av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige; därefter återfinns bröstcancer på listan.
Bröstscreeningen var fullt utbyggd i alla landsting och regioner redan 1997, och avgiftsfri blev den år 2016. Screening av livmoderhalsen har också införts. De nationella screeningprogrammen för dessa är två exempel på insatser för tidig upptäckt. De beräknas rädda flera hundra liv varje år. Att upptäcka vissa former av cancer tidigt ökar också chansen att kunna sätta in rätt behandling i tid.
PSA-tester har funnits sedan 90-talet och har utvecklats under åren. Införandet av screening av prostatan låter dock vänta på sig. Forskning visar att dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.
Socialstyrelsen har beslutat att inte rekommendera screening av prostatan med hänvisning till modellen för bedömning av nationella screeningprogram. De har inte funnit skäl nog att kalla män i Sverige till screening av prostatan med PSA-test.
I stället uppmanar myndigheten till så kallad organiserad prostatacancertestning, som mer handlar om att informera männen om sjukdomen och för- och nackdelar med att testa sig.
Alla män kan enligt Socialstyrelsen också själva gå och ta ett PSA-prov på sin vårdcentral eller genom hälsokontroll inom företagshälsovården. Detta gör att antalet män som testar sig kan skilja sig mycket åt mellan regionerna.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Anser ministern att införandet av screening för prostatacancer bör skyndas på?