Fråga 2019/20:815 Situationen i Libanon

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Libanon är ett land som befinner sig i stor ekonomisk och politisk kris. Situationen förvärras för varje dag, och de folkliga protester som startade för några månader sedan har gått över till våldsamheter och konfrontation med polis och militär. Protesterna är en följd av skattehöjningar, höga priser på mat, vatten och el samt korruption och hög statsskuld. Allt fler blir arbetslösa. Låga löner och höga priser har gjort att många inte klarar att försörja sig längre. Demonstrationerna fick till slut premiärministern och regeringen att avgå.

Efter 15 års inbördeskrig mellan olika etnoreligiösa grupper i mitten på 70-talet fram till 90-talet har landet styrts av olika politiska majoriteter som inte lyckats minska folkets missnöje med den politiska ledningen i landet.

Trots att en regering har tillsats har demonstrationerna inte avtagit. Demonstranterna kräver en regering som verkar för landets bästa och där de egna eller partiets intressen inte går före det gemensamma bästa för landet. Samtidigt har den beväpnade shiamilisen Hizbullah, med stöd av Iran, ett stort politiskt och militärt inflytande. Även motsättningar mellan etniska och religiösa grupper spär på konflikten.

EU samt FN:s säkerhetsråd bör ta större ansvar för att förebygga att protesterna förvandlas till en väpnad konflikt som riskerar att eskalera till inbördeskrig. Extern hjälp behövs för att hjälpa landet ekonomiskt och politiskt. Av erfarenhet vet vi att folkprotester i Mellanöstern kan leda till svåra konflikter och till och med inbördeskrig.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att verka för att EU och FN:s säkerhetsråd agerar för att öka stabiliteten i Libanon?