Fråga 2019/20:839 Fusk med rumänska sjuksköterskeutbildningar

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Uppdrag granskning rapporterade den 22 januari 2020 för andra gången om fusk med rumänska sjuksköterskeutbildningar. Studenter som skulle ha genomgått och fått rumänsk sjuksköterskelegitimation hade i själva verket inte genomgått någon utbildning alls, eller inte i den lagstadgade omfattning som fastställts.

Sedan granskningen gjordes för ett år sedan visar det sig att svenska myndigheter inte har ändrat sina rutiner för att säkerställa att vi inte har outbildad personal inom sjukvården. Det Uppdrag granskning har fokuserat på är sjuksköterskeutbildningar, men det framkommer med all tydlighet att detta problem inte är isolerat till bara denna utbildning.

Konsekvenserna för patienter inom sjukvården kan vara direkt livshotande om vi har personal som inte har de kvalifikationer som de förväntas ha.

Att den fria rörligheten är en viktig princip att värna råder det inget tvivel om. Dock innebär inte det att konsekvenserna av denna rörlighet ska innebära risk för människors hälsa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att alla med sjuksköterskelegitimation i Sverige har genomgått en godkänd utbildning, och vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att inte fler yrkeskategorier har liknande problem som sjuksköterskor?