Fråga 2019/20:810 Prövningskapaciteten hos Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

av Jörgen Berglund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) har som ett av flera uppdrag att stödja Försvarsmaktens personalförsörjning. Det innebär bland annat att TRM mönstrar, skriver in och kallar till grundutbildning med värnplikt. Detta sker vid två de två prövningsenheterna i Stockholm och Malmö. TRM:s två prövningsenheter har i dag enligt egen redovisning ett kapacitetstak på ca 27 000 prövningar per år. Ska TRM genomföra fler prövningar behöver myndigheten etablera ytterligare en prövningsenhet någonstans i Sverige.

Att etablera och färdigställa en ny prövningsenhet tar två år. Genom redan fattade regeringsbeslut, myndighetsbeslut i Försvarsmakten och inte minst genom de förslag som läggs i Försvarsberedningens rapport Värnkraft så kommer antalet värnpliktiga till Försvarsmakten, och därmed också antalet prövningar hos TRM, att öka kraftigt. Antalet mönstringar som ska genomföras överstiger 27 000 stycken redan år 2021.

TRM har i sitt budgetunderlag till regeringen beskrivit behovet av mer pengar för att kunna öppna en ny prövningsenhet. Detta för att klara de volymökningar som följer av att antalet värnpliktiga ska öka de kommande åren. I nu beslutad budget finns inga pengar med för en ny prövningsenhet.

Ska TRM kunna fullfölja sina åtaganden mot bland annat Försvarsmakten måste myndigheten senast i vårändringsbudgeten 2020 få ytterligare medel för att kunna starta ännu en prövningsenhet. Om TRM inte får medel för en ny prövningsenhet kommer inte Försvarsmakten att få tillräckligt många mönstrade och inskrivna värnpliktiga de kommande åren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kommer ministern att säkerställa att Totalförsvarets rekryteringsmyndighet får resurser för att kunna öppna en ny tredje prövningsenhet redan i vårändringsbudgeten för 2020, eller kommer försvarsministern att medverka till att antalet värnpliktiga inte ökar i redan planerad omfattning?