Fråga 2019/20:800 Köer och regionala skillnader i cancervården

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nu håller rubrikerna i svenska tidningar på att explodera i storlek när det gäller cancervården och dess bristande tillgänglighet. ”Patienter hinner dö i cancerköerna” är den allra senaste i den långa raden av oroande beskrivningar av svensk cancervårds långa köer och stora regionala skillnader mellan olika delar av landet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visar i aktuell granskning att köerna i Region Skåne gällande lever- och bukspottkörtelcancer varit så långa att patienter med cancer som från början var möjliga att bota i stället till slut enbart blev erbjudna vård i livets slutskede.

Riksdagens utredningstjänst har sammanställt en redovisning av senast tillgängliga uppgifter gällande väntetiderna för några av de vanligaste diagnoserna som cancerpatienter drabbas av. Sex av tio kvinnor med bröstcancer får inte sin operation inom utlovad maximal väntetid. Fem av sex män med prostatacancer får inte sin strålbehandling inom maximal utlovad väntetid. Fem av sex personer med lungcancer får inte sin första behandlingsstart inom utlovad maximal väntetid. Detta är totalt oacceptabelt.

När det gäller beskrivningen att svensk cancervård är ojämlik sammanfattar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys läget på ett träffande sätt: ”Omotiverat olika – socioekonomiska och regionala skillnader i cancervården”. Myndigheten beskriver hur det finns stora omotiverade skillnader i vård och behandling av cancersjuka mellan regionerna och att dessa regionala skillnader ”vanligtvis har organisatoriska orsaker, det vill säga regionernas arbete med hur vården styrs och organiseras”. Sammantaget tenderar de regionala skillnaderna också vara större när det gäller väntetid till behandling.

Moderaterna uppmanar regeringen att skyndsamt se till att kömiljarden vidareutvecklas genom att knyta särskilda resurser till kömiljarden i syfte att korta köerna i cancervården.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka nya nationella konkreta åtgärder avser ministern att genomföra i syfte att ta bort de långa köerna inom cancervården i Sverige och de växande regionala skillnaderna?