av Anders Hansson (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Den 1 januari 2017 infördes tonnageskatt för sjöfart i Sverige. Syftet med införandet var bland annat att göra inbetalningen av skatt mer förutsägbar, ge svensk sjöfart samma villkor som sjöfarten i andra länder och därmed att öka inflaggningen av fartyg till Sverige.
År 2015 fanns det 107 svenskflaggade fartyg, enligt Trafikverket. I januari 2020 har den siffran landat på 98 stycken fartyg. Variationer av inflaggningsgraden kan självfallet förekomma, men alltjämt påvisar detta att det svenska tonnageskattesystemet inte fungerar som det är tänkt.
Någonting behövs således göras. Statsrådet har själv i en interpellationsdebatt den 3 maj 2019 svarat undertecknad att regeringen meddelat att den har för avsikt att göra en uppföljning och utvärdering av tonnageskattesystemet när tillräcklig tid gått.
På en direkt fråga under interpellationsdebatten i maj angav statsrådet att trots att det hade gått två och ett halvt år sedan införandet så fanns det ännu inte skäl att starta en utvärdering av systemet.
Nyligen meddelade Concordia Maritime att de flyttar sin verksamhet från Sverige till förmån för Danmark. Anledningen var att ”det danska systemet är ett snäpp bättre”.
Låt oss agera nu för att inte förlora fler fartyg.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Är ministern och regeringen villig att nu tillsätta en utvärdering av tonnageskattesystemet i syfte att förbättra och utveckla den så att den svenska sjöfarten kan konkurrera på lika villkor med omgivande länder?