Fråga 2019/20:799 Utförare av sjukhusvård

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tidningen Dagens Medicin utser årligen det bästa sjukhuset i Sverige i tre olika kategorier. Det handlar om universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med dygnsöppen akutmottagning och förlossningsavdelning, samt mindre sjukhus med dygnsöppen akutmottagning utan förlossningsavdelning. I den senare kategorin vann det privatdrivna sjukhuset Capio S:t Göran överlägset.

Capio S:t Göran bedriver ett mycket medvetet långsiktigt utvecklings- och förbättringsarbete. I Dagens Medicins granskning ingår bland annat kategorin medicinsk kvalitet, vilket väger tyngst i granskningen. I denna kategori är S:t Görans sjukhus i topp, bäst av alla sjukhus. Därtill väger kategorierna tillgänglighet och hygien tungt. S:t Göran är näst bäst i båda dessa kategorier.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen och socialministern har under lång tid mycket medvetet kritiserat privat driven vård för att hålla sämre kvalitet än den offentligt drivna vården. Regeringen hävdar att den privata vården prioriterar att maximera sin vinst och att detta går ut över vårdens kvalitet. Capio S:t Göran visar på det motsatta förhållandet.

Capio S:t Göran toppar dessutom kategorin ekonomi, men har förbättringar att göra när det gäller trycksår och överbeläggningar. Till saken hör att Capio S:t Göran är ett sjukhus som Region Stockholm ansvarar för när det gäller ekonomiska villkor, tilldelning av resurser och uppföljning av resultaten. Naturligtvis kan sådana här kvalitetsgranskningar och rangordningar av sjukhus göras på många olika sätt. Det råder dock inget tvivel om att Dagens Medicins granskning är seriös, årligen återkommande och väl genomarbetad.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka nationella åtgärder avser ministern att genomföra i syfte att underlätta för fler privata utförare att bedriva sjukhusvård och att konkurrensneutralitet ska råda mellan offentliga och fristående vårdgivare?