Fråga 2019/20:772 Depositionsavgifter för utländska åkerier

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Alla transportslag behövs för att kunna förflytta gods och människor. För Sverige är import och export oerhört viktigt. Mycket som kommer till Sverige kommer med lastbil, både från åkerier i Sverige och från åkerier inom EU och utanför EU.

Tyvärr händer det ibland att åkerier, både inom EU och utanför EU, råkar ut för händelser som fortkörning, att fordon går sönder och behöver bärgas med mera. I en del fall kan inte föraren betala till exempel bärgning – eller så är företag i det land där åkeriet är registrerat inte alltid är villiga att hjälpa till. Detta innebär ibland att chaufförer får bo kvar i lastbilen och att lastbilen får stå kvar längs vägkanten, med följden att flera olika lagar och regler bryts. 

Ordning och reda är något vi vill ha på våra vägar. Vi vill att samma regler ska gälla för alla åkerier, oavsett om de är stationerade i Sverige eller utanför Sverige.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir då:

 

Är ministern villig att titta på möjligheten att låta åkerier från EU-länder och länder utanför EU betala en depositionsavgift när de kommer till Sverige, där avgiften ska kunna gå till försäkringskostnader, bärgning eller andra oförutsedda händelser?