Fråga 2019/20:780 Ojämlik vård för patienter med multipel skleros

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I de nationella riktlinjerna som Socialstyrelsen tagit fram gällande multipel skleros (ms) och Parkinsons sjukdom ges rekommendationer gällande bland annat diagnostik, uppföljning, behandling av sjukdomarna, omhändertagande och rehabilitering. I Sverige insjuknar varje år ungefär 1 000 människor i ms, som är en autoimmun sjukdom där immunsystemet av okänd anledning angriper den egna nervvävnaden.

Nuläget gällande vården för personer med ms kan kort sammanfattas att det råder ytterst varierande tillgång till den relevanta specialistvård som krävs. Det finns stora regionala skillnader vad gäller diagnos, väntetider, behandling och kvalitet. Vården av ms ska framför allt äga rum i den öppna specialistvården med neurologi som specialitet. Av de patienter som har ms är det långt ifrån alla som får tillgång till relevant behandling, och avsaknaden av ett nationellt ledarskap gällande vården för personer med ms är påtaglig.

Den nationella utvärderingen av vården vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom visar bland annat att det behövs bättre styrning och uppföljning av vården för dem som är sjuka i ms. Fler multidisciplinära team behövs. Fler bör följas upp regelbundet, och tillgången till sammanhängande rehabilitering behöver öka.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare nationella åtgärder avser ministern att genomföra i syfte att minska ojämlikheten i vården av patienter med sjukdomen ms i Sverige?