Fråga 2019/20:792 Stämpelskatten inom sjöfarten

av Anders Hansson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Inom svensk sjöfart hanteras stora mängder gods till ett stort värde. Den internationella konkurrensen gör att alla extra utgifter för ett rederi blir tydliga nackdelar i denna konkurrens.

I Sverige har vi en stämpelskatt på pantbrev. Vid utfärdande av pantbrev utgår en särskild stämpelskatt på 0,4 procent av beloppet. I och med att fartygsbyggande ofta innebär investeringar om många hundra miljoner och i flera fall miljardbelopp resulterar denna stämpelskatt i ökade kostnader. De flesta andra länder har helt avvecklat stämpelskatten eller satt denna till ett fast belopp liknande en fast stämpelavgift.

Mellan 2014 och 2018 inkom i stämpelskatt ca 4,1 miljoner årligen. Således förvisso inget högt belopp, men alltjämt en konkurrensnackdel för svenska rederier som gör investeringar i nya fartyg, moderniseringar eller ny miljöteknik.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Har ministern för avsikt att tillsätta en utredning för skattens avvecklande eller verka för att stämpelskatten omvandlas till en mer förutsägbar och mindre kostsam stämpelavgift till gagn för svensk sjöfart?