Fråga 2019/20:829 Påminnelseavgift för trängselskatt

av Michael Rubbestad (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den bilägare som antingen missar eller glömmer att betala sin trängselavgift i Stockholm eller Göteborg måste betala en tilläggsavgift om 500 kronor, oberoende av storleken på det ursprungliga belopp som fakturan avsåg. En fordonspassage som ursprungligen skulle ha kostat 7 kronor kan således kosta bilägaren totalt 507 kronor. Beloppet anses hos det svenska folket vara så pass anmärkningsvärt högt att polisanmälningar mot Transportstyrelsen om ocker och bedrägeri har förekommit. Såväl Transportstyrelsen som Skatteverket har under båda de föregående mandatperioderna påpekat det olämpliga i en sådan hög tilläggsavgift.

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade i april 2018 på en fråga från Lars Beckman (M) följande: ”Medel motsvarande intäkterna från trängselskatten, inklusive intäkter från tilläggsavgifter, går till angelägna infrastruktursatsningar. Om tilläggsavgiften skulle sänkas så innebär det att andra pengar måste skjutas till inom ramen för trängselskattesystemet. Det handlar då om ökad upplåning eller om höjningar av trängselskatten.”

Man kan utifrån detta konstatera att tilläggsavgifterna sågs som en budgeterad inkomst för den föregående regeringen, vilket är orimligt då statens verksamhet inte ska finansieras av folks misstag eller glömska. Det är vidare inte rimligt att påminnelseavgiften är så hög som den är i dag. Den bör i stället stå i relation till det förfallna beloppet.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är således:

 

Är det även den nuvarande regeringens ståndpunkt att folks misstag eller glömska ska ses som en budgeterad inkomst för att finansiera infrastruktursatsningar, och anser ministern att tilläggsavgiftens storlek är rimlig i förhållande till det förfallna beloppet?