Fråga 2019/20:853 Beredskap med anledning av coronaviruset

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Kina. Spridningen av detta coronavirus var från början av naturliga skäl lokal, men för varje dag upptäcks nya fall världen över. Senast i Finland, Frankrike, Tyskland och USA. Folkhälsomyndigheten anger att risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället för närvarande bedöms som mycket låg. Men i och med det omfattande resandet i världen går det inte att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige.

I nuläget står det klart att detta coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. De flesta som hittills har drabbats av detta coronavirus har inte blivit allvarligt sjuka, enligt Folkhälsomyndigheten. Denna bedömning till trots har redan ungefär 170 människor avlidit till följd av det nya coronaviruset.

Trots detta hörs ingenting från socialminister Lena Hallengren gällande denna utveckling. Antalet smittade av coronaviruset har ökat med ungefär 30 procent bara under det senaste dygnet. Länder som USA och Japan har börjat evakuera de av sina medborgare som befunnit sig i Wuhan i Kina. Vad avser den svenska regeringen att vidta för planerade åtgärder? Vilken beredskap finns i Regeringskansliet och hur långt har den strategiska planeringen framskridit?

Med tanke på tidigare globala allvarliga händelser där svenska regeringar agerat saktfärdigt och oförberett är det av stor vikt att regeringen denna gång är förberedd för olika händelseförlopp gällande utvecklingen och spridningen av detta nya coronavirus. Det duger inte att sätta igång detta planeringsarbete först om krisen redan spridit sig till Sverige och svenska medborgare drabbats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilken krisplan och samlad strategi har ministern och regeringen tagit fram gällande Sveriges hantering av det nya coronaviruset, och när kommer den planen att presenteras?