Fråga 2019/20:851 Långa väntetider till prostatacanceroperation

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar ca 10 000 män per år, de flesta äldre än 50 år. Det är också den cancerform som flest män dör av.

Den senaste tidens svenska sjukvårdskris vittnar om inställda operationer och långa väntetider. Män med prostatacancer måste vänta i genomsnitt 131 dagar på operation. Det är den längsta kötiden bland alla cancerformer i Sverige och uppfyller inte vårdgarantins krav på behandling inom 90 dagar.

Det föreligger stora variationer i kötid vid prostatacancer mellan de olika sjukvårdsregionerna, och antalet dödsfall varierar stort. Detta vittnar om en mycket ojämlik vård. Längst väntetid till operation vid prostatacancer har Västerbotten med 260 dagar i median. Kortast väntetid har Blekinge med 81 dagar i median.

Sjukhusen har olika förutsättningar och kapacitet att genomföra operationer och hantera kötider. Trots detta remitteras inte patienter till en annan region som kan klara vårdgarantin och erbjuda operation i tid.

Män som oftast arbetat och betalat skatt hela livet blir satta på väntelista och riskerar att dö för att de inte får hjälp i tid. Samhällskontraktet har därmed brutits. Vissa patienter väljer att betala ca 100 000 kronor själva för att förlänga livet och opereras snabbt på en privat klinik. Långt ifrån alla har dock den möjligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att säkerställa att alla prostatacancerpatienter erbjuds operation inom de 90 dagar som vårdgarantin utlovar?