Fråga 2019/20:779 Ojämlik palliativ vård

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Svenska palliativregistret visar att tillgången till specialiserad palliativ vård varierar stort i Sverige. Den palliativa vården är tyvärr ojämlik. Den totala andelen patienter som har tillgång till specialiserad palliativ vård varierar från att i Region Stockholm har över var femte patient denna möjlighet medan i Region Gävleborg är motsvarande situation att endast 2,5 procent av patienterna har tillgång till specialiserad palliativ vård.

Moderaterna driver förslaget att det inom den nationella cancerstrategin ska tas fram en kvalitetssäkring av den palliativa cancervården. Palliativ cancervård handlar om att ge svårt sjuka cancerpatienter möjligheter till förbättrad livskvalitet. Den palliativa vården bör inledas skyndsamt när behov finns, dels för att lindra fysiska symtom och dels för att stödja patienterna vid oro och ångest samt erbjuda stöd för anhöriga. Det finns skillnader gällande tillgänglighet men även kvalitet när det gäller denna typ av palliativ vård.

All palliativ vård vilar på fyra hörnstenar: symtomlindring i vid bemärkelse, samarbete i ett multiprofessionellt team, kommunikation och relation i syfte att främja patientens livskvalitet samt stöd till de närstående och anhöriga under sjukdomen och efter ett dödsfall. Den palliativa vården behöver emellertid kvalitetssäkras ytterligare. Ett bra verktyg för detta är det svenska palliativregistret.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare nationella åtgärder avser ministern att genomföra i syfte att minska ojämlikheten i den palliativa vården i Sverige?