Fråga 2019/20:802 Ungas beställning till samhället

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Utredningen Ungas beställning till samhället 2.0 lämnades till den dåvarande socialministern, Annika Strandhäll, i maj 2018. I utredningen har den tidigare nationella samordnaren med ansvar för området psykisk hälsa, Kerstin Evelius, sammanställt vad unga själva anser att samhället bör göra för att den psykiska hälsan ska förbättras hos gruppen. Arbetet med utredningen skedde likaså i samarbete med Sveriges Psykologförbund.

En rad förslag kunde presenteras i utredningen. Däribland fanns förslag om att regeringen ska ge Skolverket i uppdrag att genomföra en översyn av hur kunskap om psykisk och psykosocial hälsa och ohälsa kan integreras i läroplanen. Det fanns även förslag om att psykisk och psykosocial hälsa ska inkluderas i de hälsobesök som elevhälsan ansvarar för. Syftet med utredningen var att unga själva skulle få möjlighet att göra sina röster hörda och ges tillfälle att redogöra för vilka behov som man ansåg behövde mötas. Det var också en möjlighet för engagerade unga att komma med förslag på lämpliga åtgärder för att stärka den psykiska hälsan och minska den psykiska ohälsan hos den aktuella gruppen. 

Nu har det snart gått två år sedan utredningen lämnades till den dåvarande socialministern, och därför vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på de förslag som återfinns i utredningen, och vilka konkreta åtgärder anser ministern och regeringen vara aktuella att verkställa med anledning av de presenterade förslagen i utredningen Ungas beställning till samhället 2.0?