Fråga 2019/20:797 Den svenskflaggade handelsflottans storlek i händelse av kris eller krig

av Hampus Hagman (KD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Att ha en stor och diversifierad svenskflaggad handelsflotta är viktigt ur flera perspektiv. En livskraftig svensk sjöfart är givetvis viktig för näringen i sig (i allt från rederier till maritim tillverkningsindustri och akademi), men det är också viktigt för all handelsberoende verksamhet i Sverige, både på import- och på exportsidan. Det är också viktigt för Sveriges trovärdighet och inflytande i internationella organisationer som IMO, där vi till exempel bör verka för hårdare internationella miljökrav och ett stärkt säkerhets- och arbetsmiljöarbete. En stor handelsflotta är, vilket ibland verkar glömmas bort, också viktig ur ett försvars- och försörjningsperspektiv.

I händelse av kris, krig eller krigsliknande tillstånd skulle sannolikt utländska fartyg som trafikerar Sverige i stor utsträckning flytta sin verksamhet till andra delar av världen och därmed lämna landet utan tillgång till nödvändiga transporter för landets försörjning. Antalet fartyg med svensk flagg skulle inte räcka för att täcka våra behov i ett sådant läge. I detta sammanhang kommer också diversifieringen av handelsflottan in, då det är nödvändigt att kunna operera olika fartygstyper för olika behov.

Det svenska försvaret stärks nu, och även om det går att diskutera hur snabbt detta behöver ske finns det en bred politisk enighet om att det måste ske. Men även kapaciteten i den svenskflaggade handelsflottan måste diskuteras ur detta perspektiv. I medierna figurerar uppgiften att Sverige behöver mellan 200 och 250 svenskflaggade fartyg av olika typer för totalförsvaret – i dag har vi 100.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur stor anser ministern och regeringen att handelsflottan behöver vara för att vara tillfredsställande i händelse av kris eller krig?