av Gudrun Brunegård (KD)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
De senaste veckorna har tidningarna i mitt hemlän varit fyllda med rapporter om viltolyckor. Barometern-OT konstaterar att Kalmar län för sjätte året i rad är det län som är värst drabbat av viltolyckor.
Sedan 2013 har länet varit mest olycksdrabbat i hela Sverige i mätningar av viltolyckor, om man ser till antalet olyckor per personbil i trafik. Under 2018 rapporterades 4 391 viltolyckor i Kalmar län, vilket alltså innebär att länet även detta år var mest olycksdrabbat. Det är dessutom en ökning med 1 075 olyckor jämfört med 2014. Sedan 2003 har viltolyckorna ökat med 100 procent.
Totalt under 2019 anmäldes 64 911 viltolyckor i landet, enligt Nationella viltolycksrådet.
Rådjur är det djur som dominerar statistiken för Kalmar län. Därefter kommer vildsvin, dovhjort och älg.
Varje viltolycka beräknas ge en samhällskostnad på runt 91 000 kronor, enligt Motormännens och försäkringsbolagens beräkningar. Vid personskador tillkommer lidandet hos människor och djur. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) handlar det om samhällskostnader på 3–4 miljarder per år.
Viltstängsel bedöms vara det mest effektiva sättet att förhindra viltolyckor. Viltstängsel bör kompletteras med viltvarningssystem och lösningar som gör att viltet inte blir inlåst eller att olycksrisken flyttas någon annanstans längs sträckan. Viltet behöver kunna röra sig och ta sig över eller under vägarna på ett säkert sätt.
Det går att urskilja ett samband mellan antalet viltolyckor och de förebyggande åtgärderna. Där viltstängsel dras minskar olyckorna. Kalmar län har ungefär 7 mil viltstängsel. I det till yta och befolkning mindre grannlänet Kronoberg finns det 23 mil.
Jag skulle därför vilja få svar från infrastrukturminister Tomas Eneroth på följande fråga:
Är ministern och regeringen beredda att prioritera problemet, exempelvis genom att ge Trafikverket i uppdrag att satsa mer på viltstängsel längs med särskilt olycksdrabbade vägsträckor?