Fråga 2019/20:843 Mervärdesskatt för utövande konstnärer

av Michael Rubbestad (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En utövande konstnär som framträder med ett upphovsrättsligt skyddat verk inför en publik och tar ut gage på framträdandet ska inte addera moms till gaget. För att artistframträdanden ska vara momsbefriade krävs att alla fyra förutsättningar nedan är uppfyllda:

Exempel på utövande konstnärer som kan uppträda momsbefriat är sångare, musiker, dansare, skådespelare, recitatörer och dirigenter. En dj (discjockey) räknas dock inte som utövande konstnär utan måste därför redovisa 25 procents moms till sitt gage. Det finns dock några få undantag där exempelvis en internetstreamad konsert inte räknas utan är momsbefriad.

Som regelverket ser ut i dag måste således en person som delger en publik ett upphovsrättsskyddat verk redovisa 25 procents moms enbart för att han eller hon väljer att delge publiken verket med hjälp av digital utrustning såsom en dator, cd-spelare eller motsvarande. Görs det däremot med hjälp av instrument, sång och/eller en tillhörande show såsom dans eller skådespeleri där fokus flyttas från dj:n är framträdandet momsbefriat.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är således:

 

Anser ministern att detta är ett rättvist system, eller anser ministern att även en dj ska anses vara en utövande konstnär och därmed ska vara befriad från att redovisa 25 procents moms på sitt gage och vilka åtgärder vidtar ministern i så fall?