för fastighetsbildningsärenden som avslutats under första halvåret 2019. RUT-rapporten visade att långa handläggningstider förekommer och att den genomsnittliga handläggningstiden för fastighetsbildning inom SLM kan variera mycket beroende på var i landet åtgärden genomförs (privat bostadsbyggande: Blekinge 23 veckor–Västernorrland 59 veckor). För utveckling av fastigheter på landsbygden är variationen något mindre (jord- och skogsbruksändamål: Västra Götaland 52 veckor–Stockholm 80 veckor). Rapporten visar också att det hos kommunala lantmäterimyndigheter (KLM) finns en stor spridning i handläggningstider (Karlskoga 13 veckor–Örnsköldsvik 81 veckor) och även en stor spridning i Stockholmsregionen (Södertälje 26 veckor–Nacka 74 veckor). 

I Lantmäteriets fastställda verksamhetsplan för 2020 anges att målet är att ”följa att vi har en stabil och förutsägbar handläggningstid samt säkerställa att vi har handläggningstider utifrån kundernas och samhällets behov”.

Indikator

Mål 2020

Mål 2021

Mål 2022

Handläggningstid Fastighetssamverkan och gemensamt nyttjande

105 veckor

105 veckor

105 veckor

Handläggningstid Infrastruktur

109 veckor

109 veckor

109 veckor

Handläggningstid Jord- och skogsbruk

56 veckor

56 veckor

56 veckor

Handläggningstid Kommersiell och offentlig mark- och fastighetsutveckling

56 veckor

56 veckor

56 veckor

Handläggningstid Privat bostadsbyggande

34 veckor

34 veckor

34 veckor

Handläggningstid Privat mark- och fastighetsutveckling

54 veckor

54 veckor

54 veckor

Handläggningstid Samhällsservice

100 veckor

100 veckor

100 veckor

Tabell: Målsatta indikatorer inom målområdet ”Lantmäteriets leverans motsvarar samhällets och våra kunders behov”.

Bilden som finns runt om i hela landet är att bostadsbyggande, byggandet av samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter, generationsskiften på landsbygden samt förvaltning av vägar, anläggningar och fastigheter påverkas mycket negativt av alldeles för långa handläggningstider för lantmäteriförrättningar. Att statliga Lantmäteriet inte redovisar mål att sänka sina handläggningstider de närmaste tre åren (se tabell 3) trots stora investeringar i digitalisering är omöjligt att förstå.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vad avser statsrådet att nu göra för att skapa kortare och mer likvärdiga handläggningstider inom lantmäteriområdet i hela landet?