Fråga 2019/20:838 Diskriminering av internetbutiker

av Angelica Lundberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I december 2018 tillkännagav riksdagen att regeringen skulle återkomma senast den 19 mars 2019 med ett nytt lagförslag avseende marknadsföring av tobak på internet. På en skriftlig fråga från undertecknad svarar minister Lena Hallengren den 13 november 2019, alltså hela åtta månader efter utsatt tid, att ”regeringen avser att tillsätta en särskild utredare för att få underlag att hantera riksdagens tillkännagivande”. Nu har det gått över ett år sedan beslutet. Regeringens arbetsbörda bör rimligen inte vara sådan att det tar över ett år att tillsätta en utredning.

Samtidigt som regeringen i min mening förhalar ärendet utsätts tobaksföretag med försäljning på internet för tillsyn av Konsumentverket enbart i syfte att skapa en praxis i frågan, då Konsumentverket menar att rättsläget i avsaknad av regeringens nya förslag är osäkert. Konsumentverket gör bedömningen att webbutiker inte ska definieras som försäljningsställen, vilket innebär att det undantag om kommersiella meddelanden som gäller för fysiska butiker inte gäller för försäljning på internet.

Riksdagen beslutade dock att de äldre marknadsföringsreglerna i detta avseende skulle fortsätta att tillämpas just av det skälet att riksdagen ville undvika en situation där vissa aktörer diskrimineras i förhållande till andra, beroende på om försäljningen sker online eller i fysisk butik. Därigenom får riksdagen anses ha tydliggjort att det nu gällande regelverket inte ska tolkas på ett sådant sätt att strängare förutsättningar gäller för e-handeln än för fysiska butiker. Riksdagen var även tydlig med att olika behandling av internetbutiker jämte fysiska butiker strider mot EU:s regelverk.

Mot bakgrund av detta är det angeläget att regeringen snarast tar tag i frågan och återkommer till riksdagen.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:


När kommer utredningen att tillsättas, och när kommer den att vara klar?